Er zal vanaf 2019 een FIM Superbike World Championship ronde verreden worden in Noord-Ierland. Dorna heeft hierover overeenstemming bereikt met het momenteel in aanbouw zijnde Lake Torrent Circuit.

In Coalisland, graafschap Tyrone en op slechts 40 km rijden van Belfast wordt er momenteel hard gewerkt aan de bouw van een nieuw circuit. Het door Manna Developments gebouwde circuit moet naast de komst van het WorldSBK- de eerste keer dat er een WorldSBK evenement op Noord-Iers grondgebied georganiseerd wordt – een boost opleveren voor de werkgelegenheid op het gebied van engineering, recreatie en toerisme. De gesloten overeenkomst is voor drie jaar en zal ingaan vanaf het seizoen 2019.

Het Lake Torrent Circuit wordt een 3.6 km lang circuit met 12 bochten, een breedte tussen de 12 en 15 meter en met een hoogteverschil van +/-30m. De bouwfase van het circuit zal ongeveer 18 maanden in beslag nemen en volgens de iniatiefnemers zullen er op langere termijn ongeveer 700 banen worden gecreëerd aangezien men voornemens is ook nog eens een 90 winkels en bedrijven rondom het circuit te laten verrijzen.

Motorsportfans zullen bij een bezoek aan het nieuwe circuit volgens de uitbaters getrakteerd worden op een weekend vol motorsport en actie.

David Henderson namens Manna Developments: “Al 15 jaar is het een droom van mij om een racecircuit te bouwen dat het roadracing gevoel integreert met de veiligheid van een internationaal standaard circuit – en daarnaast is het ook al lange tijd een droom om het World Superbike Championship naar Noord-Ierland te halen. Nadat we vorig jaar eindelijk de perfecte locatie hadden gevonden, de afgelopen tijd de benodigde bouwvergunning hebben verkregen hebben we vandaag de volgende stap gezet naar het verwezenlijken van deze droom. De droom zal echter pas echt uitkomen als we er 30.000 toeschouwers samenkomen in Coalisland tijdens de eerste WorldSBK-races in Noord-Ierland. Dit is een historische mijlpaal voor de stad Coalisland, de graafschap Tyrone en zelfs voor heel Noord-Ierland; een internationaal erkend auto- en motorsport faciliteit te creëren, die de komende jaren plaats van handeling zal worden voor regionale, nationale en internationale wedstrijden.”

Daniel Carrera, WorldSBK Executive Director: “We zijn blij dat we Noord-Ierland kunnen toevoegen als locatie voor een ronde van het MOTUL FIM Superbike World Championship. Het Lake Torrent circuit is een fantastisch project dat een hoogwaardige faciliteit zal opleveren voor zowel de deelnemers als ook de bezoekers. We zijn er trots op dat vertegenwoordigers van Manna Developments en Mid ulster het WorldSBK hebben gekozen als topevenement voor de internationale promotie van het circuit en de regio. We weten dat een goede exploitatie van dit soort voorzieningen de lokale gemeenschap nieuwe kansen kan bieden door middel van zakendoen, het scheppen van banen in de enginering, recreatie en toerisme. Gezien de grote traditie op het gebied van motorrijden in Noord-Ierland ben ik ervan overtuigd dat dit evenement in de nabije toekomst een belangrijke invloed zal kunnen hebben wat betreft de aantrekkingskracht van ons kampioenschap.”

Eén van belangrijkste wedstrijden die momenteel in Noord-Ierland wordt verreden is het bekende Roadracing Event ‘The North West 200’. Momenteel is Jonathan Rea de meest bekende coureur uit Noord-Ierland en de Kawasaki Racing WorldSBK Team coureur heeft dan ook al laten weten dat hij niet kan wachten om in 2019 voor het eerst voor zijn thuispubliek te mogen acteren.