Flink aantal reglementswijzigingen 2022 FIM Superbike World Championship

7825
world-sbk-race-indonesie
WorldSBK race - Pertamina Mandalika International Street Circuit 2021 | foto© BMW Motorrad

De FIM en Dorna hebben naar aanleiding van een vergadering van de WorldSBK commissie bekend gemaakt dat er vanaf het seizoen 2022 een flink aantal reglementswijzigingen van kracht zullen worden binnen het FIM Superbike World Championship.

Leeftijdsgrens en aantal inschrijvingen
De minimumleeftijd voor deelname aan het FIM Supersport 300 wereldkampioenschap zal worden verhoogd van 15 naar 16 jaar, dit om meer ervaren coureurs op de startgrid te hebben. Het maximaal aantal coureurs dat aan het FIM Supersport 300 World Championship en de Supersport klassen deel mag nemen wordt beperkt tot 30 gecontracteerde deelnemers per wedstrijd aangevuld met maximaal twee wild cards. In 2023 wordt de leeftijdsgrens van het FIM Supersport wereldkampioenschap nogmaals verhoogd, en wel van 16 naar 18 jaar.

Deze veranderingen maken deel uit van een uitgebreide wijziging van de minimumleeftijden in een breed spectrum van alle FIM gerelateerde wereldkampioenschappen.

Maximale rondetijd om zich voor de race te kwalificeren
Om zich voor de race te kwalificeren, moeten de coureurs een maximale rondetijd van 105% (in plaats van 107%) van de snelste coureur in hun klasse hebben gereden.

Airbag uitrusting voor alle coureurs
Het gebruik van een airbagsysteem zal verplicht worden in alle klassen (tot dit jaar was het sterk aanbevolen).

Speciale transponders voor alle coureurs in de Supersport en Supersport 300
Om dringende informatie aan de coureurs te kunnen doorgeven via hun dashboard, zullen specifieke transponders gemonteerd worden op elke motorfiets. Deze apparatuur wordt reeds gebruikt in de WorldSBK- en MotoGP-categorie.

Vermindering van het aantal banden in de WorldSBK-klasse
Het maximumaantal banden dat per weekend in de WorldSBK-klasse mag worden gebruikt, wordt teruggebracht van 24 tot 21. Deze wijziging zal nog in een afzonderlijk persbericht nader worden toegelicht.

World Supersport “nieuwe generatie”-klasse
De technische regels voor de vernieuwing van de World Supersport-klasse zijn goedgekeurd. De filosofie achter deze nieuwe regels is het vinden van een beter evenwicht (verhouding vermogen/vermogen/gewicht) en het toelaten van nieuwe machines die kunnen concurreren in deze nieuwe generatie “Supersport” klasse. De technische regels zullen binnenkort in een afzonderlijk persbericht nog nader worden toegelicht.

Helmanalyse na een crash of hoofdletsel
Het wordt van essentieel belang geacht om een technisch onderzoek van de helmen door deskundigen na een incident toe te staan om indien nodig, de helmen onbruikbaar te verklaren, deze informatie te registreren en tevens het lopende FIM-helmproject te vergemakkelijken. De helmen van alle coureurs, die naar het medical centre worden gebracht na een valpartij, moeten door het medisch personeel of de CMO worden bewaard voor controle door de Technisch Directeur of Technische Stewards alvorens teruggegeven te worden aan de betreffende coureur of de teammanager.

In het geval van hoofdtrauma’s, inclusief hersenschudding, is de World SBK-commissie het volgende overeengekomen om de verdere ontwikkeling van het FRHP-programma en de ontwikkeling van de volgende FIM FRHPhe-02-normenvoor helmen voor 2025 te vergemakkelijken.

De helm zal naar het FIM-laboratorium binnen de universiteit van Zaragoza worden gestuurd voor een deskundig onderzoek en een niet-destructieve analyse. De fabrikant van de helm mag bij deze analyse aanwezig zijn. Na inspectie kan de helm worden teruggegeven aan de betreffende coureur, het team of de fabrikant.

Volgende vergadering
Voor het einde van het jaar zal er nog een online meeting van de World SBK-commissie worden georganiseerd om de volledige FIM Superbike, Supersport & Supersport 300 World Championship Regulations te bekrachtigen.

 Handige links Pirelli Indonesian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter