FIM JuniorGP Estoril: Tegenslag, chaos, succes en een Nederlands podium

3063
ryan-van-de-lagemaat
Ryan van de Lagemaat | foto© Rafa Marrodan

De eerste FIM JuniorGP ronde van 2022 in Estoril zit erop. De afsluitende dag werd zondag een warme en bewogen dag met chaos, een tweetal zware crashes, rode vlaggen en vreugde en verdriet bij de Nederlandse deelnemers. Collin Veijer moest de wedstrijd laten schieten vanwege een blessure, Matts Ruisbroek scoorde in de eerste race van de dag zijn eerste ETC punten terwijl Ryan van de Lagemaat na twee jaar afwezigheid na afloop van de tweede race van de dag met een derde plaats in de Stock600 categorie mee mocht naar het podium.

Hawkers European Talent Cup race 1
Deze eerste race van de dag werd gewonnen door de jonge Spanjaard Joel Esteban voor zijn Italiaanse Aspar Junior Team teamgenoot Dodo Boggio en de eveneens uit Italië afkomstige Guido Pini. Heel spannend was deze race niet, tenminste niet als we spreken over de winnaar. Esteban nam meteen na de start afstand van de rest van het veld, stond deze niet meer af tijdens de rest van de race om vervolgens na zestien ronden met een voorsprong van ruim dertien seconden als winnaar de finish te passeren voor Boggio en Pini die deel uitmaakten van de tweede groep die gedurende de race werd uitgedund tot een vijftal rijders.Matts Ruisbroek werd op ruim een minuut van de winnaar op de vijftiende plaats de best geklasseerde Nederlander, dit ondanks dat de Stirling Racing coureur in de eerst bocht na de start van de race naast de baan kwam en met achterstand aan de race moest beginnen. Owen van Trigt kwam in deze eerste race van de dag ten val en haalde derhalve de finish niet.

Deze eerste wedstrijd van het seizoen werd gekenmerkt door een groot aantal crashes, slechts vijftien van de dertig gestarte coureurs beëindigden de zestien ronden tellende wedstrijd in dezelfde ronde en slechts zestien coureurs werden geklasseerd.

Moto2 race 1
Deze eerste Moto2 race van de dag werd overschaduwd door een crash op de startgrid. Bij de start van de race verloor de voorin het veld gestarte Tomasso Marcon de controle over zijn machine, raakte in onbalans waarna zijn Kalex machine vol de muur raakte en terugstuiterde over de baan door het net gestarte veld. Marcon bleef in eerste instantie liggen waarna de wedstrijdleiding meteen besloot de rode vlag te tonen en de race stil te leggen. Medische hulp was vervolgens snel ter plaatse en niet veel later werd de ongelukkig MMR-coureur per ambulance afgevoerd. Welke verwondingen de Italiaan op heeft gelopen is nog niet bekend, duidelijk is wel dat hij op het moment dat hij per brandcard in de ambulance werd gedragen dat hij bij kennis was.

Net als bij de eerste start was het bij de herstart opnieuw de vanaf de pole vertrokken Lukas Tulovic die de leiding nam. De Duitser reed een eenzame race totdat het twee ronden voor het einde van de tot twaalf ronden ingekorte race opnieuw misging. De op dat moment op de derde en vierde plaats rijdende Piotr Biesiekirski en Xavier Cardelus kwamen met elkaar in aanraking met een crash tot gevolg. Aangezien eerstgenoemde bleef liggen kwam er opnieuw een rode vlag. De uitslag van de ronde ervoor werd als uitslag genomen waardoor de winst naar Tulovic ging voor Senna Augius en Alex Escrig.

Op de negende plaats werd Alex Ruiz de best geklasseerde Stock 600 coureur terwijl Ryan van de Lagemaat met de negentiende plaats algemeen als achtste geklasseerd werd in deze categorie.

Moto3 race
Zonder Collin Veijer – de enige Nederlandse deelnemer in deze categorie moest verstek laten gaan vanwege een zaterdag tijdens de tweede kwalificatie opgelopen blessure – begonnen de Moto3 coureurs om klokslag 13:00 uur lokale tijd aan hun enige race van dit weekend.

Al snel waren het de bekende namen vooraan het veld totdat er na een aantal ronden, mede vanwege een crash, een kopgroep ontstond van zes rijders. Deze jonge coureurs moesten vervolgens uit gaan maken wie deze eerste race van het seizoen zouden gaan winnen. Met nog ongeveer drie ronden te gaan voerde Jose Rueda het tempo op en de Team Estrella Galicia 0,0 coureur leek een klein gaatje te kunnen slaan. Niets bleek echter minder waar want het was de Thai Tactchakorn Buasri die de jonge Spanjaard een ronde later tot de orde riep en brutaalweg de leiding overnam. Maar Rueda sloeg vervolgens in de laatste ronde nogmaals toe door opnieuw de leiding te nemen en deze tot aan de finish vast te houden. Buasri werd tweede terwijl de laatste podiumplaats werd opgeëist door David Salvador.

David Alonso passeerde als vierde de finish gevolgd door Adrian Cruces en Facundo Llambias terwijl Daniel Munoz het snelst was van de achtervolgende groep en zo de zevende plaats in deze eerste race van het seizoen veiligstelde.

Hawkers European Talent Cup race 2
Deze tweede race van de dag werd bijna een kopie van de eerste race, maar met het verschil dat in deze race de chaos en vele crashes iets minder waren. De vanaf pole vertrokken Esteban zat er meteen na de start opnieuw goed bij, het duurde dit keer iets langer maar vervolgens sloeg de jonge Spanjaard opnieuw een gaatje om weg te rijden van een groep achtervolgers. Deze groep bestond in eerste instantie uit een zestal rijders maar werd gedurende de race steeds iets verder uitgedund door crashes en een longlap penalty. In de voorlaatste ronde bleven er nog een tweetal achtervolgers over maar in de laatste ronde wist Pinni nog weer de aansluiting te vinden bij de op dat moment op de tweede en derde plaats rijdende Hakim Danish en Rico Salmela.

Esteban passeerde na zestien ronden als winnaar de finish terwijl op iets meer dan zeven seconden de strijd voor de tweede plaats werd gewonnen door Danish voor Salmela en Pinni die op de finish zesduizendste van een seconde tekort kwam voor een podiumplaats en derhalve genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Van Trigt werd in deze tweede race van de dag op de twintigste plaats de best geklasseerde Nederlander terwijl Ruisbroek even daarna als tweeëntwintigste de eindstreep passeerde.

Moto2 race 2
De tweede Moto2 race van de dag werd ook al kort na de start middels een rode vlag afgevlagd, dit keer vanwege een zware crash van Sam Wilford. De Brit had medische assistentie nodig hetgeen de nodige tijd in beslag nam. Grote opluchting was er echter toen het nieuws kwam dat Wilford in de ambulance op weg naar het medical centre bij kennis was. Welke verwondingen de Brit heeft overgehouden aan deze nare crash is op het moment van dit schrijven nog niet bekend.

Na een lange onderbreking volgde er een herstart voor een sprintrace over slechts negen ronden. Tulovic had ook dit keer de beste start voor Escrig en Agius. Escrig viel al snel terug, mede ook omdat hij voor deze race twee longlap penalty’s aan zijn broek kreeg. Agius kon nog een paar ronden in het spoor blijven van de opnieuw ontketende Tulovic.

De Duitser reed ook in deze race onbedreigd naar de finish en behaalde daarmee zijn tweede zege van de dag. De tweede plaats werd een prooi voor Agius terwijl de strijd voor de derde en laatste podiumplaats even daarachter een strijd was tussen een drietal coureurs. Het was Mattio Rato die het snelst was van het drietal, aan het langste eind trok en met de derde plaats de laatste podiumplaats voor zich opeiste voor Alex Toledo en Cardelus.

In de Stock 600 klasse was het opnieuw Ruiz die de overwinning voor zich opeiste door als twaalfde algemeen de finish te passeren. N.Chris Czyba eindigde als tweede terwijl Van de Lagemaat een puike prestatie leverde door op zijn standaard en minder snelle Yamaha YZF-R6 in deze tweede race van de dag als derde werd afgevlagd en zo na een afwezigheid van twee jaar als coureur meteen tijdens zijn eerste wedstrijddag na afloop mee mocht naar het podium.

Het eerstvolgende FIM JuniorGP raceweekend is over iets minder dan twee weken als in het weekend van 20 t/m 22 mei de tweede ronde van het FIM Junior GP World Championship wordt verreden op Circuit Ricardo Tormo in Valencia.Handige links FIM Junior GP Estoril 2022:

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (video)Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter