Finishpraat: Helden van Silverstone

3818
Jack Middelburg tijdens de TT Assen van 1983 | Foto credit: Henk Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In deze editie schrijft Asse Klein over de winnaars tijdens de Britse Grand Prix op Silverstone. 

Hebben jullie afgelopen weekend ook zo genoten van de Britse Grand Prix? Ik wel! Het waren drie geweldige races. In deze Finishpraat wil ik inzoomen op een stukje geschiedenis van dit evenement op Silverstone. Het toffe van deze Grand Prix op Silverstone is ook dat het in de koningsklasse alleen maar prachtige namen als winnaars heeft opgeleverd.

De eerste Britse Grand Prix werd in 1977 op Silverstone verreden. Daarvoor werd er gereden op Isle Man, dat vervolgens onder leiding van meervoudig wereldkampioen Giacomo Agostini te gevaarlijk werd bevonden voor een Grand Prix. Ook raakte Silverstone een periode zijn Grand Prix kwijt aan Donington Park, die tussen 1997 en 2009 het evenement mocht organiseren. Wanneer we kijken naar de winnaars van de Grand Prix op Silverstone in de koningsklasse – 500cc en MotoGP – zien we enkel grote namen op de erelijst staan. Zo wisten Amerikanen Pat Hennen, Kenny Roberts (2x) en Randy Mamola de eerste vier edities te winnen. Voor de Britten was dat balen in die tijd. Zij zagen liever hun lokale held Barry Sheene winnen. In 1979 was Sheene – die in 1976 en 1977 wereldkampioen 500cc werd – er het dichtst bij. De populaire Brit werd op een haar verslagen door Roberts, een finish die je in die tijden nog zelden zag, maar tegenwoordig regelmatig voorkomt. Kijk maar naar hoe Alex Rins in 2019 nog Marc Marquez op de finishstreep van Silverstone versloeg.

In de jaren 80 – tot 1986 – winnen verder Franco Uncini, Roberts, Mamola, Freddie Spencer en Wayne Gardner op Silverstone. Na de terugkeer op Silverstone in 2010 wonnen er Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Valentino Rossi, Maverick Vinales, Andrea Dovizioso, Rins, Fabio Quartararo en daar kwam afgelopen weekend Francesco Bagnaia bij. Een prachtige lijst van winnaars, waarbij ik er slechts nog één niet genoemd heb. Voor vele buitenlandse fans is deze winnaar waarschijnlijk de grootste uitzondering op de lijst, omdat hij eigenlijk de enige is die nooit voor een wereldtitel heeft gestreden. Het is tevens een naam waar wij als Nederlanders mega trots op zijn.

Jack Middelburg kort voor of kort na een race | Foto Henk Teerink

In 1981 wist namelijk Jack Middelburg de race op Silverstone te winnen, en hoe! Ik was afgelopen weekend zelf op Silverstone en dat is toch een moment waar ik aan moet denken als ik daar ben. Middelburg was een privécoureur en eigenlijk was hij met zijn Suzuki niet opgewassen tegen de fabrieksrijders. Maar Middelburg was die dag ongelofelijk goed, zo goed dat hij zelfs met zijn privémotor kon winnen. De Nederlander moest rondenlang er alles aan doen om bij de kopgroep met Mamola, Roberts en Kork Ballington te blijven. Gedurende de race kregen Ballington en Mamola problemen, waardoor het in de slotfase een duel werd tussen drievoudig wereldkampioen Roberts en Middelburg. Eigenlijk kon er maar één rijder winnen, maar het werd de ander. Bij het ingaan van de laatste ronde steekt Middelburg bij Woodcote – nog steeds de laatste bocht, al is die wel een beetje anders geworden – binnendoor voorbij aan Roberts. Na een geweldige slotronde weet Middelburg de leiding vast te houden en verslaat zo Roberts. Middelburg wint zijn tweede Grand Prix, nadat hij een jaar eerder zijn thuisrace in Assen had gewonnen. De zege van Middelburg is en blijft speciaal, temeer omdat hij de laatste privérijder is die ooit een 500cc race heeft gewonnen. En dat zal altijd zo blijven. Ik ben zelf in 1986 geboren, dus ik heb zelf helaas nooit de kans gehad om Middelburg te zien racen of te ontmoeten, maar als ik alle verhalen hoor, dan had ik zijn carrière zo graag live willen meemaken. En als er een boek over je is geschreven en een musical over je is gemaakt, dan was je een bijzondere en populaire coureur. En niet alleen vanwege de legendarische zege op Silverstone. Heb je deze race nog nooit niet gezien? Ga dan de 500cc race van 1981 op Silverstone zeker eens op YouTube bekijken!

Tot volgende week,
Asse KleinRacesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter