Gierkink (Dutch Superbike) en De Boer (Dutch Supersport) winnen tijdens IDC seizoensopener

3466
dutch-superbikes-assen
Dutch Superbike podium | foto© Jan Timmerman

Toine Gierkink (Dutch Superbike) en Eddie de Boer (Dutch Supersport) hebben zaterdag op het TT Circuit Assen onder wisselende omstandigheden de eerste IDC-races van het seizoen op hun naam geschreven.

Dutch Superbike
In deze race leek de vanaf de pole vertrokken Wayne Tessels onbedreigd naar de overwinning te rijden. De Druijff Racing Kawasaki coureur kreeg echter te maken met technisch malleur waardoor hij zijn opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen en uiteindelijk de overwinning moest laten aan Toine Gierkink. Tessels passeerde op ruim acht seconden van Gierkink weliswaar nog wel als tweede de finish terwijl de laatste podiumplaats van het seizoen opgeëist werd door Ferry Rijn.

Vlak achter Van Rijn passeerde Markus de Witte als vierde de finish gevolgd door de Duitser Timo Schmieman, Alexander Klaassen, Rik Bolt, Leroy Janssen, Leroy Nortan en Joris Lentfert die in deze eerste Dutch Superbike race van 2022 de top tien completeerde.

Dutch Supersport
De eerste Dutch Supersport race van het seizoen kende een bijzonder verloop. De vanaf de pole vertrokken Milan Merckelbagh reed aan de leiding totdat een crash in de Strubben zorgde voor een code 60 situatie. Na de herstart van de race ging de vanaf de tweede plaats op de grid vertrokken Finn de Bruin onderuit op nagenoeg dezelfde plaats.

Merckelbagh wist ook na de herstart zijn leidende positie in de race vast te houden en passeerde uiteindelijk als eerste de finish. De kater kwam echter later, Merckelbagh kreeg namelijk een tijdstraf van 40 seconden (2×20 sec.) aan aan zijn broek vanwege het overtreden van de regels welke gelden tijdens een code 60 situatie.

De overwinning werd hierdoor een prooi voor Eddie de Boer gevolgd door Selwin Hamden en Till Belczykowski die door de tijdstraf van Merckelbagh als derde coureur mee mocht naar het podium.

Rick Kooistra passeerde als vierde de finish gevolgd door pechvogel Merckelbagh die ondanks zijn penalty toch nog als vijfde werd geklasseerd.

Sven Wind, Leon Stolte, Wiljan van Wikselaar, Louis van Wijhe en Elias Roekel completeerden in deze laatste race van de dag de top tien.

Overige winnaars
Jordy Kornman (Dutch ProClass 600), Gerald Overbosch (Dutch ProClass 1000), Gert Holdijk (Dutch SportClass 1000) mochten na afloop van de race in hun klasse de hoogste trede van het podium te beklimmen.