FIM JuniorGP Portimão: Twaalfde startplaats voor Collin Veijer

945
collin-veijer
Collin Veijer (95) | foto© Rafa Marrodan

Op een zeer warm, zonnig maar winderig Autodromo Internacional do Algarve werden zaterdag de kwalificaties verreden van de vijfde ronde van het FIM JuniorGP World Championship. Met een twaalfde startplaats in de JuniorGP klasse werd Collin Veijer op het Portugese circuit de best geklasseerde Nederlander.

Terwijl de Portugese Algarve de afgelopen dagen geteisterd werd door de vele bosbranden wordt dit weekend op het nabij Portimão gelegen Autodromo Internacional do Algarve de vijfde ronde van het FIM JuniorGP wereldkampioenschap verreden. Onder de deelnemers dit weekend drie landgenoten, te weten Owen van Trigt (Hawker European Talent Cup), Ryan van de Lagemaat (Stock 600) en Collin Veijer (JuniorGP).Nadat er donderdag en vrijdag al op een zeer warm en winderig Portugees circuit diverse vrije trainingen werden verreden stonden zaterdag voor alle drie categorieën twee kwalificaties op het programma, kwalificaties waar de startplaatsen verdeeld werden voor de zondag te verrijden races. Voor zowel de Hawkers European Talent Cup als ook de JuniorGP klasse staat er zondag slechts één race op het programma terwijl de er voor de coureurs uit de gecombineerde Moto2 & Stock 600 categorie twee wedstrijden op het menu staan.

JuniorGP
In deze klasse ging de pole naar de Spanjaard Adrian Cruces voor de Maleisiër Azman Syarifuddin, de Australiër Harrison Voight, de Italiaan Luca Lunetta en de eveneens uit Spanje afkomstige Angel Piqueras. Alle vijf genoemde coureurs noteerden hun snelste tijd van de dag in Q2.

Na zijn pole twee weken geleden in Jerez moest Collin Veijer dit keer genoegen nemen met de twaalfde startplaats. De 17-jarige coureur uit Staphorst noteerde zaterdagochtend in de eerst kwalificatie de negende rondetijd in een sessie waarin de eerste tweeëntwintig coureur binnen een seconde van elkaar te vinden waren op de tijdlijst. Net als het merendeel van het veld maakten Veijer en het AGR Racing Team de inschatting dat de snelste rondetijden in de middag niet meer verbeterd zouden gaan worden vanwege de nog warmere omstandigheden en de steeds sterker wordende wind. De kwalificatiebanden werden dan ook maximaal gebruikt in Q1, maar terwijl bovengenoemd vijftal in Q2 nog een ongebruikte kwalificatieband tot hun beschikking had bleek het tegendeel waar te zijn. Hierdoor zakte Veijer uiteindelijk nog drie plaatsen en zal hij zondag vanaf P12 op de grid aan de race moeten gaan beginnen.

Hawkers European Talent Cup
In deze klasse ging de pole naar de jonge Italiaan Dodo Boggio voor de Fin Rico Salmela, de uit Qatar afkomstige Hamad Al-Sahouti terwijl de twee Spanjaarden Joel Esteban en Brian Uriarte op het Portugese circuit de top vijf completeerden.

Owen van Trigt, dit weekend vanwege de afwezigheid van Matts Ruisbroek, de enige Nederlander in deze klasse, wist zich kranig te weren in het zeer competitieve veld. Na een aantal lastige vrije trainingen wist de 13-jarige coureur uit Hendrik Ido-Ambacht zich zaterdag tijdens de kwalificatiedag flink te verbeteren. Van Trigt noteerde in de B-groep de tiende rondetijd op de samengestelde tijdlijst na twee vrije trainingen. Een klassering die hem na de samenvoeging van Groep A en B de achttiende startplaats opleverde voor de zondag te verrijden race. Een puike prestatie in dit grote en zeer competitieve startveld.

Moto2 & Stock 600
De Duitser Lukas Tulovic voerde in deze klasse na twee kwalificaties de samengestelde tijdlijst aan en vertrekt zondag vanaf de pole voor de Spanjaard Alex Escrig en de Australiër Senna Agius. De Spanjaarden Alex Toledo en Hector Garzo completeerden in deze klasse de top vijf terwijl hun landgenoot Julian Rodriquez met de elfde rondetijd algemeen de best geklasseerde Stock 600 coureur werd.

Voor Ryan van de Lagemaat werd het bovenal een pijnlijke kwalificatie. De Qunium Racing coureur blesseerde donderdag tijdens de vrije trainingen namelijk zijn rechtervoet waardoor hij met name tijdens het rijden veel hinder ondervond van deze blessure. Van de Lagemaat verbeet de pijn en noteerde met de nodige pijnstiller in de eerste kwalificatie op de dit weekend nieuwe baan een snelste ronde van1’49.056, een rondetijd waarmee hij na afloop terug te vinden was op de achtentwintigste plaats op de gezamenlijke tijdlijst en zich als elfde kwalificeerde in zijn klasse (Stock 600).Handige links FIM JuniorGP Portimão:

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (video)Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter