Hervé Poncharal: ‘Yonny Hernandez staat hoog op onze lijst’

318
hernandez
Yonny Hernandez - Sepang Test | foto© Monster Yamaha Tech3

Monster Yamaha Tech3 teambaas Hervé Poncharal heeft na afloop van de Official MotoGP Test in Sepang laten weten tevreden te zijn over het optreden van Yonny Hernandez. De Colombiaan, die op het laatste moment opgeroepen werd om als vervanger van Jonas Folger in actie te komen, staat daarnaast hoog op de lijst van de Franse teambaas om ook de rest van het seizoen voor het team uit te komen.

Nadat Jonas Folger een week eerder had aangegeven het gehele 2018 seizoen niet in actie te kunnen komen als MotoGP coureur moest Monster Yamaha Tech3 teambaas Hervé Poncharal plots op zoek naar een vervanger van de Duitser.Een vervanger voor het gehele seizoen werd er zo snel niet meer gevonden, voor de eerste officiële MotoGP test van 2018 in Sepang werd de Colombiaan Yonny Hernandez bereidt gevonden om drie dagen te testen op de Yamaha M1 van het Franse Yamaha satelliet MotoGP team.

In eerste instantie werd er vreemd aangekeken tegen de keuze van Hernandez aangezien Poncharal vanaf het allereerste moment riep dat hij absoluut geen rijder zou contracteren die ergens onder contract zou staan. Aangezien Hernandez zo’n beetje op hetzelfde moment van de aankondiging in het Italiaanse Verona door Team Pedercini Racing gepresenteerd werd als de nieuwe coureur voor het 2018 World Superbike seizoen fronsten velen dan ook de wenkbrauwen.

Echter Pedercini Racing teambaas Lucio Pedercini gaf Hernandez toestemming om deel te nemen aan deze test. Tijdens deze drie dagen wist de Colombiaan zich constant te verbeteren en uiteindelijk met een snelste ronde van 2’01.223, en een achterstand van 2’393 seconde op de snelste man Jorge Lorenzo, als zesentwintigste op de lijst af te sluiten.

“Over het algemeen ben ik wel tevreden, was het een positieve test en daarnaast voor mij persoonlijk natuurlijk een geweldige ervaring. Tijdens de laatste dag heb ik mijn rondetijd wel weten te verbeteren maar ik denk zelf dat er misschien nog wel iets meer in had gezeten,” aldus na afloop. “Tijdens de laatste dag heb ik na de middag niet zoveel meer gereden maar ondanks dat was ik nog wel iets sneller. Natuurlijk is de zesentwintigste plaats op de lijst niet waar je na afloop wilt staan, maar ik ben wel blij met de stappen die ik de afgelopen drie dagen hier heb kunnen maken.”

Ondanks de zesentwintigste rondetijd stak Poncharal niet onder stoelen of banken dat hij tevreden was met het optreden van de invaller.

“Ik moet zeggen dat Yonny hier goed werk heeft geleverd, hij heeft rondetijden laten noteren die aardig in de buurt kwamen van een aantal vaste coureurs. Daarnaast is het belangrijk dat hij goed met het team heeft samengewerkt en geen fouten heeft gemaakt. Kortom, het was gewoon goed. Yonny is een belangrijke kandidaat, hij staat hoog op mijn lijstje.”

Of het ook daadwerkelijk zover komt dat Hernandez in 2018 de vaste teamgenoot wordt van Zarco binnen Monster Yamaha Tech3, of er nog meer kandidaten zijn om dit seizoen de plaats van Folger in te nemen is niet bekend. Nu het definitief geen Alex Lowes wordt, Michael van der Mark en Bo Bendsneyder sowieso niet in aanmerking komen en aangezien de grote baas van Yamaha Colombia zich er inmiddels mee bemoeit, de Zuid Amerikaanse markt belangrijk is voor zowel Dorna als ook Yamaha, Poncharal zich tijdens de driedaagse test al eens liet ontvallen dat Hernandez geen officieel contract of een bindende overeenkomst heeft met Team Pedercini. Teameigenaar Lucio Pedercini inmiddels al aan heeft gegeven dat hij een plan B klaar heeft voor het geval dat Hernandez definitief terugkeert naar de MotoGP klasse wijzen alle voortekenen wel heel sterk in de richting van Hernandez.

Lees ook:
Grand Prix of Japan: Folger moet zich gedwongen terugtrekken
Jonas Folger lijdt aan het syndroom van Gilbert
Hervé Poncharal: ‘Het gaat de goede kant op met Jonas’
Drama voor Jonas Folger: ‘Ik zal in 2018 niet racen in de MotoGP’
Exclusief: Hervé Poncharal’s eerste reactie op situatie Jonas Folger
Wie wordt de vervanger van Folger bij Monster Yamaha Tech3?