Geslaagde eerste BMW shakedown test voor Michael van der Mark in Estoril

237
michael-van-der-mark
Michael van der Mark | foto© worldsbk.com

Een dag na afloop van de laatste ronde van het 2020 FIM Superbike World Championship seizoen in Estoril begonnen een aantal coureurs maandag op het Portugese circuit al met de voorbereidingen op het seizoen 2021. Alle ogen waren natuurlijk gericht op Michael van der Mark die na vier seizoenen op een Yamaha actief te zijn geweest zijn debuut maakte op de BMW S1000RR, de machine waarmee de Nederlander komend seizoen in actie gaat komen.

Acht coureurs kwamen maandag in actie tijdens op Circuito do Estoril, waaronder Scott Redding, zijn nieuwe ARUBA.IT Racing – Ducati teamgenoot Michael Ruben Rinaldi, Kawasaki WorldSBK Team coureur en BMW Motorrad WorldSBK Team coureur Tom Sykes die vergezeld werd door zijn nieuwe teamgenoot voor 2021 Michael van der Mark.

Ook 2020 World Supersport kampioen Andrea Locatelli kwam voor het eerst in actie op een World Superbike machine. De Italiaan neemt in 2021 binnen het PATA Yamaha WorldSBK Official Team de plaats in van Van der Mark terwijl Loris Cresson (OUTDO Kawasaki TPR-team ) en Axel Bassani (Motocorsa Racing) maandag ook de nodige ronden reden.

Vele (Nederlandse) ogen waren vanzelfsprekend gericht op Van de Mark die zijn eerste voorproefje kreeg van de BMW S1000 RR machine. De Nederlander verscheen maandag op de baan in een volledige zwarte machine zonder sponsorslogo’s, dit vanwege het feit dat de Nederlander nog een aantal weken onder contract staat bij Yamaha. Dit was één van de onderlinge afspraken tussen Van der Mark, BMW en Yamaha, net als de afspraak dat geen van partijen enige informatie mogen vrijgegeven over hun eerste gezamenlijke optreden.

Het BMW Motorrad WorldSBK team had maandag wel degelijk een ontwikkelingsplan meegenomen voor Sykes en Van der Mark. Zo was er een nieuwe motor en een nieuwe versnellingsbak, een ander chassis, carbon wielen en het nieuwe aërodynamische pakket (winglets) van de M1000 RR meegenomen uit Duitsland.

Van der Mark begon maandag echter op de machine waarmee BMW het afgelopen seizoen actief was terwijl Sykes meteen vanaf het begin van de dag het nodige ontwikkelingswerk voor zijn rekening nam. Net voordat er vanwege de regen rond de klok van 13:00 uur een vroegtijdig een einde aan de dag kwam zagen we ook Van der Mark nog een aantal ronden rijden met de zogenaamde ‘winglets’. In totaal reed Van der Mark maandag 30 ronden tijdens zijn eerste dag voor zijn nieuwe werkgever.

Ondanks dat er geen seconde gelet werd op het rijden van snelle rondetijden – deze test was voor Van der Mark en BMW uitsluitend bedoeld voor het verzamelen van zoveel mogelijke bruikbare data voor de komende wintermaanden – wist Van der Mark wel indruk te maken met een snelste geklokte rondetijd van 1’38.300. Vanzelfsprekend is dit nog geen toptijd, maar het beeld dat de Nederlander slechts 0,4 seconden prijs hoefde te geven op de snelste rondetijd van zijn nieuwe teamgenoot biedt wel perspectief.

Redding noteerde maandag met een ronde van 1’36.581de snelste rondetijd van de dag voordat het rond de klok van 13:00 uur in Estoril begon te regenen. Een knap staaltje werk van de Brit die het afgelopen seizoen als tweede eindigde in de eindstand achter Jonathan Rea en met deze ronde een nieuw WorldSBK ronderecord vestigde op het Portugese circuit.

Lowes eindigde de dag als tweede op de tijdlijst gevolgd door Rinaldi, Sykes, Van der Mark. Locatelli, Bassani en Cresson.

Volledige tijdlijst Estoril Test maandag 19-10-2020

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er maandag tot 18:00 uur getest zou worden op Circuito do Estoril, maar zoals al eerder vermeld begon het rond de klok van 13:00 uur licht regenen, niet veel later stopte het echter met licht regenen en kwam het water de rest van de middag met bakken uit de lucht. Niemand kwam hierdoor meer in actie waardoor er een vroegtijdig einde kwam aan deze eerste wintertest ter voorbereiding op het seizoen 2021.

Onderstaand een serie prachtige foto’s van Van der Mark zijn debuut op de BMW S 1000 RR gemaakt door Randy van Maasdijk.

 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark
 • Michael van der Mark


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App