Hernieuwde 2020 WorldSBK kalender: Geen 11, maar 6 wedstrijdweekenden

296
gregorio-lavilla
Gregorio Lavilla | foto© worldsbk.com

Dorna heeft vrijdag 19 juni de hernieuwde 2020 World Superbike kalender bekend gemaakt. Opvallend aan deze kalender: slechts zes wedstrijdweekenden zijn zeker en maar liefst vijf genoemde wedstrijdweekenden zijn nog hoogst onzeker. Wat, waar en waarom?

Nadat het nieuws al enige tijd op zich liet wachten, veel teams, coureurs en andere betrokkenen lang in het ongewisse werden gelaten was daar vrijdag 19 juni dan eindelijk het verlossende nieuws, de hernieuwde 2020 WorldSBK kalender.

Na het bekendmaken van de hernieuwde 2020 World Superbike kalender barste er vrijdag echter ook een golf van verontwaardiging los. Immers, van de elf genoemde wedstrijdweekenden zijn er slechts zes zeker, de overige vijf evenementen worden weliswaar wel vermeld maar de kans op het doorgaan hiervan is nihil en van een enkel circuits zelfs al helemaal uitgesloten.

Wat is de gedachte hierachter, waarom de teams, coureurs en betrokkenen geen duidelijkheid geven i.p.v. hun op deze manier de stuipen op het lijf te jagen en nog meer onzekerheid te bezorgen in een tijd waarin de meeste teams het water al aan de lippen staat.

Gregorio Lavilla, directeur Dorna WorldSBK Organisatie: “Voor iedereen die bij Dorna en daarbuiten betrokken is, is het moeilijk geweest om deze kalender af te ronden, maar het is belangrijk om te zien dat we de actie kunnen hervatten. Het zal wat langer duren om het laatste deel van het kampioenschap definitief te kunnen maken. Eerlijk gezegd verwachten we niet veel meer dan de reeds bevestigde races aan de kalender toe te voegen Het is niet mogelijk om in korte tijd een heel seizoen te comprimeren. We denken ook al aan 2021.”

Met andere woorden, ondanks de elf vermelde raceweekenden op de hernieuwde 2020 kalender, zal het zo goed als zeker bij nog zes te verrijden wedstrijdweekenden blijven. Naast de reeds in februari verreden ronde op het Phillip Island Grand Prix Circuit zullen dat de onderstaande zes wedstrijdweekenden zijn:

 • 31 juli-02 augustus: Spain Circuito de Jerez – Ángel Nieto
 • 07-09 augustus: Portugal – Autódromo Internacional do Algarve
 • 28-30 augustus: Spanje – MotorLand Aragón
 • 04-06 september: Spanje – MotorLand Aragón
 • 18-20 september: Spanje – Circuit de Barcelona – Catalunya
 • 02-04 oktober: Frankrijk – Circuit de Nevers Magny-Cours

Met andere woorden, vier wedstrijdweekenden in Spanje (Jerez, Aragon, Aragon en Catalunya) en één in Portugal (Portimâo) en één in Frankrijk (Margny Cours).

Lees ook: Officieel: hernieuwde 2020 WorldSBK kalender bekend

Tijdschema en programma
Naast het bekendmaken van de kalender kregen ook de WorldSSP en WorldSSP 300 coureurs te horen dat er tijdens de resterende wedstrijdweekenden van het seizoen voor hun twee races per weekend verreden zullen worden.

Zaterdag:

 • 13:00 uur: WorldSSP – Last Change race
 • 14:00 uur WorldSBK – race 1
 • 15:15 uur WorldSSP – race 1
 • 16:30 uur WorldSSP300 – race 1Zondag:
 • 11:00 uur: WorldSBK – Tissot Superpole race
 • 12:30 uur WorldSSP – race 2
 • 14:00 uur WorldSBK – race 2
 • 15:15 uur WorldSSP300 – race 2

Volledig tijdschema (Europese rondes): WorldSBK_2020_tijdschema

Geen publiek en media
Voorlopig zullen alle races nog achter gesloten deuren worden verreden en is er derhalve geen toegang voor publiek en media. Er duiken echter wel steeds meer geruchten op dat er achter de schermen wel gewerkt wordt aan een plan waarbij het publiek – zij het onder bepaalde voorwaarden – weer in beperkte mate toe zal worden gelaten.

Gregorio Lavilla: “Vooralsnog moeten we voorzichtig zijn en staan de evenementen gepland zonder publiek. Misschien zien we hierin voor het einde van het seizoen nog wel verandering in komen. De fans in de paddock maken het World Superbike zo speciaal. Het zal natuurlijk wat meer tijd kosten omdat de protocollen in verschillende landen waarin we rijden nog niet toestaan om veel mensen samen te laten komen. Maar vroeg of laat zullen de fans weer terug kunnen komen om weer vanaf het circuit te kunnen genieten van hun favoriete sporten, misschien – als alles goed gaat deze zomer – zou een klein (er) aantal zelfs al later dit seizoen weer toegang kunnen krijgen tot de paddock.”

Voor de fans die ons naar aanleiding van de nieuwe 2020 kalender massaal benaderd hebben met de vraag waar men tickets, reizen of arrangementen kan boeken voor één van de genoemde evenementen, vooralsnog is dit dus nog niet mogelijk. Zodra de situatie veranderd zullen we dit uiteraard per omgaande melden.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App