Glenn Irwin wint ook laatste race op Brands Hatch, teamgenoot Bridewell nieuwe British Superbike kampioen met half punt verschil

1698
Tommy Bridewell, de nieuwe British Superbike kampioen | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin heeft zondagmiddag ook de derde en laatste British Superbike race van het weekend op Brands Hatch gewonnen. De spanning was om te snijden in de titelstrijd met teamgenoot Tommy Bridewell en Kyle Ryde waarbij Bridewell uiteindelijk aan het langste eind trok en zich de 2023 British Superbike kampioen mag noemen. Het verschil tussen de twee BeerMonster Ducati coureurs was slechts een half punt!

Na een zeer spannende Race 2 op Brands Hatch gingen BeerMonster Ducati teamgenoten Tommy Bridewell en Glenn Irwin de laatste race van het seizoen in met 5,5 punten verschil in het voordeel van Bridewell. Dit betekende dat Bridewell genoeg had aan een tweede plaats als Irwin ook de laatste race zou winnen. Kyle Ryde had 30 punten achterstand op Bridewell en zou dus kampioen kunnen worden als de twee teamgenoten niet zouden scoren.

Bridewell mocht vanaf pole position vertrekken maar het was Ryan Vickers die de leiding in handen nam in bocht 1 voor Bridewell met Leon Haslam daarachter op de derde plaats. Ryde reed op de vierde plaats voor Jason O’Halloran en Christian Iddon. Glenn Irwin was ook niet goed gestart en reed op de zevende positie maar hij probeerde zo gauw mogelijk naar voren te komen.

Bridewell viel aan en nam in de openingsronde meteen de leiding over van Vickers. Achter hem was Ryde inmiddels naar voren gekomen en in de tweede ronde rekende de LAMI OMG Racing Yamaha coureur af met zowel teamgenoot Vickers als Bridewell om daarmee de koppositie over te nemen. Glenn Irwin reed op dit moment op de vierde plaats.

Het werd LAMI OMG Racing Yamaha versus BeerMonster Ducati en deze vier coureurs sloegen al gauw een gaatje richting Leon Haslam, Christian Iddon, Max Cook en Josh Brookes. Bij het ingaan van de zesde ronde zette Irwin de aanval in op Vickers maar de Yamaha coureur kon in eerste instantie counteren. Na een tweede poging kon Irwin wel de derde positie overnemen en opende hij nu de jacht op Bridewell en Ryde.

Het duurde niet lang want een ronde later viel Irwin ter hoogte van ‘Surtees’ aan waardoor hij de tweede plaats overnam van Bridewell. De Engelsman werd enigszins wijdgedrukt door Irwin waardoor ook Vickers aan hem voorbij kon gaan. Met deze stand betekende het dat Irwin de kampioen zou worden.

In de negende ronde ging Bridewell voorbij aan Vickers voor de derde plaats waardoor hij weer achter Irwin reed en met die stand de kampioen zou worden. Twee ronden later veranderde dat weer doordat Irwin voor het eerst in deze race de leiding overnam van Ryde.

Het was fascinerend om te zien hoe de coureurs probeerden hun hoofd koel te houden en zich niet gek te laten maken door hun posities. In de dertiende ronde ging Bridewell op zijn beurt voorbij aan Ryde om zo de tweede plaats achter Irwin over te nemen.

De strijd leek hiermee beslist te zijn maar dat was toch niet het geval. Bij het ingaan van de zeventiende ronde maakte Irwin een foutje ter hoogte van ‘Paddock Hill Bend’ waardoor hij tijd verloor en terugviel naar de tweede plaats achter Ryde. Irwin had hiermee de kans om het tactisch uit te spelen en zo laat mogelijk aan Ryde voorbij te gaan maar daar wilde hij niet op wachten. Irwin nam kortstondig de leiding over totdat hij wederom een foutje maakte en de positie moest prijsgeven aan Ryde.

In de voorlaatste ronde viel Irwin andermaal aan en nam hij de leiding over van Ryde. Bridewell reed daarachter op de derde plaats en moest vlak achter teamgenoot Irwin finishen om kampioen te worden.

Het kwam allemaal aan op de laatste ronde die Irwin als leider inging voor Ryde en Bridewell. Bij het ingaan van bocht 2 (Druids) voerde Bridewell een block pass uit op Ryde en nam hij de tweede plaats over. Irwin had een kleine marge in handen maar hij had niets aan zijn overwinning als Bridewell als tweede zou finishen.

Ryde deed er alles aan om het leven van Bridewell zuur te maken maar het mocht niet baten. Glenn Irwin kwam als winnaar over de streep maar het was Bridewell die als tweede eindigde en daarmee de 2023 British Superbike titel op zijn naam schreef. Het verschil tussen de twee teamgenoten was zo klein als het maar zijn kon: 0,5 punt!