FIM JuniorGP World Championship: nieuwe tijdperk begint

1254
owen-van-trigt
Owen van Trigt - Hawkers European Talent Cup 2021 | foto© Rafa Marrodán

In 2022 begint een nieuw hoofdstuk voor het grootste en meest succesvolle traject ‘Road to MotoGP’. Het FIM Moto3 Junior World Championship gaat vanaf dit seizoen verder onder de naam FIM JuniorGP World Championship, een erkenning van de status en positie van het kampioenschap als opleidingstraject voor jonge talentvolle coureurs.

Het FIM Moto3 Junior World Championship is echter niet de enige verandering welke komend seizoen doorgevoerd zal worden. Ook de overige categorieën binnen het FIM CEV Repsol – in de volksmond vaak het Spaans Open genoemd – te weten de Hawkers European Talent Cup en het Moto2 European Championship (inclusief de Superstock categorie), zullen in 2022 worden verreden onder de paraplu van het FIM JuniorGP World Championship. Kortom, het FIM CEV Repsol gaat vanaf dit seizoen verder onder de naam FIM JuniorGP World Championship met daarin een drietal categorieën te weten het FIM Moto3 Junior World Championship, de Hawkers European Talent Cup en het Moto2 European Championship.

De afgelopen jaren heeft het voormalige FIM CEV Repsol een sleutelrol gespeeld in de erkenning en ontwikkeling van rijders die inmiddels menig record op zijn naam heeft staan, waaronder achtvoudig wereldkampioen Marc Marquez (Repsol Honda Team), 2020 MotoGP kampioen Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) en 2021 MotoGP kampioen Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP).

Meer dan 80% van de huidige Grand Prix-coureurs heeft de serie doorlopen op weg naar de MotoGP klasse, terwijl dit percentage voor de huidige Moto3 startgrid oploopt tot meer dan 90%. Met zijn nieuwe naam en identiteit zal het FIM JuniorGP World Championship aan het begin van zijn 25e jaar doorgaan met het stimuleren van jong wegracetalent.

Nederlanders
Ook in 2022 zullen er verschillende jonge wegrace talenten aan de start verschijnen in het FIM JuniorGP World Championship. Zo zal Collin Veijer uit gaan komen van het Spaanse AGR Team in het FIM Moto3 Junior World Championship terwijl Owen van Trigt en Matthwe Ruisbroek opnieuw als vaste deelnemers van start gaan in de Hawkers European Talent Cup. Of Sander Kroeze en Jorel Boerboom in 2022 opnieuw als vaste deelnemer van start zullen gaan in het Moto2 European Championship is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.

2022 kalender FIM JuniorGP World Championship:

  • 08-05 mei: Estoril, Portugal
  • 21-22 mei: Valencia, Spanje
  • 11-12 juni: Barcelona, Spanje
  • 02-03 juli: Jerez, Spanje
  • 16-17 juli: Portimão, Portugal
  • 02-03 september: Misano, Italië
  • 08-09 oktober: Aragon, Spanje
  • 29-30 oktober: Valencia, Spanje


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter