FIM MiniGP World Series: Een nieuwe minibike serie als onderdeel van de ‘Road to MotoGP’

230
ohvale-gp-0-160

De FIM en Dorna Sports hebben donderdag 28 januari een nieuw platform aangekondigd als onderdeel van het opleidingsprogramma Road to MotoGP: de FIM MiniGP World Series. Een wereldwijde standaard MiniGP competitie voor jonge talentvolle coureurs op weg naar een carrière in het MotoGP wereldkampioenschap.

De FIM MiniGP World Series zal bestaan uit MiniGP-competities die worden georganiseerd door één of meer nationale motorsportbonden van over de hele wereld, organisaties die zich aanmelden voor deelname aan het nieuwe initiatief, waarbij elke competitie in de Series zich houdt aan dezelfde sportieve en technische regels om zo de competitie te standaardiseren. MiniGP Cups of competities die deel willen uitmaken van de nieuwe Series – en daarmee de Road to MotoGP status willen verwerven – kunnen nationaal van aard zijn of een groter geografisch gebied vertegenwoordigen op regionaal of continentaal niveau.

Races moeten plaatsvinden op kartcircuits, kartcircuits die voldoen aan de minimumnormen die zijn vastgesteld door de FIM of de betreffende nationale motorsportbond in kwestie die beslist over de minimumlengte van het circuit. De coureurs moeten tussen 10 en 14 jaar oud zijn en van start gaan op gelijke Ohvale GP-0 160 machines. De officiële enige bandenleverancier voor alle FIM MiniGP World Series is Pirelli en er zal gereden worden met een vooraf aan het evenement toegewezen standaard banden.

Een minimum van vier evenementen, met een minimum van acht races, moet op de kalender worden opgenomen, met een minimumaantal van 15 vaste rijders in elke wedstrijd. Het eerste evenement moet plaatsvinden vóór juli 2021 en het laatste evenement van het seizoen moet uiterlijk op 17 oktober worden verreden. Aan het eind van het seizoen krijgen de beste deelnemers een aantal ongelooflijke kansen.

De kampioen van elke nationale, regionale of continentale MiniGP Cup krijgt vervolgens de kans om deel te nemen aan een wereldfinale, een finaleronde die zal plaatsvinden in de week voorafgaand aan het laatste MotoGP evenement van het seizoen. De winnaar van de wereldfinale zal, afhankelijk van leeftijd en locatie/nationaliteit, een plaats bemachtigen in één van de Road To MotoGP programma’s als volgende stap in hun carrière.

De topcoureurs uit elke nationale, regionale of continentale MiniGP Cup hebben – afhankelijk van hun leeftijd en locatie – rechtstreeks toegang tot de Idemitsu Asia Talent Cup selectie of de beschikbaarheid van deelname aan de Honda British Talent Cup, Northern Talent Cup of European Talent Cup.

Jorge Viegas, FIM voorzitter: “De FIM MiniGP World Series is de eerste stap voor alle jonge kinderen op het pad omhun droom te verwezenlijken en uiteindelijk het FIM MotoGP wereldkampioenschap te bereiken! Dit is het startpunt dat nog ontbrak in de ‘Road to MotoGP’ en een competitie die iedere getalenteerde rijder in staat zal stellen om op het ‘podium’ te staan, met een extreem laag budget. Bovendien plaatst dit initiatief van de FIM/Dorna de nationale bonden in de voorhoede van het systeem, want het is aan hen om de nationale series volledig te organiseren en uit elk land de beste coureurs te selecteren, die aanwezig zullen zijn bij de wereldfinale in Valencia. Dorna en de FIM werken al een paar jaar aan dit project; het wordt nu werkelijkheid en ik wil onze promotor bedanken en een extra stimulans geven aan al onze aangesloten federaties.”

Valerio da Lio, CEO van Ohvale: “Het is een droom die uitkomt! We zijn erg trots om deel uit te maken van het FIM MiniGP World Series project. Dit is een belangrijke stap in de groei van motorracen op internationaal niveau. Ohvale creëert al vele jaren een solide basis voor de groei van nieuwe getalenteerde coureurs op internationaal niveau en, dit dankzij de betrokkenheid van haar verkoopnetwerk en nationale federaties. Ohvale heeft een nieuwe filosofie verspreid voor jonge coureurs: gelijke motoren voor iedereen en verzegelde motoren, omdat het de rijder is die het verschil maakt. Wij danken de FIM en Dorna voor het kiezen van Ohvale voor de nieuwe FIM MiniGP World Series.”

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports: “De Road to MotoGP is erg belangrijk voor ons en ik ben er erg trots op dat we in samenwerking met de FIM weer een initiatief kunnen toevoegen aan onze portefeuille voor talentpromotie. De FIM MiniGP World Series zal een belangrijke rol spelen in het standaardiseren van de competitie voor jonge rijders over de hele wereld, waardoor hun talent kan schitteren op een gelijk speelveld en er meer kansen dan ooit tevoren worden gecreëerd. We zijn verheugd om aan dit nieuwe project mee te werken en het nu werkelijkheid te zien worden, we kunnen niet wachten om het talent te zien dat in de toekomst uit de Series zal voortkomen. De FIM MiniGP World Series is de perfecte opstap voor jonge rijders die net beginnen aan hun weg naar de MotoGP en zal ons niet alleen helpen om het MotoGP talent van de toekomst te ontdekken, maar ook om de breedte van de MotoGP fanbase te vergroten en het aantal jonge atleten dat gaat motorracen te vergroten.”

Meer infoFIM_MiniGP_World_Series_ConditionsBekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App