FIM JuniorGP: Veijer ook tijdens laatste weekend in Valencia op het podium

3924
collin-veijer
Collin Veijer (95) - race 1 finish Valencia | foto© Rafa Marrodan

Collin Veijer is zondag tijdens de eerste FIM JuniorGP race van het weekend in Valencia als tweede geëindigd. Overwinningen tijdens het laatste weekend van het seizoen waren er voor David Salvador en David Almansa in de FIM JuniorGP, Lukas Tulovic (Moto2) en Casey O’Gorman in de European Talent Cup.

Dit weekend werd op Circuit Ricardo Tormo in Valencia het Finenetwork FIM JuniorGP World Championship van het seizoen verreden. Met twee races voor de FIM JuniorGP coureurs en één race voor zowel de Hawkers European Talent Cup – als ook de Moto2 European Championship coureurs werd het opnieuw een spannende en leuke racedag.FIM JuniorGP race 1
Het was de vanaf de pole gestarte Collin Veijer die meteen na de start de leiding nam. De Nederlander wist het grootste deel van de race de leiding vast te houden. Veijer’s enige overgebleven rivaal in de strijd voor de 2022 Red Bull MotoGP Rookies Cup titel, bleef echter loeren, en wist Veijer gedurende de race een aantal keren kort te passeren. Veijer sloeg echter steeds meteen weer terug. Door het hoge tempo vooraan het veld ontstond er vervolgens een kopgroep van vijf coureurs. In de slotfase van de race wist ook Filippo Farioli, ondanks dat hij vanaf de laatste plaats op de grid was gestart en ook nog eens een longlap penalty uit had moeten voeren, nog de aansluiting te vinden bij de vijf coureurs tellende kopgroep.

In de slotfase leek Rueda de beslissende slag geslagen te hebben, maar in de allerlaatste bocht ging het mis. David Alonso ging bij het aanremmen van de allerlaatste bocht in de fout, raakte daarbij zowel Rueda als ook Veijer. Alonso schoof zelf onderuit, Rueda raakte naast de baan en Veijer mistte hierdoor zijn exit bij het uitkomen van de laatste bocht.

David Salvador werd de lachende derde en passeerde met een voorsprong van slechts tweeduizendste van een seconde op Veijer als winnaar de finish. Veijer wist de schade beperk te houden en werd tweede terwijl door het voorval de derde plaats een prooi werd voor Farioli. Rueda passeerde als vierde de finish terwijl de top vijf werd gecompleteerd door Luca Lunetta.

Hawker European Talent Cup race
In deze race was het de van pole vetrokken Casey O’Gorman die na de start de leiding in handen had. De Visiontrack Racing Team coureur voerde vooraan het veld het tempo dusdanig op hetgeen resulteerde in een kopgroep van zeven coureurs. Na diverse positiewisseling in de kopgroep, een aantal verschillende leiders was het O’Gorman die in een spannende slotronde aan het langste eind trok en als winnaar werd afgevlagd voor Guido Pini, Joel Estaban, Maximo Martinez en Brian Uarte.

Matts Ruisbroek, die zich zaterdag via de Last Chance Race had weten te plaatsen voor de vandaag te verrijden race, passeerde als zesentwintigste de finish.

De tweede plaats van Pini was voldoende voor de jonge Italiaan om zich tot 2022 Hawkers European Talent Cup kampioen te mogen laten kronen.

Moto2 & Stock 600 race
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Senna Agius die de leiding nam. Er ontstond vervolgens al snel een kopgroep van elf coureurs. Binnen de kopgroep werd er diverse keren van positie gewisseld, een kopgroep waar gedurende de race een aantal coureurs moesten passen, het hoge tempo niet konden volgen en af moesten haken. In de slotfase van de race wisten drie coureurs te ontsnappen en onderling de strijd aan te gaan voor de drie laatste podiumplaatsen van het seizoen. Uiteindelijk was het de reeds tot kampioen gekroonde Lukas Tulovic die aan het langste eind trok en met een voorsprong van ruim een seconde van de nummer twee Alex Escrig als winnaar de eindstreep passeerde. Agius werd op bijna drie seconden van de winnaar als derde afgevlagd terwijl Xavier Cardelus en Hector Garzo de top vijf completeerden.

Daniel Munoz werd op de twaalfde plaats algemeen de best geklasseerde Stock 600 coureur. Ryan van de Lagemaat passeerde als eenentwintigste algemeen de finish, de Qnium Racing coureur werd hiermee tiende in de Stock 600 categorie.

FIM JuniorGP race 2
Bij de start van deze tweede race van de dag schoot de vanaf de pole vertrokken Veijer opnieuw als snelste uit de startblokken maar het was even later David Almansa die de leiding over wist te nemen, dit nadat Almansa’s teamgenoot Marcos Ruda even daarachter in de eerste bocht al ten val kwam.

Veijer sloeg echter meteen terug waarna Veijer en Almansa direct een klein gaatje wisten te slaan op de achtervolgers. Rueda reed het gaatje echter al vrij snel weer dicht waarna er een zeven coureurs tellende kopgroep ontstond.

Na diverse positiewisselingen binnen de kopgroep werd Veijer met nog vijf ronden te gaan de dupe van een ‘onbezonnen’ actie van Lunetta. De Italiaan week bij het aanremmen van bocht twee onverwachts van zijn lijn af, reed daarbij het stuur uit Veijer’s handen met einde race voor de 17-jarige Staphorster tot gevolg.

Een ronde later ging de op dat moment aan de leiding rijdende Almansa in de fout met een crash tot gevolg. De crash werd veroorzaakt door een crash even daarvoor in het middenveld waarbij er olie op de baan terecht was gekomen. De wedstrijdleiding besloot meteen de rode vlag te tonen en de race vroegtijdig af te vlaggen.

Hierdoor werd Almansa tot winnaar uitgeroepen – vanwege de doorkomst van de voorgaande ronde – voor Farioli, Alberto Fernandez, Harrison Voigt en Rueda. Lunetta, die normaalgesproken als tweede zou zijn gefinisht, kreeg vanwege de clash met Veijer na afloop een penalty aan zijn broek van zes seconden. De zesde i.p.v. de tweede plaats werd hierdoor zijn deel.

Na afloop van de vier races werden op Circuit Ricardo Tormo de drie kampioenen van het seizoen, te weten Rueda (FIM JuniorGP), Tulovic (Moto2) en Pini (European Talent Cup) gehuldigd.Handige links FIM JuniorGP Valencia (2):

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Livetiming
Live verslag races (video) • Collin Veijer
 • Collin Veijer (95)
 • Collin Veijer (95)
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Owen van Trigt
 • Owen van Trigt
 • Collin Veijer
 • Ryan van de Lagemaat
 • Owen van Trigt
 • Ryan van de Lagemaat
 • Ryan van de Lagemaat
 • Matts Ruisbroek
 • Matts Ruisbroek
 • Matts Ruisbroek

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter