Gerrit Filart overleden

5177
gerrit-filart
Gerrit Albertus Filart in 2004 tijdens de uitreiking van de Gouden Motorster | foto© familie Filart

Op de Racesport.nl redactie ontvingen we het droevige nieuws dat Gerrit Filart is overleden. De in de racerij bekende wegracemonteur, tuner, inspirator, teamleider en motorsport ambassadeur uit Manderveen overleed woensdagavond 27 april na een afnemende gezondheid op de leeftijd van 84 jaar.

In 1960 begon Gerrit Filart als monteur te werken aan de 125cc Ducati van Henk Viscaal. Als monteur, tuner en begeleider behaalde Filart samen met zijn Honda coureur Hennie Janssen in 1966 voor het eerst de Nederlandse titel in de 350cc klasse. In 1969 bouwde Filart een nieuwe Honda 350cc waar Willy Stamsnieder (1970-1972) en Gerrit Schothuis (1972) op uitkwamen.Filart was een van de oprichters van het MRTT (Motor Racing Team Twente) dat 16 maart 1973 werd opgericht. Het MRTT kwam voort uit de fanclub van Willy Stamsnieder. Marcel Ankone kwam in 1973 voor Filart Racing aan de start en behaalde meteen zijn eerste nationale titel in de 350cc (de tweede titel voor Filart) en het team ging in dat jaar later ook deelnemen aan de diverse Grand Prix races in de 250cc en de 350cc klasse. Later werd er ook gereden in de Grand Prix 500cc en 750cc wedstrijden.

Naast Ankone werkte Filart ook voor Eddy Kuipers, de Fin Pekka Nurmi, Gerard van de Wal, Hans Breukers en Jos Stopel. Een hoogtepunt vierde Filart in december 1987 toen hij door alle rijders werd gehuldigd vanwege het feit dat hij 25 jaar actief was als monteur. Daarna volgden nog Hennie Boerman en zijn eigen zoon Rob die op 29 maart 1992 zijn debuut in de motorsport maakte tijdens de NK 125cc race op het TT Circuit Assen. Vier jaar later behaalde Filart junior zijn eerste Nederlandse 125cc titel. Voor senior was het de vijfde titel in successie.

In 2003 besloot Filart junior te stoppen met de motorsport vanwege een aantal blessures waardoor motorsport op het hoogste niveau niet meer mogelijk was. Dat was ook voor vader Filart mede aanleiding om na 43 jaar definitief afscheid te nemen als monteur/tuner. Samen met oud coureur Jarno Goesten zette zoon Rob het De Arend-Filart 250cc Racing Team op waarin zijn vader als technisch adviseur op de achtergrond actief bleef.

Tijdens de Race Of Champions in 2004 op het TT Circuit Assen kreeg Filart senior de Gouden Motorster en de daarbij behorende oorkonde uitgereikt, dit vanwege zijn grote verdiensten gedurende meer dan 43 jaar voor de Nederlandse wegracesport als monteur, tuner, inspirator, teamleider en motorsport ambassadeur.

Gerrit Albertus Filart kampte de afgelopen tijd met een afnemende gezondheid. Woensdagavond 27 april 2022 viel de finishvlag voor de motorsportliefhebber in hart en nieren en bekende persoonlijkheid die vele jaren op een meer dan indrukwekkende manier de wegracesport op een eigen maar bijzondere wijze heeft weten te dienen.

Afscheid
De familie Filart heeft bekend gemaakt dat er een mogelijkheid is om afscheid te nemen en de familie te condoleren. Deze mogelijkheid is aanstaande maandagavond 02 mei en vindt plaats in de oude vertrouwde werkplaats van Filart in zijn woonplaats Manderveen.

Namens het gehele Racesport.nl redactieteam wensen we de familie Filart en verdere naasten veel sterkte in deze moeilijke tijd.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter