Finishpraat: Meeste Grand Prix overwinningen

3349
Giacomo Agostini MV foto Henk Teerink
Giacomo Agostini met zijn MV Agusta tijdens een classic event in Assen | Foto credit: Henk Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In deze Finishpraat aandacht voor de succesvolste Grand Prix rijders – op basis van overwinningen – uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap wegrace.

De één kent deze lijst praktisch uit zijn hoofd en voor een ander zijn deze statistieken vrij onbekend. Ik heb het over de lijst met rijders met de meeste Grand Prix zeges uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap wegrace. MotoGP organisator Dorna neemt hun statistieken niet de Zijspannen mee die toch wel een lange periode een vast onderdeel zijn geweest van het Grand Prix paddock. Dorna richt zich enkel op de soloklassen. Dat doe ik in deze Finishpraat ook, maar ik zal later toch uitstapje maken naar de Grand Prix periode van de WK Zijspannen.

Op nummer 1 in de lijst staat – zoals voor velen bekend – Giacomo Agostini. De Italiaan won tussen 1965 en 1976 maar liefst 122 Grand Prix races. Allemaal in de 350cc en 500cc. Tussen 1968 en 1970 won Agostini zelfs alle Grand Prix races waaraan hij deelnam. Ongekende statistieken in natuurlijk een ander tijdperk waarin de verschillen tussen de motoren vergeleken met nu extreem waren. Valentino Rossi staat in de lijst op tweede plaats met 115 zeges. De negenvoudig wereldkampioen won zijn races tussen 1997 en 2017. Het blijft lastig om de prestaties van Agostini en Rossi met elkaar te vergelijken. Agostini had de kans om tijdens een Grand Prix in meerdere klassen te racen. Daarnaast had hij – helemaal in zijn MV Agusta periode – veel minder concurrentie dan Rossi. Maar aan de andere kant waren er in Agostini’s tijd veel minder GP’s dan in Rossi’s periode. Maar Rossi kon in zijn periode maar in één klasse per Grand Prix racen. Daarnaast is Rossi zijn Grand Prix carrière veel langer geweest dan Agostini. Rossi reed 26 jaar in de Grand Prix, terwijl Agostini ‘maar’ 15 jaar in het WK actief was. Laten we het er maar op houden dat beide prestaties buitengewoon goed zijn.

De derde plaats in de lijst wordt bezet door Angel Nieto met 90 zeges. De Spanjaard – die in 2017 overleed – is met deze prestatie de koning van de lichtere klassen, aangezien hij al zijn zeges in de 50cc en 125cc heeft behaald. Op de vierde plaats staat de eerste coureur die momenteel nog in de Grand Prix actief is: Marc Marquez. De kersverse Gresini Ducati coureur staat op 85 Grand Prix overwinningen. Nu denken sommigen misschien: kunnen Marquez en de andere MotoGP rijders door de komst van de MotoGP Sprint nu twee Grand Prix zeges per weekend behalen? Het antwoord daarop is: nee. Een overwinning in de MotoGP Sprint telt niet mee als Grand Prix zege. Een Grand Prix zege kan nog steeds enkel in de (hoofd)race van zondag behaald worden. Onderstaand de volledige top-20 van rijders met de meeste Grand Prix zeges. De eerste Nederlander in de  lijst van meeste Grand Prix zeges in soloklassen staat op de gedeelde 64e plaats. Jan de Vries won 14 keer een 50cc Grand Prix wedstrijd. Hans Spaan is de tweede Nederlander op een gedeelde 99e positie met 9 overwinningen. Deze plek deelt hij met meerdere rijders waaronder Marco Bezzecchi en Tony Arbolino. Enkel hebben deze Italianen nog de kans om te klimmen op de lijst.

Van de huidige vaste Grand Prix coureurs staat Francesco Bagnaia op de tweede plaats in de lijst. De tweevoudig MotoGP kampioen heeft 28 zeges en staat 23e in de overall lijst van Grand Prix overwinningen. Maverick Viñales is de derde rijder op een gedeelde 27e plaats met 25 zeges. Een plek die Viñales deelt met Kevin Schwantz en Hugh Anderson. In de top-tien van huidige Grand Prix coureurs staat ook al Pedro Acosta op een achtste plaats met 16 zeges. En dat terwijl Acosta pas drie jaar in de Grand Prix actief is. De nieuwkomer in de MotoGP houdt daarmee grote namen al achter zich waaronder Jorge Martin, maar ook MotoGP kampioenen Fabio Quartararo en Joan Mir.

En zoals beloofd zou ik de zijspanliefhebbers niet vergeten. Het WK Zijspannen bestaat natuurlijk nog steeds, maar maakte tot eind 1996 volledig of deels onderdeel uit van de Grand Prix. De statistieken qua overwinningen richten zich ook op die Grand Prix periode. Rolf Biland is de meeste succesvolle zijspanpiloot in de Grand Prix geschiedenis met 81 overwinningen. Egbert Streuer staat in deze lijst op een vierde plaats met 22 zeges achter Klaus Enders en Steve Webster. Streuer heeft in zijn Grand Prix periode dus vaker gewonnen dan Jan de Vries, de Nederlandse recordhouder in de soloklassen.

Meeste Grand Prix soloklassen overwinningen (allertijden)
1: Giacomo Agostini – 122 zeges
2: Valentino Rossi – 115 zeges
3: Angel Nieto – 90 zeges
4: Marc Marquez – 85 zeges
5: Mike Hailwood – 76 zeges
6: Jorge Lorenzo – 68 zeges
7: Mick Doohan – 54 zeges
7: Dani Pedrosa – 54 zeges
9: Phil Read – 52 zeges
10: Jim Redman – 45 zeges
10: Casey Stoner – 45 zeges
12: Toni Mang – 42 zeges
12: Max Biaggi – 42 zeges
14: Carlo Ubbiali – 39 zeges
15: John Surtees – 38 zeges
16: Jorge Martinez – 37 zeges
17: Luca Cadalora – 34 zeges
18: Geoff Duke – 33 zeges
19: Kork Ballington – 31 zeges
19: Eddie Lawson – 31 zeges

Meeste Grand Prix overwinningen van vaste GP-coureurs in 2024
1: Marc Marquez – 85 zeges (4e overall)
2: Pecco Bagnaia – 28 zeges (23e overall)
3: Maverick Viñales – 25 zeges (27e overall)
4: Alex Rins – 18 zeges (44e overall)
5: Brad Binder – 17 zeges (48e overall)
5: Miguel Oliveira – 17 zeges (48e overall)
5: Johann Zarco – 17 zeges (48e overall)
8: Pedro Acosta – 16 zeges (55e overall)
9: Pol Espargaro – 15 zeges (59e overall)
9: Jorge Martin – 15 zeges (59e overall)

Tot volgende week,
Asse KleinVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.