Glenn Irwin wint Race 1 op Brands Hatch, Ray pakt 2022 British Superbike titel

1491
Bradley Ray - 2022 British Superbike kampioen | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race gewonnen op Brands Hatch voor Peter Hickman en Andrew Irwin. Brad Ray kwam als vijfde over de streep en is daarmee de nieuwe British Superbike kampioen.

Dit weekend wordt de elfde en laatste ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Brands Hatch. Na het tragische verlies van Chrissy Rouse als gevolg van een incident op Donington Park wordt er dit weekend veel aandacht geschonken aan de zeer geliefde Engelsman, zowel coureur als podcastmaker.

Brad Ray was voorafgaand aan dit weekend de grote favoriet om het kampioenschap in de wacht te slepen. De Rich Energy OMG Racing Yamaha coureur ging het weekend in met een voorsprong van 66 punten op Glenn Irwin en 67 punten op Tommy Bridewell, deze twee coureurs waren de enigen die Ray nog van zijn titel af konden houden.

In de kwalificatie op zaterdagmiddag was het Glenn Irwin die met een 1’25.168 pole position behaalde voor Peter Hickman en Tommy Bridewell. Kyle Ryde kwalificeerde zich als vierde voor Danny Buchan en kampioenschapsleider Bradley Ray, daarachter stonden Andrew Irwin, Jason O’Halloran, Josh Brookes en Danny Kent in de top tien geklasseerd.

Race 1
Polesitter Glenn Irwin startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Peter Hickman en Tommy Bridwell. Kyle Ryde nam de vierde plaats in handen voor Danny Buchan en Bradley Ray, daarachter waren het Andrew Irwin, Josh Brookes, Danny Kent en Tom Sykes in de top tien.

Een flinke crash was er meteen voor Lee Jackson en Tom Neave, beide coureurs gingen met hoge snelheid de grindbak in maar leken uiteindelijk relatief ongedeerd te zijn.

Isle of Man TT racers Glenn Irwin en Peter Hickman voerden het veld aan aan het eind van de eerste ronde voor de naar voren gekomen Andrew Irwin terwijl Brad Ray was opgeschoven naar de vierde plaats ten koste van teamgenoot Kyle Ryde. Danny Kent had ook een goede openingsronde gereden en reed op de zesde positie voor de teruggevallen Tommy Bridewell en Danny Buchan, daarachter maakten Jason O’Halloran en Tom Sykes de top tien compleet.

Glenn Irwin, Hickman en Andrew Irwin wisten een gaatje te slaan naar de concurrentie maar Ray wist de kopgroep langzaam maar zeker te achterhalen. Achter hem had Bridewell moeite met het hoge tempo, daarachter waren Ryde, Kent, O’Halloran, Buchan en Sykes al verder teruggevallen.

In de tiende ronde viel Andrew Irwin aan en nam hij de tweede plaats over van Hickman, daarmee maakte hij er een 1-2 van voor de gebroeders Irwin. Ray had een achterstand van zo’n 0,7 seconde op Hickman, anderhalve seconde daarachter reed Bridewell een eenzame race.

Hickman liet zich echter niet zomaar aan de kant zetten door Andrew Irwin en bij het ingaan van de elfde ronde nam hij de tweede plaats weer over. Deze onderlinge strijd zorgde ervoor dat Glenn Irwin al gauw een voorsprong van zo’n anderhalve seconde kon opbouwen en dat Ray nog dichterbij kwam.

In de veertiende ronde had Bridewell het gat naar Ray dichtgereden en wist hij hem vervolgens in ‘Surtees’ te passeren. Hiermee nam de Ducati coureur de vierde plaats over en verwees hij Ray naar de vijfde positie, voor het kampioenschap maakte dat echter niets uit.

De volgorde bleef onveranderd in de slotfase en Glenn Irwin behaalde een overtuigende overwinning, zijn vierde van het seizoen. Peter Hickman wist de tweede plaats vast te houden behaalde daarmee zijn derde podiumfinish van het seizoen, Andrew Irwin werd derde en zette daarmee twee BMW’s op het podium.

Tommy Bridewell wist de vierde plaats vast te houden maar het was Bradley Ray die de finishlijn als vijfde passeerde en daarmee de nieuwe British Superbike kampioen werd. Het is de tweede BSB titel op rij voor Yamaha. Achter hem eindigden Jason O’Halloran, Danny Buchan, Danny Kent, Kyle Ryde en Tom Sykes in de top tien.

Nederlanders
In de British Supersport klasse kwalificeerde Jaimie van Sikkelerus zich als vijfde en kwam hij in de Sprint Race op zaterdagmiddag als vijfde over de streep nadat hij verwikkeld was in een intense strijd voor de tweede positie. Tomás de Vries wist een 31e plaats in de kwalificatie (negende in GP2) om te zetten in een 25e positie in de Sprint Race (zevende in GP2). In de National Superstock 1000 klasse heeft Jorel Boerboom zich als 28e gekwalificeerd voor de laatste race van het seizoen die zondagmiddag verreden wordt.

Alle kampioenschappen van het Bennets British Superbike Championship zijn hiermee beslist. Op zondag wordt er nog een vol programma afgewerkt op Brands Hatch met onder andere twee British Superbike races.

Handige links British Superbikes Brands Hatch:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?