Geen MotoGP wildcards in 2020: geen comeback Jorge Lorenzo

387
valentino-rossi
Valentino Rossi (l) en Jorge Lorenzo (r) | foto© motogp.com

Op dit moment worden er vanwege de uitbraak van het coronavirus nog geen MotoGP races verreden. Mocht het 2020 MotoGP seizoen binnenkort echter van start gaan, dan zal dit zijn zonder de inzet van wildcards. Dit is één van de beperkende maatregelen die Dorna vrijdag 15 mei bekend heeft gemaakt.

Dorna Sports werkt achter de schermen hard aan een (her)start van het 2020 MotoGP seizoen. Zo is de Spaanse rechtenhouder van het MotoGP wereldkampioenschap voornemens om in het weekend van 17 t/m 19 juli aanstaande in Jerez de eerste Grand Prix van het seizoen te organiseren.

Dat het geen gewoon Grand Prix weekend zal zijn moge duidelijk zijn. Zo zullen de MotoGP raceweekenden dit jaar vooralsnog zonder publiek, media en gasten plaatsvinden en zullen de teams en de organisatie het per weekend met een minimale bezetting moeten zien te rooien (max. 1300 medewerkers zijn toegestaan per GP).

Vrijdag 15 mei heeft Dorna opnieuw een aantal extra beperkende maatregelen bekend gemaakt, maatregelen die inmiddels zijn goedgekeurd door alle deelnemende fabrikanten. Eén van deze nieuwe beperkende maatregelen is dat er in 2020 geen wildcard optredens zijn toegestaan, iets dat geldt voor zowel de MotoGP maar ook voor de Moto2 en Moto3 categorie. Belangrijkste reden van dit besluit is de extra benodigde personeelsleden die benodigd zijn voor een dergelijke inzet (voor een MotoGP wildcard al snel 8 tot 10 personeelsleden).

Normaalgesproken hebben de MotoGP fabrieksteams de mogelijkheid om 3 wildcards per seizoen in te zetten, terwijl de consessieteams (KTM en Aprilia) 6 keer van deze gelegenheid gebruik mogen maken. Dit nieuwe voorstel is met name een streep door de rekening van vijfvoudig wereldkampioen en huidig Yamaha MotoGP testcoureur Jorge Lorenzo. De Spanjaard stond al ingeschreven om begin juni in Catalunya zijn comeback te maken middels een wildcard optreden. Ondanks dat deze Grand Prix inmiddels uitgesteld is waren er plannen om de rest van het seizoen middels één of meerdere wedstrijden in actie te komen middels een wildcard, iets dat nu vanwege deze nieuwe regel niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Naast het wildcard optreden van Lorenzo stonden er dit seizoen ook wildcards gepland voor Michele Pirro (Ducati), Stefan Bradl (Honda), Sylvain Guintoli (Suzuki) en liet Dani Pedrosa (KTM) zich onlangs al ontvallen dat, indien KTM hem nodig zou zijn, hij ook bereidt was om middels een wildcard optreden zijn comeback te maken als wedstrijdcoureur.

Officieel document: Decision_of_the_Grand_Prix_Commission_15_May_2020

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App