FIM Moto3 Junior: Makar Yurchenko op pole in Le Mans

149
Ryan van de Lagemaat | foto© Lagemaat Racing

Makar Yurchenko vertrekt zaterdagmiddag in Le Mans vanaf de pole tijdens de tweede FIM Moto3 Junior World Championship wedstrijd van het seizoen. De Rus was vrijdag het snelst tijdens de twee kwalificaties. De Nederlanders Ryan van de Lagemaat en Loran Faber wisten zich als negenendertigste en veertigste te kwalificeren.

De FIM Moto3 Junior World Championship coureur komen dit weekend tijdens de HJC Helmets Grand Prix de France in het bijprogramma in actie voor hun tweede wedstrijd van het seizoen. De twee kwalificaties werden vrijdag verreden terwijl de wedstrijd voor zaterdagmiddag op het programma staat.Na een bijzonder verlopen eerste weekend in Albacete – koud, guur, nat – kregen de coureurs het ook vrijdag in Le Mans flink voor hun kiezen tijdens de twee kwalificatie trainingen. Terwijl het veld vrijdag rond het middaguur klaar stond op slicks braken net voordat de lichten op groen gingen de hemelsluizen open. Het gevolg…..zo snel als mogelijk wisselen van banden en het maken van een regen set-up.

Onder de moeilijke omstandigheden waren er vervolgens een groot aantal valpartijen te bespeuren tijdens de eerste sessie. Eén van de slachtoffers was de jonge Loran Faber. De coureur uit Staphorst werd bij het opkomen van het rechte stuk naar start – en finish met een flinke highsider van zijn machine geworpen waarbij hij hard op zijn hoofd in het gravel terecht kwam. De Dutch Racing coureur werd voor de zekerheid overgebracht naar het medical centre voor een check, maar gelukkig bleek er niets aan de hand en kon de Staphorster later terugkeren naar de box van het Nederlandse team.

Op de baan was het de Rus Makar Yurchenko die met een snelste ronde van 1’54.120 de sessie als snelste afsloot terwijl Ryan van de Lagemaat de tweeëndertigste rondetijd op de klok wist te zetten en zich daarmee ruimschoots wist te kwalificeren. Faber, die voor zijn crash de drieëndertigste plaats innam, zakte door zijn vroegtijdig einde terug naar de tweeënveertigste plaats op de lijst.

Later op de middag bij de start van de tweede kwalificatie was de baan weliswaar nog wel nat, maar aanzienlijk minder dan tijdens de eerste sessie. De rondetijden van de eerste kwalificatie werden dan ook door bijna alle coureurs verbeterd, zo ook door de twee Nederlanders.

Echter met nog iets minder dan tien minuten te gaan gooide pluvius opnieuw roet in het eten. Dit keer bleef het echter niet bij een regenbui maar werden de coureurs ook nog eens getrakteerd op flinke hagelstenen en een onweersbui. De wedstrijdleiding besloot hierop uit veiligheidsoverwegingen de sessie tijdelijk stil te leggen. Na een korte onderbreking werd de sessie uiteindelijk nog wel hervat, snellere rondetijden zaten er toen echter niet meer in.

 

Stefano Nepa bleek uiteindelijk met een snelste ronde van 1’53.341 het rapst waardoor hij zaterdag vanaf de eerste plaats op de grid aan de race mag beginnen voor Jose Julian Carcia en Raul Fernandez.

Voor Van de Lagemaat en Faber kwam de hagelbui niet op het meest geschikte moment, terwijl de beide Nederlanders binnen stonden om zich voor te bereiden op de laatste run werden op de baan door een aantal coureurs aangescherpt. Net nadat de twee Nederlanders ook hun eindspurt in wilden zetten en nog een aantal snellere ronden op de klok wilden zetten – de omstandigheden werden namelijk steeds beter –  braken de hemelsluizen echt open en werd de sessie middels een rode vlag onderbroken.

Ondanks deze tegenslag en het verliezen van een aantal posities wisten beide heren zich met de negenendertigste en veertigste rondetijd ruim te kwalificeren (de wedstrijdleiding laat zaerdag de 44 snelste coureurs toe op de startgrid).

Volledige uitslagen: FIM CEV Repsol Junior Moto3 World Championship