FIM CEV Repsol: Zevende plaats voor Zonta van den Goorbergh in Aragon

293
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh - Aragon | foto© Nico Schneider

Het FIM CEV Repsol was afgelopen weekend te gast op Motorland Aragon. In de European Talent Cup was er tijdens de eerste wedstrijd van het weekend een keurige zevende plaats voor de jonge Nederlander Zonta van den Goorbergh.

Het Motorland Aragon circuit was afgelopen weekend gastheer voor de vijfde ronde van het FIM CEV Repsol. Voor de Moto2 en European Talent Cup stonden er zondag twee races op het programma terwijl er voor de coureurs uit de Moto3 klasse één race op het programma stond.In de Moto2 klasse ging de winst in de eerste race naar de Spanjaard Hector Garzo voor de Maleisiër Daniel Kasmayudin en Garzo’s landgenoot Miguel Pons. In de tweede race van de dag was de winst voor Edgar Pons voor de winnaar van de eerste race Garzo en de Fin Niki Tuuli.

In de Moto3 klasse ging de overwinning op het Noord Spaanse circuit naar de Spanjaard Xavier Artigas voor zijn landgenoot Jeremy Alcoba en de Italiaan Davide Pizzoli. In deze klasse stond ook de Nederlander Ryan van de Lagemaat aan de start, de Lagemaat Racing coureur kwam als negenentwintigste over de finish.

In de European Talent Cup verschenen er in Aragon drie jonge Nederlandse talenten aan de start, te weten Justin Fokkert, Kas Beekmans en Zonta van den Goorbergh. Voor Fokkert verliepen zaterdag de kwalificaties niet geheel naar wens, mede als gevolg van een crash tijdens de vrije trainingen wist Fokkert zich niet te kwalificeren voor de zondag te verrijden races. De jonge coureur uit het Overijsselse Oudleusen moest hierdoor uitkomen in de zogenaamde serie 2 race. Fokkert mocht zondagmiddag om 16:00 uur in deze race vanaf de twaalfde positie op de grid van start gaan, een positie welke hij ook bezette op het moment dat na veertien verreden ronden de finishvlag werd getoond.

Van den Goorbergh mocht in beide races vanaf de zesde plaats op de grid van start gaan. De jonge coureur hield zich in de eerste race keurig staande in het Europese geweld en reed een zeer sterke wedstrijd. Helemaal zonder slag of stoot ging het echter niet toen Van den Goorbergh tijdens deze eerste race een longlap penalty kreeg – de monteurs zouden op de startgrid nog aan de machine gesleuteld hebben. Ondanks dit wist de Nederlander als zevende de eindstreep te passeren, een prestatie van formaat welke zonder de penalty zo goed als zeker geresulteerd zou hebben in een top vijf klassering.

Voor Beekmans was het ondanks dat hij zich gekwalificeerd had nog even spannend of hij überhaupt wel deel mocht nemen aan de races. De Ernst Dubbink Eveno Racing brak namelijk tijdens het voorgaande FIM CEV Repsol weekend in Catalunya bij een crash zijn sleutelbeen. Tijdens een fysieke test voorafgaand aan het evenement in Aragon werd Beekmans fit verklaard, wist hij zich op zaterdag te kwalificeren voor de twee hoofdraces maar zondagochtend tijdens de natte warm-up moest de coureur uit Boxtel aan de organisatie aantonen dat hij binnen een bepaald percentage van de snelste rijder kon blijven. Dit lukte, waardoor de Beekmans vanaf de achtendertigste plaats de twee hoofdraces mocht aanvangen.

In de eerste race was Beekmans goed onderweg en vocht hij in een groep voor de achtentwintigste plaats. Echter verloor hij in de voorlaatste ronde ineens de achterkant, waardoor hij ten val kwam. Het probleem werd vermoedelijk veroorzaakt door een probleem met de radiator.

De winst in deze eerste race ging naar de Spanjaard Izan Guevara voor zijn landgenoten David Alonso en Alex Millian. Van de Goorbergh werd zoals al vermeld als zevende geklasseerd.

In de tweede race was er weinig gelukt weggelegd voor beide Nederlanders. Van den Goorbergh kende weliswaar een goede start, zat er net als in de eerste race wederom goed bij maar bij het ingaan van de derde ronde ging het mis. De Nederlander kreeg in bocht 1 een tik van een collega coureur, raakte hierdoor naast de baan om vervolgens in de haast om terug te keren op de baan en de aansluiting bij de leiders niet te verliezen onderuit te schuiven. Ook Beekmans zat het in de tweede race zat niet mee, want een schakelprobleem zorgde ervoor dat de Ernst Dubbink Eveno Racing coureur vroegtijdig de race moest verlaten.

Net als in de eerste race ging de overwinning in deze tweede race van de dag opnieuw naar Guevara. José Antonio Rueda werd tweede terwijl Alonso na zijn tweede plaats in de eerste race nu als derde werd geklasseerd.

Volgende races
De FIM CEV Repsol coureurs hebben nu een zomerstop van ruim twee maanden, het eerstvolgende wedstrijdweekend is pas in het weekend van 27 t/m september. Plaats van handeling is dan het circuit van Jerez de la Frontera.

 

Handige links FIM CEV Repsol Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App