FIM Junior GP Valencia: Spannende races zonder Nederlands succes

790
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Rafa Marodan

Op een zeer warm Circuit Ricardo Tormo in Valencia werd dit weekend de tweede ronde van het FIM Junior GP World Championship verreden. Tijdens de vijf verreden wedstrijden waren het David Alonso, Jose Rueda, Joel Esteban (2x) en Lukas Tulovic die met de winst aan de haal gingen. Voor de vier Nederlandse deelnemers was er dit weekend niet heel veel succes weggelegd.

David Alonso (race1) en Jose Rueda (race2) mochten zondag na afloop van de FIM Junior GP (Moto3) races als winnaar de hoogste trede van het podium betreden. In de Hawkers European Talent Cup was het Joel Esteban die de eerste door een rode vlagsituatie ingekorte wedstrijd en ook de tweede wedstrijd van de dag op zijn naam schreef en zo de dubbel wist te scoren. In de Moto2 klasse ging de winst in de enige race van de dag naar de Duitser Lukas Tulovic die hiermee zijn ongeslagen status van dit seizoen wist te behouden.

Nederlanders
Ook tijdens deze tweede ronde van het seizoen stonden er wederom vier Nederlanders aan de start. Owen van Trigt en Matthew Ruisbroek in de European Talent Cup, Collin Veijer in Moto3 klasse en Ryan van de Lagemaat in de gecombineerde Moto2 & Stock 600 categorie.

Van Trigt wist zich zaterdag als twintigste en dus rechtstreeks te kwalificeren voor de races, Ruisbroek daarentegen deed dit via de zaterdagmiddag verreden Last Chance race waar hij als tweede eindigde en daarmee de dertigste startplaats voor zich opeiste. Door een aantal penalty’s kregen beiden nog een paar startplaatsen cadeau voor de twee zondag te verrijden races.

In de eerste race, die vanwege een rode vlag situatie een herstart kende, eindigde Van Trigt als drieëntwintigste en daarmee één plaats voor Ruisbroek. In de tweede race van de dag passeerde van Trigt als achttiende de finish terwijl Ruisbroek dit keer als zesentwintigste werd geklasseerd.

In de Moto3 klasse kende Collin Veijer een heel moeizaam en moeilijk weekend. De 17-jarige Staphorster die in Estoril de race aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een polsblessure werd het hele weekend in Valencia geplaagd door de nodige tegenslag. Na een teleurstellende drieëntwintigste startplaats kwam Veijer zondag in beide races niet echt in het spel voor. De eerste race van de dag werd weliswaar nog afgesloten met een veertiende plaats, in de tweede race gaf zijn KTM in de voorlaatste ronde de geest in de strijd voor de laatste WK-punten.

Voor Van de Lagemaat stond er dit weekend slechts één wedstrijd op het programma. Na op zaterdag de vierentwintigste rondetijd algemeen op de klok gezet te hebben – de negende rondetijd van de aanwezige Stock 600 coureurs – passeerde de Qunium Racing coureur als zeventiende algemeen de finish. Deze klassering was voldoende voor de zevende plaats in de Stock 600 klasse.

Handige links FIM Junior GP Valencia 2022:

Volledig tijdschema en uitslagen
Live verslag races (video)

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.