FIM JuniorGP Estoril: Slechts vier Nederlandse talenten aan de start

1158
owen-van-trigt
Owen van Trigt - Estoril | foto© Rafa Marrodan

Op het circuit van Estoril in Portugal wordt dit weekend de eerste ronde van het FIM Junior GP, het voormalige FIM CEV Repsol kampioenschap. Zaterdag vonden de kwalificaties plaats, kwalificaties waar enkele van de vier Nederlandse deelnemers na afloop toch wel met enige gemengde gevoelens op terug keken.

In 2022 gaat het voormalige FIM CEV Repsol verder onder de naam FIM JuniorGP. Naast de naam is er in vergelijking met de voorgaande jaren niet veel veranderd, zo bestaat het kampioenschap nog steeds uit drie dezelfde categorieën die dit seizoen als FIM Junior GP World Championship (Moto3), de Hawkers Talent Cup en Moto2 European Championship door het leven gaan.Stonden er vorig seizoen nog een achttal Nederlanders aan de start in het zwaar bezette en zeer competitieve wegrace kampioenschap, in 2022 zullen we het moeten doen met de deelname van slechts vier landgenoten. Zo verschijnt Collin Veijer voor het tweede seizoen op rij aan de start in het FIM Junior GP World Championship, hetzelfde geldt voor Owen van Trigt en Matthew Ruisbroek in de Hawkers Talent Cup terwijl Ryan van de Lagemaat na twee jaar niet gereden te hebben dit seizoen zijn geluk gaat beproeven in het Moto2 European Championship, zij het dat de Nederlander op een Yamaha YZF-R6 aan de start verschijnt in de subcategorie binnen deze klasse, de Stock 600.

Zaterdag stonden er voor alle categorieën een tweetal kwalificaties op het programma waar de startplaatsen verdeeld werden voor de zondag te verrijden races. (Hawkers ETC en Moto2 twee races en voor de JuniorGP één race).

JuniorGP
In deze klasse waren de Nederlandse ogen gericht op Collin Veijer, de 17-jarige coureur uit Staphorster die de afgelopen twee weekenden uitstekend presteerde tijdens de eerste twee Red Bull MotoGP Rookies Cup weekenden van het seizoen in Portimão en Jerez. (een overwinning en een tweede, derde en vierde plaats in de vier verreden races). Voor Veijer verliepen de kwalificaties echter allesbehalve naar wens. De dit seizoen voor het Spaanse AGR Team uitkomende coureur verprutste zijn eerste kwalificatie van de dag totaal door niet bij de les te zijn, hetgeen hem vervolgens in de tweede kwalificatie opbrak aangezien de omstandigheden in deze veel warmere sessie veel minder goed waren. Veijer wist zich echter nog redelijk te herstellen in deze sessie door de tiende rondetijd op de klok te zetten en als één van de weinigen zijn eigen snelste rondetijd van eerder op de dag te verbeteren. Meer dan een zeventiende startplaats zat er echter niet meer in. Opnieuw dus flink balen nadat hem hetzelfde de twee voorgaande raceweekenden in Portimão en Jerez overkwam, hij het zichzelf moeilijk maakte en gedwongen werd om telkens een inhaalrace te rijden.

Uiteindelijk ging de Staphorster in de slotfase van de tweede kwalificatie ook nog eens hard onderuit met als gevolg een pijnlijke rechterknie en rechterpols. Onderzoek in het medical centre heeft uitgewezen dat er niets is gebroken maar geheel fit zal Veijer zondag niet aan zijn race beginnen.

De pole in deze klasse ging naar de Spanjaard Jose Rueda voor de Australiër Harrison Voight en de Thai Tachakorn Buasri.

Hawkers European Talent Cup
In deze klasse zagen we na afloop van de twee kwalificaties een zeer blije Matthew Ruisbroek. De Strlings Racing Team coureur noteerde tijdens de twee sessies een snelste ronde van 1’47.919, een rondetijd die in zijn eigen GroepA goed was voor de elfde tijd op de samengestelde tijdlijst. Gezien het grote aantal deelnemers in deze klasse wordt er in twee groepen gekwalificeerd en kijkend naar de snellere rondetijden in Groep B werd de twintigste startplaats voor de twee zondag te verrijden races zijn deel. Een flinke stap in vergelijking met vorig seizoen toen de jonge Nederlander vaak nog moeite had om zich te kwalificeren voor de races.

Owen van Trigt kwalificeerde zich als vijfentwintigste voor de zondag te verrijden races, ook zeker niet slecht maar na afloop was de in Spaanse dienst rijdende Nederlander niet helemaal tevreden. Gezien zijn rondetijden tijdens de donderdag en vrijdag verreden vrije trainingen had er meer ingezeten. Maar als telt niet, maar hoe dan ook, er was duidelijk meer mogelijkheid voor de jonge Van Trigt ondanks dat ook hij deze winter flink progressie heeft weten te boeken.

De pole is deze klasse ging met een snelst gereden rondetijd van 1’45.945 naar de jonge Spanjaard Joel Estenban.

Moto2 European Championship
In deze klasse zagen we Ryan van de Lagemaat na twee seizoenen niet gereden te hebben voor het eerst weer in actie komen. Van de Lagemaat stapte daarnaast ook over van een Moto3 machine naar een Yamaha YZF-R6, een standaard Yamaha YZF-R6 waarmee de Nederlander dit seizoen uitkomt in de Stock 600 klasse. Deze klasse – veertien coureurs binnen het vijfendertig coureurs tellende startveld – rijdt samen met de Moto2 klasse. Van de Lagemaat noteerde de zevenentwintigste rondetijd algemeen en was daarmee de tiende Superstock 600 coureur binnen het veld.

De pole in deze klasse ging naar de Duitser Lukas Tulovic (Moto2) terwijl de Spanjaard Juan Rodriquez met de vijftiende rondetijd algemeen de best geklasseerde Stock 600 coureur werd.Handige links FIM Junior GP Estoril 2022:

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (video)Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter