Glenn Irwin houdt zicht op titel na overwinning in Race 2 op Brands Hatch, verschil nog 5,5 punten

650
glenn-irwin
Glenn Irwin (2) en Tommy Bridewell (46) | foto© Double Red

Glenn Irwin heeft zondagmiddag de voorlaatste race van het British Superbike kampioenschap op Brands Hatch gewonnen. De BEERMonster Ducati coureur wist zijn teamgenoot Tommy Bridewell in een felle strijd te verslaan. Kyle Ryde maakte het podium compleet. De titelstrijd wordt later op de dag beslist waarbij Bridewell nog een voorsprong van 5,5 punten heeft op Irwin.

Evenement: British Superbike Brands Hatch 2023
Circuit: Brands Hatch
Categorie: British Superbike
Tijd: 13:45 – 14:25 uur
Sessie: Race 2 

Na wisselvallige omstandigheden tijdens de eerste race op zaterdag was het tijdens de tweede race op zondagmiddag droog en bewolkt.

De van pole startende Jason O’Halloran kende een minder goede start en viel terug naar een derde positie. Glenn Irwin wist de leiding te pakken bij het ingaan van bocht 1 gevolgd door Kyle Ryde.

Bij de eerste doorkomst was het Irwin die de leiding wist vast te houden met achter hem Ryde, O’Halloran, Christian Iddon en Leon Haslam die de top vijf compleet maakten. Tommy Bridewell kwam een ronde later naar de vierde positie. In de beginfase van de race kwam Tom Booth-Amos ten val en was het ook einde race voor Rogers.

Na drie ronden ontstond er een groep van tien rijders waarbij Max Cook en Charlie Nesbitt op negen en tien reden, zij vechten voor de rookie of the year titel en hebben elkaar ook in deze race gevonden. Voorin het veld wisselden Ryde en O’Halloran meerdere keren van positie waardoor Irwin een klein gaatje wist te slaan.

Met nog 15 ronden te gaan wist de top vier zich los te rijden van de mannen daarachter. Bij deze vier zaten de grootste titelkandidaten met Irwin aan de leiding voor O’Halloran, Ryde en Bridewell. Op dat moment wist Bridewell de snelste ronde neer te zetten.

In ronde acht kwam de safety car naar buiten na een zware crash van Iddon waarbij hij op de baan bleef liggen en met de brancard werd afgevoerd. Met nog tien ronden te gaan ging de safety car naar binnen. Irwin kende een goede herstart terwijl O’Halloran in bocht vier onderuit ging en daarmee zijn kansen voor de titel zag verdwijnen.

Door de crash van O’Halloran waren de drie titelkandidaten ook de drie kopmannen in de race met Irwin aan de leiding voor Ryde en Bridewell. Het drietal wist zich los te rijden van de groep erachter. Met nog zes ronden probeerde Bridewell naar de tweede plaats te komen maar Ryde wist deze aanval af te slaan.

Een ronde later kende de inhaalactie van Bridewell meer succes en klom daarmee naar de tweede positie. Na een remfout van Ryde waarbij hij bijna in contact kwam met Bridewell raakte hij de aansluiting met de twee leiders kwijt.

Na een felle strijd in de slotfase tussen de teamgenoten Irwin en Bridewell wist Irwin het duel te winnen en werd Bridewell tweede. Achter deze twee mannen won Ryde het duel met zijn teamgenoot Vickers en wist zo de laatste plek op het podium te bemachtigen en zijn hoop op de titel in leven te houden. Cook deed goede zaken in de strijd voor de rookie of the year titel door Nesbitt te verslaan.

Tijdens Race 3 later vanmiddag wordt de titelstrijd beslist, dit zal gaan tussen Tommy Bridewell (425 punten) Glenn Irwin (419,5 punten) en Kyle Ryde (395 punten). De winnaar krijgt 35 punten.

Uitslag Race 2:

1. Glenn Irwin | Ducati | 29’20.279
2. Tommy Bridewell | Ducati | +0,274
3. Kyle Ryde | Yamaha | +1,132
4. Ryan Vickers | Yamaha | +1,568
5. Lee Jackson | Kawasaki | +5,598

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Race 3
Tijd: 17:00 – 17:40