FIM Sidecar World Championship: Birchall broers winnaar hoofdrace in Spa

1126
birchall-birchall
Birchall & Birchall voor Todd Ellis & Emmanuelle Clément | foto© FIM Sidecar World Championship

Naast de tweede ronde van het FIM EWC staat werd dit weekend in Spa Francorchamps ook de tweede ronde van het 2023 FIM Sidecar World Championship seizoen verreden. De combinatie Ellis & Clément behaalden de pole, wonnen de Sprintrace terwijl de broers Birchall zaterdagochtend de Hoofdrace op hun naam schreven.

Het was vrijdag in Spa Francorchamps een drukke dag voor de FIM Sidecar World Championship coureurs. Zo kwamen de combinaties maar liefst vier keer in actie op het legendarische in de Belgische Ardennen gelegen circuit. De dag begon om 09:00 uur met een 45 minuten durende vrije training gevolgd door twee keer een kwalificatiesessie van elk 30 minuten, kwalificatiesessies waarin de startposities bepaald werden voor de vrijdagavond te verrijden Sprintrace over zeven ronden en de zaterdagochtend om 10:30 uur te verrijden Hoofdrace.

Kwalificaties
Nadat de combinatie van Todd Ellis & Emmanuelle Clément vrijdagochtend al de snelste rondetijd had laten noteren was het duo ook in de twee kwalificatiesessies een maatje te groot voor de rest van het 19 combinaties tellende startveld. Ellis & Clement noteerden in de eerste kwalificatie een snelste rondetijd van 2’33.362 en waren daarmee het snelst voor de combinatie van Ben en Tom Birchall en Sam en Tom Christie.

Voor de combinatie Bennie Streuer & Kevin Kölsch begon de kwalificatie met de nodige tegenslag. Een technisch probleem zorgde ervoor dat de Nederlands & Duitse combinatie geen rondetijd op de klok wist te zetten tijdens de eerste sessie. In de tweede kwalificatie – nadat men een nieuw motorblok had moeten monteren – was de combinatie weer van de partij en wist men er nog een tiende kwalificatietijd uit te slepen.

Sprintrace
Vrijdagavond om 18:30 uur stond de eerste race op het programma, een Sprintrace over zeven ronden. Ellis en Clément hadden de perfecte start, op de voet gevolgd door de broers Birchall.  Deze twee combinaties wisten vervolgens een gaatje te slaan op de rest van het veld.

Achter de twee combinaties ontstond vervolgens een volggroep van vier combinaties – te weten de broers Sam en Tom Christie, Stephen Kershaw en Ryan Charlwood, Tim Reeves en Mark Wilkes.

Ellis en Clément en de Birchall’s maakten er vervolgens een meer dan spannende strijd van voor de overwinning door regelmatig van positie te wisselen en elkaar geen duimbreed toegaven. Het publiek werd niet teleurgesteld want niet alleen de twee eerste combinaties maakten er een waar spektakelstuk van ook in de volgroep werd er op het scherpst van de snede gestreden voor de laatste podiumplaats.

In de laatste ronde van de race leek het erop dat de Birchall’s op weg waren naar de overwinning. Ze passeerden Ellis en Clement bij het ingaan van de laatste chicane, maar Ellis en Clement hielden het hoofd koel, kwamen beter uit de laatste bocht en pakten zo de overwinning.

De strijd om de laatste podiumplek ging naar Reeves en Wilkes die de gebroeders Christie en de combinatie van Kershaw en Charlwood net voor wisten te blijven.

Pekka Paivarinta en Ilse de Haas werden zesde terwijl Streuer en Kolsch als tiende de finish passeerden.

Hoofdrace
Net als tijdens de Sprintrace maakten Ellis & Clément zaterdagochtend de beste start, op de voet gevolgd door de broers Birchall.

De gebroeders Birchall namen vervolgens al in de eerste ronde de leiding in de eerste ronde de leiding over, maar genoten daar niet lang van. Ellis & Clément sloegen meteen terug en wisten vervolgens negen ronden lang de eerste positie vast te houden. Achter hen gaan Kershaw en Charlwood in de achtste ronde naar de tweede plaats.

In de voorlaatste ronde van de elf ronden tellende race maakten Ellis en Clément een klein foutje bij het uitkomen van Raidillon. Kershaw en Charlwood profiteerden meteen, maar werden even later op het lange rechte stuk naar de Les Combes chicane van de leiding beroofd door de gebroeders Birchall. In de chicane voor de start en finish heroverden Ellis en Clément echter wel weer de tweede plaats.

De strijd voor de overwinning kreeg zijn ontknoping in de laatste ronde. Ellis en Clément wisten naar de beruchte Eau Rouge de broers Birchall van de leiding te verdringen maar in Blanchimont sloegen de broers Birchall terug om vervolgens de leidende positie niet meer uit handen te geven.

Ellis en Clément passeerden achter de winnaars als tweede de finish gevolgd door de combinatie Kershaw en Charlwood, Christie en Christie en Reeves en Wilkes.

Päivärinta en De Haas waren in deze tweede race van het weekend betrokken bij de spin van Payne en Rousseau en moesten vroegtijdig opgeven terwijl ook Streuer en Kölsch in deze hoofdrace niet aan de finish wisten te komen.

Voor de FIM Sidecar World Championship coureurs zit het weekend in Spa erop, zaterdagmiddag om 14:00 uur is het de beurt aan de FIM EWC coureurs voor hun 24 uur durende race van de 24H Spa EWC Motos.
Handige links FIM EWC 24H of Spa Motos 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.