Franco Morbidelli sluit eerste dag in Catalunya af met snelste tijd

151
Franco Morbidelli
Franco Morbidelli | foto© Racesport.nl - Rene Vos

Franco Morbidelli heeft vrijdagmiddag de snelste tijd op de klok gezet tijdens de tweede vrije training van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya. Teamgenoot Alex Marquez en Simone Corsi noteerden de tweede en derde rondetijd. RW Racing GP coureur Axel Pons sloot de eerste dag af als twaalfde.

Ook de Moto2 coureurs schoten vrijdagmiddag als een komeet uit de startblokken toen in Catalunya de lichten op groen gingen voor de tweede vrije training. Ondanks dat er vanaf het begin volop strijd werd geleverd duurde het even voordat de snelste tijden uit de eerste sessie van de dag verbeterd werden.Alex Marquez wist weliswaar al in zijn eerste geklokte ronde sneller te gaan en zijn eigen rondetijd uit de eerste sessie aan te scherpen, de snelste tijd van Miguel Oliveira uit de ochtendsessie werd echter nog niet verbeterd.

Ook de in Nederlandse dienst rijdende Axel Pons begon goed aan de tweede vrije training, hij zette in de eerste tien minuten een voorlopige derde tijd op de klok. Niet veel later ging het echter mis voor de Spanjaard toen hij in bocht 1 onderuit schoof. Pons kon weliswaar zelf terugrijden naar de box waar de monteurs in rap tempo zijn beschadigde machine wisten te repareren om vervolgens met nog twintig minuten te gaan weer terug te keren op de baan.

Halverwege de sessie reed nog steeds niemand de tijd van Marquez, maar de tijden kwamen wel steeds dichter bij elkaar. Zo stonden er maar liefst zestien coureurs binnen een seconde van de snelste man op de lijst.

Uiteindelijk was het met nog twintig minuten te gaan Jorge Navarro die als eerste de tijd van Marquez wist te verbeteren en daarna meteen zijn eigen tot dan toe snelste rondetijd nogmaals aanscherpte. Ook de Colombiaan Yonny Hernandez reed sterk en zag zichzelf op dat moment op de derde plaats terug.

In de laatste tien minuten kwam het spel vervolgens echt op de wagen. Franco Morbidelli reed de tot dan toe snelste ronde van het weekend door een 1.50.057 op de klok te zetten. Niet veel later was het echter alweer Alex Marquez die er minimaal onderdoor dook. Een ronde daarna werd er voor het eerst onder de 1’50 gereden, het was Morbidelli die een 1.49.731 op de klok zette. Op zoek naar een nog snellere ronde ging het, met nog drie minuten te gaan, dan ook fout voor de Italiaan, in bocht 5 schoof hij onderuit – zonder gevolgen voor de rijder in kwestie zelf.

In de slotfase wist niemand meer aan de tijd te komen van de Italiaan en dat betekende dat hij de eerste dag in Catalunya als snelste afsloot. Na de Italiaan waren het Alex Marquez, Simone Corsi, Mattia Pasini, Jorge Navarro, Yonny Hernandez, Francesco Bagnaia, Takaaki Nakagami, Miguel Oliveira en Tom Lüthi.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag