Honda British Talent Cup: Zijn naam is Veijer, Kiyano Veijer

6434
kiyano-veijer
Kiyano Veijer | foto© Honda British Talent Cup

Kiyano Veijer zorgde zondag in Silverstone tijdens de openingsronde van het 2022 Bennetts British Superbike Championship seizoen voor Nederlands succes. De pas 13-jarige coureur uit Staphorst was namelijk iedereen te snel af in de tweede Honda British Talent Cup race van het weekend en scoorde hiermee zijn eerste zege in deze jonge talenten competitie die deel uitmaakt van het project ‘Road to MotoGP’.

Maar liefst drie jonge Nederlandse talenten, te weten Maik Duin, Matthew Ruisbroek en Kiyano Veijer, staan dit seizoen ingeschreven als vaste deelnemers in de Honda British Talent Cup. Voor Ruisbroek en Duin is het hun eerste seizoen, Veijer begon dit weekend in Silverstone aan zijn tweede seizoen in de competitie die hoofdzakelijk wordt verreden in het bijprogramma van het Bennetts British Superbike Championship.

Nadat Veijer in 2021 al enkele topklasseringen had weten te scoren liet het 13-jarige talent onlangs tijdens de testdagen maar ook eerder in het weekend tijdens de vrije trainingen en kwalificaties al zien dat men dit seizoen terdege rekening met hem dient te houden. Zaterdag tijdens de openingswedstrijd van het seizoen maakte de Staphorster de gehele wedstrijd deel uit van de kopgroep om uiteindelijk op 0,998 seconde van de winnaar als vierde de finish te passeren en daarmee net naast het podium te grijpen.

Zondagmiddag tijdens de tweede wedstrijd van het weekend maakte de Microlise Cresswell Racing coureur opnieuw deel uit van een eerste groep van zes coureurs die streden voor de overwinning. Veijer kende vanaf de zesde plaats op de grid een goede start en al in de tweede ronde zagen we de Nederlander voor het eerst de leiding overnemen. Ondanks dat er vooraan het veld een aantal keren van positie werd gewisseld was het Veijer die het merendeel van de tweeëntwintig ronden tellende race het veld aanvoerde.

In de slotfase van de race was het voor iedereen gissen wie er zou gaan winnen. In de allerlaatste ronde ging het eerst voor twee van de zes coureurs in de voorste groep mis, later volgde nog een crash maar het was Veijer die uit het gedrang wist te blijven en de winst greep. Een fantastische en zwaarbevochten overwinning voor de jonge Nederlander die met de vierde plaats van zaterdag en deze zege Silverstone verlaat met de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Wie is Kiyano Veijer?
Kiyano Veijer komt uit een echte Staphorster racefamilie en is een neef van Collin Veijer, voormalig Europees MiniGP kampioen en momenteel als coureur actief in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en FIM JuniorGP (FIM Junior Moto3 World Championship). Kiyano is de zoon van voormalig Dutch Supersport en Dutch Superbike coureur Joan Veijer die in de beginjaren van deze eeuw de nodige successen wist te behalen op de bekende gele Duntep Honda. Naast Joan was ook zijn broer Arno actief als Dutch Supersport coureur terwijl de jongste van de drie racende broers Jurjen het racen al na zijn SOBW-carrière voor gezien hield, destijds koos en de voorkeur gaf aan een bestaan als zelfstandig ondernemer. Joan reist momenteel de circuits af met zoon Kiyano, Arno is momenteel gediplomeerd KNMV-trainer terwijl Jurjen als begeleider en mentor van zoon Collin veel onderweg is.

Kortom, de appel valt in het geval van Kiyano maar ook in het geval van Collin niet ver van de boom. De vele trainingsuren, de ontelbare ritten naar Italië, de harde Italiaanse leerschool, de passie en de Staphorster mentaliteit lijken zich steeds meer uit te gaan betalen binnen de familie Veijer, de racefamilie die altijd haar eigen plan heeft getrokken, de competitie van jongs af aan met Collin en Kiyano al gezocht heeft in Italië, altijd in de luwte en zonder poespas de dingen op hun eigen manier hebben gedaan.

De 17-jarige Collin heeft inmiddels de ogen van een aantal vooraanstaande Moto3 teams op zich gericht en staat op de drempel van de Grand Prix racerij, de vier jaar jongere Kiyano lijkt het voorbeeld van zijn ‘grote’ neef te gaan volgen en heeft sinds zondag zijn eerste overwinning te pakken in een competitie welke een onderdeel is van het ‘Road to MotoGP’ project.

Schrijf de naam Veijer maar op, als alles volgens plan verloopt en er geen gekke dingen gebeuren zullen we deze twee namen de komende jaren nog veelvuldig horen binnen de racerij: Collin Veijer, Kiyano Veijer, beiden afkomstig uit en woonachtig in dat mooie maar ook veel besproken dorp ergen in de kop van Overijssel, het ‘motorgekke’ dorp waar de motorsport kampioenen al vele jaren niet meer op één hand zijn te tellen.

Volgende races
De tweede ronde van het Honda British Talent Cup seizoen wordt in het weekend van 30 april t/m 02 mei verreden op het bekende circuit van Oulton Park.

 Handige links British Superbikes Silverstone 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter