Hoe is het met de in Assen zo zwaar gecrashte Giacomo Mora?

6998
giacomo-mora
Giacomo Mora | foto© Yamaha Racing

Afgelopen zaterdag vond het op het TT Circuit Assen een (horror) crash plaats tijdens de tweede Yamaha R3 bLU cRU European Cup race van het weekend. De toeschouwers die het hebben gezien hebben het ongetwijfeld nog op hun netvlies gebrand staan. Het was voor degene die het gezien hebben namelijk meteen duidelijk dat het been van Giacomo Mora gebroken was, daar hoefde je geen arts voor te zijn om dit te constateren. Maar hoe is het nu met de 18-jarige Italiaan?

In de zaterdag op het TT Circuit Assen verreden tweede Yamaha R3 bLU cRU European Cup race vond er in de beginfase van de race een ernstig ongeval plaats bij het uitkomen van de Ramshoek. Bij deze crash waren een viertal rijders betrokken, te weten de Italiaan Giacomo Mora, de Griek Ioannis Peristeras, de Fransman Gregory Carbonnel en de Spanjaard Rodriguez Martin waarbij al snel duidelijk was op de beelden dat eerstgenoemde coureur hierbij het nodige en ernstige (been) letsel had opgelopen. Een verschrikkelijk gezicht voor toeschouwers die het zagen gebeuren.

De wedstrijd werd meteen werd stilgelegd en de medische diensten waren snel ter plaatse om de 18-jarige Italiaan medische assistentie te verlenen. Na overgebracht te zijn naar het op het TT Circuit Assen gelegen medical centre werd duidelijk dat het, naast diverse andere verwondingen, ging om meerdere en zeer complexe beenbreuken.

De artsen in het medical centre besloten vervolgens om Mora over te brengen naar het UMC Groningen voor verdere medische behandeling. Hier bleek dat er één of meerder operaties noodzakelijk waren aan het op verschillende plaatsen gebroken dij- en kuitbeen.

Inmiddels kunnen we melden dat het naar omstandigheden goed gaat met Mora die inmiddels zondagavond een operatie heeft ondergaan, een operatie die goed is verlopen, en momenteel herstellende is in het UMC Groningen. De komende dagen zal er sowieso nog een operatie plaatsvinden en waarschijnlijk nog meerdere. Hoe lang Mora nog ter observatie in Groningen dient te verblijven alvorens hij overgebracht kan worden naar zijn geboorteland Italië is op dit moment nog niet bekend. Wat inmiddels wel duidelijk is dat het herstel de nodige tijd in beslag zal nemen, volgens de eerste berichten is de jonge Italiaan minimaal acht maanden uit de roulatie.

Alberto Barozzi, Yamaha Motor Europe, bLU cRU Racing Manager: “Iedereen hier wil Giacomo Mora een volledig herstel toewensen na zijn zware crash in Race 2, alle rijders staan dicht bij hem. Wat belangrijk is, is dat Giacomo nu in het ziekenhuis in Groningen ligt en daar goed wordt verzorgd. Speciale dank gaat uit naar FIM WorldSBK Medical Director Monica Lazzarotti en al het medisch personeel dat zeer goed werk heeft verricht om het Giacomo zo comfortabel mogelijk te maken, en ook zijn familie door deze moeilijke momenten heeft geholpen. We hopen hem zo snel mogelijk weer op de baan te zien.”

Mora is één van de talentvolle coureurs uit Yamaha R3 bLU cRU opleiding school en bezet ondanks zijn tegenslag in Assen momenteel de tiende plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Een derde plaats tijdens de tweede wedstrijd tijdens het openingsweekend van het seizoen in Misano is tot nu toe zijn beste resultaat in de dit seizoen nieuwe klasse.

Maandag (01-08-2021) zal Yamaha een nieuwe update naar buiten brengen met meer nieuws over de huidige situatie van hun 18-jarige protegé.

Dit bericht is mede geplaatst op verzoek van een aantal toeschouwers die het voorval hebben zien gebeuren en zich de afgelopen dagen afvroegen hoe het momenteel is met de 18-jarige Italiaan.

Onderstaand een samenvatting van de twee  dit weekend in Assen verreden Yamaha R3 bLU cRU European Cup races. (de beelden van de bewuste crash zijn hierin niet te zien)


Handige links Prosecco DOC Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen (WorldSBK)
Tijdschema en volledige uitslagen (WK zijspannen)
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter