FIM MiniGP Austria: Levi Flier wint op de Red Bull Ring

1150
levi-flier
Levi Flier (1) | foto© Michael Jurtin

Levi Flier, Scott de Kwaadsteniet en Ruben Nijland zijn dit seizoen uitgeweken naar Oostenrijk om deel te nemen aan het FIM MiniGP Austria, één van de door Dorna Sports ondersteunde kampioenschappen in het #RoadToMotGP project. Afgelopen weekend werd op de Red Bull Ring het eerste raceweekend van het seizoen verreden. Flier zorgde met een overwinning in race twee voor Nederlands succes.

Aangezien er in 2023 geen FIM MiniGP competitie in Nederland wordt verreden hebben Levi Flier (in 2022 Nederlands FIM MiniGP kampioen), Scott de Kwaadsteniet en Ruben Nijland gekozen voor de Oostenrijkse versie van de FIM MiniGP competitie, genaamd FIM MiniGP Austria. Het kampioenschap telt een vijftal racedagen en wordt georganiseerd door voormalige Oostenrijkse coureur, Grand Prix winnaar en talent promotor Gustl Auinger.

Nadat er onlangs al twee testdagen werden georganiseerd stonden het afgelopen weekend op de Red Bull Ring (RBR Driving Center) de eerste races van het seizoen op het programma. Het kampioenschap telt een tweetal categorieën, de 160cc en de 190cc klasse. Flier en De Kwaadsteniet komen uit in de lichtste categorie terwijl Nijland gekozen heeft voor de 190cc klasse.

De zaterdagochtend op de Red Bull Ring stond in het teken van een zestal vrij rijden sessies, gevolgd in de middag door twee vrije trainingen en twee kwalificaties. Een hele drukke dag dus welke op zondag gevolgd werd door een warm-up en een tweetal races.

Kwalificaties
In de 160cc klasse wist Flier zich met een derde – (Q1) en tweede rondetijd (Q2) zich als derde te kwalificeren terwijl De Kwaadsteniet zich met een elfde (Q1) en dertiende rondetijd (Q2) de dertiende startplaats voor zich opeiste. De pole ging in deze categorie naar Yevsevil Kovalov, hij was de snelste van de in totaal negentien deelnemers in deze categorie.

Volledige uitslagen: Qualifying 1 | Qualifying 2 | Startgrid

In de 190cc categorie verschenen afgelopen weekend zeven jonge talenten aan de start. Voor Nijland werden het twee kwalificaties met de nodige hindernissen. Nadat er in de vrije trainingen al het nodige technische ongemak was begon het meteen tijdens Q1 ook nog eens te regenen. Het gevolg, de nodige crashes, iedereen naar binnen en weinig actie op de baan tijdens de eerste tien minuten. Eenmaal terug op de baan kreeg Nijland opnieuw te maken met technische problemen waardoor er niet meer in zat dan de vierde rondetijd. Ondanks dat er door de monteurs hard gewerkt was bleek het probleem in Q2 niet opgelost waardoor Nijland in deze sessie genoegen moest nemen met de zesde rondetijd. Dit werd uiteindelijk de vierde plaats op de samengestelde tijdlijst, een tijdlijst die werd aangevoerd door Tobias Kitzbichler.

Races
Nadat de regen al voor de nodige vertraging en hinder had gezorgd op zaterdag was de baan op zondagochtend ook nat tijdens de warm-up sessies. Het was inmiddels wel gestopt met regenen maar ondanks dit werd de eerste race van de dag enige tijd uitgesteld vanwege de nog deels natte baan.

160cc
Met enige vertraging ging de eerste 160cc race van start, een race waar de coureurs op slicks hun race konden rijden ondanks dat er her en der nog wel een natte plek te zien was. Flier was meteen bij de start goed weg en kwam na de eerste ronde als leider door. Deze positie wist hij tot halverwege vast te houden. De jonge coureur uit Hoge Henk schrok echter van een inhaalactie, moest hierdoor van zijn lijn af, kwam vervolgens niet goed uit voor de volgende bocht met als resultaat dat hij terugviel naar de derde plaats, een positie die hij na twaalf ronden ook innam bij het vallen van de finishvlag. De Kwaadsteniet passeerde als tiende de finish in deze door de Engelsman Ethan Sparks gewonnen eerste race van de dag.

In de tweede race was Flier vanzelfsprekend op revanche uit. Met wederom een goede start dook de jonge Nederlander opnieuw als leider de eerste bocht in. Wat volgde was al vrije snel een nieuw ronderecord – een record dat even later echter weer werd verbroken – en een solide, stabiele en sterke race. Dit keer liet Flier zich niet opnieuw verrassen en passeerde hij na twaalf ronden als winnaar de finish, nipt voor de winnaar van de eerste race en ruim drie seconden voor de nummer drie, de vanaf de pole vertrokken Kovalov.

De Kwaadsteniet finishte opnieuw binnen de top tien, na een tiende plaats in de eerste race werd in deze tweede race de negende plaats zijn deel.

Door zijn derde en eerste plaats bezet Flier momenteel met 41 punten de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap, slecht vier punten achter Sparks die door zijn overwinning en tweede plaats huiswaarts keerde met 45 gescoorde punten achter zijn naam.

Volledige uitslagen:Race 1 | Race 2

190cc
Na een natte warm-up werd ook deze eerste race van de dag verreden op een droge baan. Vanaf de zesde plaats op de grid kende Bijman een goede start en kwam hij al snel als vierde door. Gezien de tegenslagen van een dag eerder, het rijden met een nieuw gemonteerd blok besloot Nijland – ondanks dat de derde plaats in eerste instantie binnen handbereik lag – geen onnodige risico’s te nemen en zijn machine eenzaam en alleen rijden op vierentwintig seconden van de winnaar als vierde over de finish te brengen. Deze eerste race van de dag werd gewonnen door de vanaf de pole aan de race begonnen Kitzbichler.

In de tweede race kende Nijland opnieuw een goede start en kwam hij meteen al als vijfde door. Niet veel later werd nog een plaats gewonnen en werd vanaf de vierde plaats de aanval ingezet op de derde positie. Twee ronden later wist de Nederlander met een super inhaalactie de derde plaats te verschalken. Deze vreugde was echter van korte duur want een ronde later verloor Nijland de controle over de voorkant van zijn machine met een crash tot gevolg. Nijland wist zijn machine na de crash weliswaar nog weer op te pakken en zijn race te vervolgen maar meer dan een zesde plaats zat er door deze tegenslag niet meer in.

Net als de eerste race werd ook deze tweede race van de dag gewonnen door Kitzbichler.

Volledige uitslagen: Race 1 | Race 2

De tweede ronde van het FIM MiniGP Austria wordt verreden in het weekend van 17-18 juni, dit keer op het circuit van Rechnitz.

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: