FIM Junior GP Jerez: Collin Veijer laat Wilhelmus klinken in Zuid-Spanje

2909
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Rafa Marrodan

Dit weekend werd op Circuito de Jerez Angel Nieto de vierde ronde van het FIM Junior GP World Championship verreden. Nederlands succes was er voor Collin Veijer, de 17-jarige Staphorster won de eerste FIM Junior GP race van de dag. Veijer werd hiermee de eerste Nederlander die een Moto3 race wist te winnen in het sterk bezette wegrace kampioenschap. Later op de dag, tijdens de tweede race, gooide een technisch mankement roet in het eten voor opnieuw een topklassering.

FIM Junior GP
Nadat Collin Veijer tijdens de vrije trainingen en kwalificaties al van zich had doen spreken – de 17-jarige Staphorster was vrijdag tijdens de vrije trainingen het snelst en verzekerde zich zaterdagmiddag op het Zuid-Spaanse circuit van de pole – deed hij dit zondagochtend nogmaals dunnetjes over. Veijer was om 11:00 uur bij de start van de eerste race goed weg en nam vanaf de pole brutaalweg de leiding. Verder op in de race ontstond een kopgroep van vijf rijders waar Veijer zich zonder problemen staande wist te houden. Sterker nog, de Staphorster was de gehele race bij de eerste drie te vinden. Uiteindelijk nam Veijer bij het ingaan van de laatste ronde definitief het heft in handen om deze leidende positie op een indrukkende wijze vast te houden tot op de finish. Na zestien ronden was het dus Veijer die als eerste de finish passeerde voor José Rueda en Angel Piqueras.Later op de dag tijdens de tweede race begon Veijer opnieuw sterk aan de race. De Staphorster nam opnieuw de leiding maar al snel was duidelijk dat het minder makkelijk ging dan eerder op de dag in race 1. Rueda wist al snel een gaatje te slaan op een grote groep achtervolgers van twaalf coureurs met daarin ook Veijer. Rueda zijn leidende positie kwam vervolgens geen moment meer in gevaar en de jonge Spanjaard reed dan ook onbedreigd naar de overwinning. De strijd achter de Team Estrella Galicia 0,0 coureur ging echter door tot op de finish. Het was David Alonso die als eerste van de achtervolgende groep de finish passeerde gevolgd door David Almansa en Eddy O’Shea. Terwijl Alonso zijn tweede plaats al vierde in het parc-fermé kwam het nieuws van de wedstrijdleiding dat hij een tijdstraf van drie seconden aan zijn broek kreeg. Almansa en O’Shea mochten hierdoor als tweede en derde met winnaar Rueda naar het podium.

Na het maken van een aantal foutjes gedurende de race ging Veijer bij het ingaan van de laatste ronde nog een keer in de fout. Kon hij zijn foutjes eerder in de race nog een aantal kerren herstellen, dit keer koste het hem een flink aantal plaatsen en moest hij op de finish genoegen nemen met de twaalfde en voorlaatste plaats in de groep. Door de tijdstraf werd Veijer uiteindelijk als elfde geklasseerd.

Direct na afloop werd duidelijk waarom het in deze tweede race van de dag moeilijker ging; vanaf ongeveer halverwege de race moest Veijer het namelijk doen zonder achterrem. Hierdoor kreeg hij zijn KTM regelmatig niet goed gestopt, en moest hij alle zeilen bijzetten om zich te kunnen handhaven in de groep. Tot aan de laatste ronde wist hij het ongemak telkens nog weer goed te maken, de laatste keer bij het ingaan van de laatste ronde was er helaas eentje te veel, eentje waardoor dus nog een flink aantal plaatsen moest prijsgeven en buiten de top tien deed belanden.

Hawkers European Talent Cup
Net als de FIM Junior GP reden ook de jonge Hawkers European Talent Cup twee races. In zowel de eerste als ook de tweede race ging de overwinning naar de jonge Italiaan Dodo Boggio. Na afloop van de eerste race mochten de Spanjaard Brian Uriarte en de Maleisiër Hakim Danish als tweede en derde met Boggio naar het podium. In de tweede race was het weliswaar Casey O’Gorman die als tweede de finish passeerde. De Ier kreeg echter een penalty waardoor hij een positie terug werd gezet. Hierdoor mocht Uriarte net als in de eerste race als tweede mee naar het podium terwijl O’Gorman genoegen moest nemen met de derde plaats.

Owen van Trigt, in deze twee races de enige Nederlandse deelnemer, passeerde in de eerste race van de dag als zesentwintigste de finish. Later op de dag in de tweede race passeerde de Larre Sport coureur als vierentwintigste de zwart/wit geblokte vlag.

Moto2 & Stock 600
In tegenstelling tot de andere twee categorieën reden de Moto2 en Stock 6000 coureurs dit weekend slechts één gecombineerde race. De winst ging naar de Spanjaard Alex Escrig voor Lukas Tulovic en de Australiër Senna Agius. De Spanjaard Juan Rodriguez werd op de elfde plaats algemeen de best geklasseerde Stock 600 coureur. Ryan van de Lagemaat – de enige Nederlander in dit gecombineerde startveld – passeerde als zeventiende algemeen de eindstreep. Deze klassering was goed voor de zesde plaats in de Stock 600 categorie.Handige links FIM JuniorGP Jerez:

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (video)Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter