Goed en minder goed nieuws omtrent nieuw Mandalika Circuit in Indonesië

2286
mandalika-circuit
Vertegenwoordigers van de FIM, Dorna en Mandalika inspecteren het circuit | foto© motogp.com

In Lombok, Indonesië wordt momenteel hard gewerkt aan het Mandalika International Street Circuit, een nieuw te bouwen circuit dat deel uit gaat maken van zowel de MotoGP als ook de WorldSBK kalender. Ondanks dat de bouw voorspoedig verloopt, er de afgelopen dagen een vertegenwoordiging van de FIM en Dorna aanwezig was voor een eerste inspectie blijkt er in Lombok ook het nodige mis te gaan op het gebied van de mensenrechten zo is te lezen in een pittig rapport van het United Nations of Human Rights Council.

Na afloop van de twee Grand Prix weekenden in Qatar brachten FIM Grand Prix Safety Officer Franco Uncini, Loris Capirossi en Carlos Ezpeleta (beiden namens Dorna Sports) een bezoek aan Lombok (Indonesië) om de vooruitgang van het in aanbouw zijnde Mandalika International Street Circui te beoordelen.

Alle aanwezigen waren volgens een door Dorna uitgebracht persbericht onder de indruk van de voortgang van het project alsook van de geïmplementeerde veiligheidsnormen op en rondom het nieuwe circuit.

Hoewel er nog heel veel werk verzet zal moeten worden is het vooralsnog nog steeds de bedoeling dat het nieuwe Mandalika International Street Circuit op 14 november 2021 gastheer zal zijn voor de elfde ronde van het 2021 FIM Superbike World Championship. Ondanks dat Indonesië als mogelijk reserve circuit voor 2021 werd genoemd op de MotoGP kalender wordt het nieuwe Indonesische circuit nu voor maart 2022 genoemd als onderdeel van de 2022 MotoGP kalender. Vanwege de aanhoudende COVID-19-pandemie is het vooralsnog onzeker of dit allemaal wel haalbaar is, diverse bronnen in Qatar wisten ons namelijk al te melden dat er dit jaar sowieso niet gereden zal worden op het nieuwe circuit maar dit is op dit moment nog nergens officieel bevestigd.

Ondanks dat Uncini, Capirossi en Ezpeleta vol lof spraken en onder indruk waren over de voortgang van de bouw en de veiligheidsvoorzieningen die op het circuit worden aangebracht duiken er ook andere en mindere positieve berichten op omtrent de bouw van het nieuwe 3 miljard kostende project.

Zo hebben mensenrechten deskundigen van de VN hebben er bij de Indonesische regering op aangedrongen de mensenrechten en de rechtsstaat te eerbiedigen naar aanleiding van berichten dat een toerisme project van 3 miljard dollar op het eiland Lombok gepaard is gegaan met agressieve landroof, gedwongen uitzettingen van inheemse Sasak-volkeren, en intimidatie en bedreigingen van vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties. Dit alles is te lezen in een door de United Nations of Human Rights Council op 31 maart uitgebracht rapport;

“Boeren en vissers zijn van hun land verdreven en hebben de vernietiging van hun huizen, akkers, waterbronnen, culturele en religieuze plaatsen moeten verduren, terwijl de regering van Indonesië en de ITDC (Indonesia Tourism Development Corporation) Mandalika klaarstoomden om een ‘nieuw Bali’ te worden.
Betrouwbare bronnen hebben vastgesteld dat de lokale bewoners werden bedreigd en geïntimideerd en onder dwang van hun land werden verdreven zonder compensatie. Ondanks deze bevindingen heeft het ITDC niet getracht compensatie te betalen of de landgeschillen bij te leggen,” aldus de deskundigen.
Mandalika, in de arme provincie West Nusa Tenggara van Lombok, zal worden omgevormd tot een geïntegreerd toeristisch complex dat een Grand Prix motorracecircuit, parken, luxehotels en resorts, waaronder Pullman, Paramount Resort en Club Med, zal omvatten.
Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Aziatische Investeringsbank voor Infrastructuur (AIIB) en heeft meer dan 1 miljard dollar aan investeringen van particuliere ondernemingen aangetrokken. Naast een aantal Amerikaanse investeerders is de Franse groep VINCI Construction Grands Projets is de grootste investeerder en verantwoordelijk voor het Mandalika Circuit, hotels, een ziekenhuis, een waterpark en enkele andere faciliteiten.”

Volledige rapport United Nations of Human Rights Council: VN rapport 31-03-2021

Opvallend is dat uitgerekend het land van waaruit Uncini, Capirossi en Ezpeleta naar Indonesië reisden, het land waar de eerste twee Grand Prix weekenden van 2021 werden verreden, de laatste tijd ook veelvuldig om dezelfde redenen in het nieuws is.

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter