Finishpraat: Juni = TT Assen maand!

1212
tt-assen
Motul TT Assen | foto© motogp.com

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. Heerlijk; het is juni en dat betekent TT-maand! En het kan zomaar een hele bijzondere editie van de TT Assen gaan worden.

Ik mag al ruim 30 jaar de TT Assen bezoeken, maar deze editie voelt anders dan anders. Het is voor mijn gevoel de eerste keer in die periode dat er een echte kans op een Nederlandse overwinning is. De tweede plaats van Collin Veijer afgelopen weekend in Mugello onderstreepte dat gevoel. En het was niet zomaar een tweede plek, want als de race één ronde langer had geduurd, dan had hij waarschijnlijk gewonnen. Maar goed, laat Collin dat maar bewaren voor zijn thuisrace! Het is nog maar begin juni, maar de volgende week Grand Prix is de TT Assen! De TT Assen is ‘gewoon’ in het laatste weekend van juni. Dat we nu al zo vroeg kunnen voorbeschouwen op de Nederlandse Grand Prix, komt door het verplaatsen van de Grand Prix van Kazachstan, die oorspronkelijk half juni op de kalender stond.Ik weet niet hoe het met jullie is, maar als de maand juni begint; gaan mijn gedachten gelijk naar de TT Assen. Want juni is TT-maand! En het kan zomaar een hele bijzondere editie worden. Het is lang – zeg maar gerust heel lang – geleden dat we een Nederlandse kanshebber op de zege hadden! Maar het is nog niet zo lang geleden er een Nederlander aan de leiding reed. Bo Bendsneyder deed dat in de beginfase van de Moto3 race in 2017 toen hij zich als tweede had gekwalificeerd. Uiteindelijk viel Bo wat terug in de kopgroep en kwam hij bij het uitkomen van de GT-bocht na contact met een andere rijder glijdend over de finish. Omdat hij zijn motor niet meer vast had, werd Bo niet geklasseerd. Maar Bo zijn beste TT-uitslag behaalde hij in de Moto2 in 2022. Toen streed hij voor het podium en finishte op een vijfde plek. Vorig jaar mocht Bo vanwege een blessure niet starten en nu is zijn voorbereiding allesbehalve prettig. Bo kwam de laatste drie GP’s vanwege een blessure niet in actie en mist dus veel ritme richting de TT Assen. Zonta van den Goorbergh pakte opnieuw punten in Mugello. Ik vind dat je bij hem een duidelijke stijgende lijn ziet ten opzichte van vorig jaar. Toen kende de RW Racing GP rijder een moeizame TT Assen. Als Zonta er nu tijdens zijn thuisrace in slaagt om in de punten te finishen, dan doet hij het goed. Mocht Zonta in de top-tien eindigen, dan doet hij het heel goed.

rw-vipplein-2024Terug naar Collin Veijer. Hij heeft al bewezen een Grand Prix te kunnen winnen. Vaker dan één keer zelfs. Dus waarom zou het dan niet in Assen kunnen? Maar een podiumplaats zou al geweldig zijn! Want een Nederlandse podiumplaats in de Grand Prix is zelfs al 30 jaar geleden! Tijdens de editie in 1994 stonden er zelfs twee Nederlanders op het podium; Wilco Zeelenberg in de 250cc en Loek Bodelier in de 125cc. Gezien het verloop van de race zat er een zege voor deze rijders er op dat moment niet in. Een podiumplaats was gezien hun materiaal en status op dat moment al ongelofelijk knap en verrassend. De laatste keer wat we heel dichtbij een zege waren was in 1991, toen Zeelenberg nog op een Honda-fabrieksmotor reed. In de laatste ronde streed hij met Luca Cadalora en Pierfrancesco Chili voor de winst. Zeelenberg werd door een late remactie van Cadalora in de Stekkenwal verrast en naar buiten gedrukt. In het laatste deel van het circuit kon hij geen aanval meer doen op de Italianen. Daarvoor was het natuurlijk Hans Spaan die successen behaalde in Assen. In 1988, 1989 en 1990 stond hij op pole position (125cc) in zijn thuisrace. In 1989 won hij zoals bekend de 125cc race na een bloedstollend duel met Alex Crivillé, maar dat is dit jaar al 35 jaar geleden! En natuurlijk won Egbert Streuer in 1987 (met Bernard Schnieders) en 1991 (met Peter Brown) de TT Assen in de Zijspanklasse. Ook allemaal veel te lang geleden natuurlijk.Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.