Marc Marquez wist zaterdag op Termas de Rio Hondo in Argentinië de tweede MotoGP pole van het seizoen op zijn naam te schrijven. Achter de Repsol Honda Team coureur kwalificeerden Maverick Viñales, Andrea Dovizioso, Valentino Rossi en Jack Miller zich allen binnen de top vijf. Onderstaand het verhaal van de snelste vijf coureurs tijdens de Argentijnse kwalificatie.

 

Marc Marquez (1e): “Voorlopig is het een heel goed weekend, maar zondag is natuurlijk het belangrijkste. Ik voelde me vandaag erg sterk in FP3, we hadden een klein probleem in FP4, maar het hele team reageerde heel goed. We moesten hierdoor wel gebruik maken van de andere motor. Het voorbereiden van de andere motor was misschien niet het beste voor de strategie, omdat we alles goed hadden gepland voor de FP4 en de kwalificatie. Maar we probeerden dingen en begrepen het belangrijkste. In de kwalificatie probeerde ik te pushen omdat ik wist dat de andere coureurs dichterbij zouden komen. In de snelle ronde heb ik iets meer problemen dan met mijn wedstrijdtempo omdat de set-up op dat moment totaal anders is. Maar ik ben blij met mijn tempo, ik voel ik me sterk en dat is het belangrijkste. Cal is hier ook sterk, dan hebben we deze twee jongens (Maverick Viñales en Andrea Dovizioso) – en natuurlijk Valentino (Rossi). Het lijkt erop dat zij morgen mijn belangrijkste tegenstanders zullen zijn. Als het een regenrace wordt, dan is de warm-up hopelijk ook nat, zodat we wat dingen kunnen proberen, de limiet op kunnen zoeken op een nat circuit en kunnen ontdekken hoe dan de grip is. We zullen zien morgen.”

Maverick Viñales (2e): “Als jullie mij vrijdag hadden verteld dat dit zou gaan gebeuren, zou ik “nee” hebben gezegd. Gisteren waren we een beetje zoekende, we hadden veel moeite, maar we hebben echt hard gewerkt. Elke sessie hebben we de fiets weten te verbeteren. Er is zeker nog voldoende ruimte voor verbetering, dus we blijven werken. We hebben ons werk nodig om daar zondag in de race de vruchten van te kunnen plukken. We moeten goed beginnen, in de eerste ronden er meteen bij zitten en ik ga zeker proberen om in de eerste ronden agressief te rijden. Laten we eens kijken waar dat ons brengt. Ik ga mijn best doen. Ik denk dat het een moeilijke wedstrijd wordt, want alles zit weer heel dicht op elkaar. We kennen het tempo van de race nog niet, maar morgen gaan we proberen om het gat naar voren nog verder te verkleinen.”

Andrea Dovizioso (3e): “Ik ben erg blij met onze snelheid hier tot nu toe, we zijn in elke sessie competitief geweest en de positie op de eerste rij laat dat zien. In de afgelopen jaren moesten we hier in Argentinië verdedigen en de schade beperkt zien te houden, maar nu hebben we opnieuw een bevestiging dat onze basis is verbeterd. Het is ons gelukt om steeds dichter bij Marquez te komen, hij is nog steeds de te kloppen man hier, maar hij is niet ver weg. Er zijn verschillende coureurs met een goed tempo en de weersomstandigheden kunnen morgen wel eens heel anders zijn, dus het was erg belangrijk om vooraan te mogen starten. Het wordt een zware wedstrijd, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in de aanval kunnen gaan.”

Valentino Rossi (4e): “Het was een goede vrijdag en een goede zaterdag. Ik ben blij dat ik vanaf de vierde plaats kan beginnen, want mijn ronde was goed, niet zo ver van de poletijd. Ik had ook een goed gevoel met de motor en met de racebanden heb ik een goed tempo, zo slecht is het dus allemaal niet. Het is waar dat we nog vijf tot zes coureurs hebben die erg sterk zijn hier. Het wordt zeker een zware wedstrijd. Het is belangrijk om vanavond te werken aan een aantal kleine details, maar voorspelling voor de racedag zijn niet heel erg gunstig, dus we zullen de omstandigheden moeten afwachten. Als het een natte race wordt, dan is het alsof we allemaal weer van nul af moeten beginnen. Niemand weet het. In de laatste races in de regen was ik niet zo slecht, maar hier weet ik het niet. We hopen dat als het een natte race wordt, we zondagochtend ook een natte warm-up zullen hebben.”

Jack Miller (5e): “Toen ik na QP2 terugkeerde naar de pits, zag ik mijn ideale rondetijd en zag toen pas hoe dicht er we bij staan, maar hoe dan ook, dat telt. Het ging best goed, het is hier behoorlijk krap. In mijn beste ronde had ik een flink ‘moment’ in bocht 11, het was op een haar na een highsider. Maar hoe dan ook, ik ben erg blij. We stonden er tot nu toe het hele weekend goed bij. In de FP4 heb ik een lange run gedaan, ik deed 18 ronden met de zachte band. Ik voel me heel goed. We hebben nog wel wat huiswerk te doen. Ik heb het harde voorband geprobeerd, maar deze werkte niet.Ik denk dat Marc hier zonder meer de snelste rijder is als het gaat om consistentie. We zullen hem morgen proberen uit te dagen. Ik ben benieuwd hoe hij de race zal aanpakken, of hij de banden in het begin van de race zal proberen te sparen voor de laatste ronden. We zijn voorbereid op beide scenario’s, we zijn er klaar voor. Schrijf Dovi en Vale nooit af, ze zullen er in de race ook gewoon bij zijn. Wat betreft het weer morgen, ik geef de voorkeur aan een mooie race op een droge baan, we hebben er veel werk voor verzet. Maar we moeten het nemen zoals het komt, ik vind het ook niet erg om in de regen te moeten rijden.”

 

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Replicahelmen 15% korting | Tenkateshop.com

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App