Met de eerste kwalificatie van het seizoen achter de rug, is het tijd om vooruit te kijken naar de eerste MotoGP race van het seizoen op het Losail International Circuit in Qatar. Onderstaand een aantal leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de wedstrijd.

Tijdens een bloedstollend spannende MotoGP kwalificatie, was het Johann Zarco die verrassend de eerste MotoGP pole van het 2018 seizoen op zijn naam schreef. De Fransman treft zondag op de eerste startrij regerend MotoGP wereldkampioen Marc Marquez en Alma Pramac Racing coureur Danilo Petrucci die zich als tweede en derde wisten te kwalificeren.

Onderstaand een aantal leuke weetjes voorafgaand aan de eerste MotoGP race van 2018.

 • Johann Zarco behaalde zijn derde pole position in de MotoGP klasse, en pakte daarmee ook nog eens het ronde record van Jorge Lorenzo van 2008 af. Hij is nu de één na succesvolste Fransman in de koningsklasse, na Christian Serron (zes poles). Hij is ook de eerste Franse rijder die het seizoen vanaf P1 begint sinds Pierre Monneret in Reims 1954.
 • Vandaag is de eerste keer dat er twee Independent team rijders vanaf de front row starten sinds Motegi vorig jaar met Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) en Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing).
 • De tweede plaats op de grid is voor Marc Marquez, hij won de Grand Prix van Qatar in 2014. Twee jaar geleden startte hij ook vanaf P2 en werd hij uiteindelijk derde in de race.
 • De hoogst gekwalificeerde Ducati rijder is Danilo Petrucci, met een derde plaats. Dit is zijn vijfde front row start in de MotoGP klasse, en voor het derde jaar op rij staan er drie verschillende fabrikanten op de eerste rij.
 • De eerste positie op de tweede startrij is voor Cal Crutchlow, die zijn beste kwalificatie reed sinds vorig jaar in Aragon.
 • Net zoals vorig jaar in Losail, start Andrea Dovizioso vanaf de vijfde plek. Hij is de eerste Ducati rijder die op deze baan vijf jaar achter elkaar gefinisht is.
 • Op de zesde plaats vinden we Alex Rins, die zijn beste MotoGP kwalificatie resultaat behaalde tot nu toe.
 • Dani Pedrosa start zijn 200e MotoGP race vanaf de zevende positie, zijn slechtste kwalificatie sinds Australië vorig jaar. De afgelopen twee jaar eindigde Pedrosa als vijfde in Qatar, vanaf de zevende startplaats. Hij heeft de openingsrace in de MotoGP nog nooit gewonnen.
 • Vanaf P8 start Valentino Rossi vandaag de race, wat zijn slechtste startpositie is sinds de Duitse Grand Prix vorig jaar op een droge baan.
 • Jorge Lorenzo mag zijn wedstrijd vanaf de negende plaats beginnen. Hij is de meest succesvolle rijder op de grid in Qatar met 6 overwinningen (3x MotoGP, 2x 250cc en 1x 125cc).
 • De winnaar van vorig jaar in Qatar, Maverick Viñales, start vanaf de tiende positie.

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag