Finishpraat: De eerste 6 van 9 races winnen, maar geen wereldkampioen

5040
rolf-biland
Rolf Biland | Foto credit Henk Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In 1988 waren Rolf Biland en Kurt Waltisperg zeer dominant in het WK Zijspannen en wisten ze bijna alle races te winnen. Uiteindelijk zaten zij eerste rang toen een andere combinatie wereldkampioen werd. Hoe kon dit nog misgaan?

Er zijn in het wereldkampioenschap wegrace al diverse bizarre seizoensontknopingen geweest. Maar niet veel vaker was een rijder – in dit geval een zijspanduo – zo dominant en werd hij niet wereldkampioen. We gaan terug naar de hoogtij dagen van de zijspansport, de jaren 80. Het is een periode waarin deze klasse nog volop actief is in het Grand Prix circus en regelmatig één van de hoofdnummers van het programma is. Zeker in Assen waarbij Egbert Streuer en Bernard Schnieders tussen 1984 en 1986 driemaal op rij wereldkampioen werden. Deze Finishpraat gaat over het seizoen 1988 met in de hoofdrol de grote concurrent van het Nederlandse duo: Rolf Biland en Kurt Waltisperg.







Het seizoen 1988 bestaat voor het WK Zijspannen uit negen wedstrijden. De Zwitsers Biland en Waltisperg behaalden in 1983 voor het laatst de wereldtitel. Dat het aantal jaren niet lukt kwam mede door de snelle combinaties van Streuer en Steve Webster, maar ook omdat Biland graag mocht experimenteren met zijn span en dat niet altijd voor het maximale aantal punten zorgde. In 1988 was dat niet het geval. Biland en Waltisperg winnen de openingsrace op een nat Jerez door Streuer en Schnieders na een spannend duel te verslaan. Maar daar bleef het niet bij. Zij winnen vervolgens ook op de Nurburgring, Salzburgring, TT Assen, Spa Francorchamps en Paul Ricard, waardoor de Zwitsers de eerste zes van in totaal negen races wisten te winnen. De winnende reeks kwam ten einde op Donington Park, de thuisrace van regerend wereldkampioenen Webster en Tony Hewitt. De Britten versloegen de Zwitsers na een spannend slot waardoor zij hun titelkansen nog in leven hielden. Ook op Anderstorp in Zweden wonnen Webster en Hewitt. Voor Biland en Waltisperg was er niet veel aan de hand, want zij net als op Donington Park tweede en daardoor begonnen zij met 18 punten voorsprong op Webster en Hewitt aan de laatste race op het Tsjechische circuit van Brno.

Voorafgaand aan het seizoen 1988 was er een nieuwe puntentelling ingevoerd, waarbij de winnaar 20 in plaats van 15 punten kreeg. Sinds 1988 kreeg ook de top-15 punten in plaats van de top-10. In 1993 zou de puntentelling opnieuw aangepast wordt naar 25 punten voor de winnaar zoals dat nu ook nog het geval is. Maar deze nieuwe puntentelling in 1988 zorgde er wel voor dat de titel in het WK Zijspannen tijdens de laatste race in Brno nog beslist moest worden. Waren de punten uitgedeeld op basis van de oude puntentelling, dan waren Biland en Waltisperg voorafgaand aan de slotwedstrijd al kampioen geweest. Vooraf had niemand gedacht Biland en Waltisperg de titel nog konden ontgaan. Tenslotte moest Webster winnen en mochten de Zwitsers niet in de top-13 finishen. Het werd voor Webster nog lastiger omdat bakkenist Hewitt voorafgaand aan de laatste Grand Prix geblesseerd raakte en hij moest rijden met invaller Gavin Simmons.

Biland en Waltisperg hadden slechts twee punten nodig in Brno. De race was een formaliteit. Toch zou het anders lopen. Het hele seizoen hadden de Zwitsers nog geen technische problemen gekend. Tot deze laatste race, want de versnellingsbak ging stuk. Ze stopten hun span bij start en finish om de afloop van de wedstrijd te zien. Het was nog niet gedaan, want Streuer en Schnieders waren volop in gevecht met Webster en Hewitt voor de winst. De Drentse combinatie had de nodige pech gekend in 1988 en wilden graag hun seizoen met een zege afsluiten, iets wat Biland zeer goed zou uitkomen. Tenslotte als Webster niet won, waren zij wereldkampioen. Toch wist Webster met zijn invalbakkenist Simmons alle aanvallen – soms agressief – van Streuer en Schnieders af te slaan en de race op knappe wijze te winnen. Streuer had daar begrip voor, want het ging tenslotte om de wereldtitel voor Websiter. Biland en Waltisperg zaten eerste rang bij start-finish en zagen hun zo goed als zekere wereldtitel verloren gaan. Dit verhaal is maar weer een bewijs dat het nooit gedaan is voordat de laatste meter gereden is. Biland en Waltisperg zouden pas in 1992 weer kampioen worden. In totaal pakte de Zwitserse combinatie in hun zeer succesvolle carrière maar liefst zeven wereldtitels en 81 raceoverwinningen.

Biland en Waltisperg waren dicht bij de nummer 1 plaat, maar in 1989 moesten zij toch met nummer 2 van start | Foto credit: Henk Teerink

Tot volgende week,
Asse Klein



Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter