Grand Prix of India: Visum chaos, veel coureurs en teamleden missen vluchten

10430
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Intact GP

Over vijf dagen staan de eerste trainingen van de IndianOil Grand Prix of India op het programma. Maar voor het zover is hebben Dorna, IRTA nog een flinke klus te klaren; veel coureurs, teamleden, mediavertegenwoordigers staan maandag voor een gesloten gate op de vliegvelden vanwege het nog ontbreken van een geldig en benodigd visum om af te mogen reizen naar India.

Het was vanaf het begin duidelijk dat de eerste Grand Prix op het Buddh International Circuit, de komend weekend te verrijden IndianOil Grand Prix of India, een enorme uitdaging zou worden voor Dorna, IRTA en de betrokken teams. De bureaucratie, de douanebeperkingen, de obstakels van de belastingdienst, de oplichterspraktijken van de hotels en shuttlediensten zorgden de afgelopen weken voor de nodige hoofdbrekens bij de teams en coureurs. Dit alles nog los van alle onzekerheden over de veiligheid van het circuit en de pas een dag voorafgaand aan het evenement geplande keuring om het circuit überhaupt gehomologeerd te krijgen.

Los van het feit dat nog steeds weinig mensen ervan overtuigd zijn dat er komend weekend daadwerkelijk gereden gaat worden op het Buddh International Circuit vanwege de nog spelende veiligheid issues heeft men op dit moment andere zorgen aan het hoofd.

Voor het Grand Prix weekend zijn er zo’n 1500 personen (coureurs, teamleden, paddock personeel en mediavertegenwoordigers) die vanuit de hele wereld naar India af moeten reizen. Al deze 1500 personen dienen echter in het bezit te zijn van een door de Indiase autoriteiten afgegeven visum. Zonder een geldig visum is het onmogelijk om ergens anders ter wereld op een vliegveld om in te kunnen checken voor een vlucht naar het land. Maar ondanks dat Dorna Sport al enige tijd met een aantal medewerkers in India aanwezig is om dit proces te begeleiden en in goede banen te leiden is het niet gelukt om eenieder tijdig van de juiste documenten te voorzien.

Het merendeel van de 1500 personen is dan ook nog niet in het bezit van een visum – ondanks dat deze allen al een aantal weken terug netjes en keurig op tijd werden aangevraagd door de teams – hetgeen maandag tot de nodige paniek heeft geleid op verschillende vliegvelden en ervoor gezorgd heeft dat een groot deel van deze mensen hun vlucht naar India inmiddels hebben gemist en noodgedwongen hebben moeten annuleren.

Inmiddels is het duidelijk dat alle nog ontbrekende visumaanvragen handmatig verwerkt moeten worden en dat de komende uren of dagen slechts mondjesmaat een enkeling zijn benodigde e-vsium nog in zijn mailbox zal zien verschijnen.

Via enkele telefoontjes hebben we inmiddels de nodige informatie kunnen krijgen over de huidige stand van zaken. Zo heeft het Nederlandse Fieten Olie Racing GP inmiddels voor zowel de coureurs als alle teamleden de visums binnen en is men maandag net na de middag aan de reis naar India begonnen. Anders is dat b.v. voor de teams van KTM, Gresini Racing, Forward Racing en Liqui Moly Intact Husqvarna Intact GP. De eerstgenoemde fabrikant en twee teams hadden maandagochtend nog voor geen van hun personeelsleden een visum ontvangen terwijl het Duitse Liqui Moly Intact Husqvarna Intact GP slechts vier van de achtentwintig visums in haar bezit had. Zo zijn Collin Veijer en zijn vader Jurjen inmiddels weer op de terugweg van Schiphol naar Staphorst, simpelweg omdat ze in Amsterdam niet aan boord kwamen van hun geboekte vlucht.

Hoe deze soap af gaat lopen is op dit moment nog onduidelijk en het is dan ook nog maar de vraag of eenieder op tijd in India zal arriveren. Dorna en IRTA doen er momenteel alles aan om alles in goede banen te leiden, maar zoals eenieder zal begrijpen is het missen van een vlucht op maandag slechts één onderdeel van de reis. Aansluitende vluchten, binnenlandse shuttles worden immers ook gemist.

Op dit moment is het alle hens aan dek, zijn de douane- en belastingperikelen even naar de achtergrond verdreven want laten we eerlijk zijn…….degene die aanstaande vrijdag niet aanwezig zijn op het Indiase circuit ondervinden hier dan ook geen hinder van. Inmiddels is het wel al duidelijk, mocht niet eenieder er aanstaande vrijdag zijn dan wordt er niet gereden en staat het doorgaan van de eerste Indiase Grand Prix sowieso op losse schroeven, los van de veiligheid en alle andere te nemen hobbels.

Er is echter ook goed nieuws, al het benodigde materiaal is maandag zonder problemen en op tijd gearriveerd op het Buddh International Circuit, ook dit is in het verleden weleens anders geweest.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…..Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’