Huertas wint WorldSSP300 Race 2 in Portimão, Booth-Amos vicewereldkampioen

1045
Foto credit; Randy van Maasdijk

Kampioen Adrián Huertas wint de laatste WorldSSP300 race van 2021. Tom Booth-Amos pakte de tweede plek in het WK, nadat Jeffrey Buis in de laatste ronde onderuit ging. Koen Meuffels werd de beste Nederlander op plaats zeven.

Voor de World Supersport 300 klasse betekende de tweede race in Portimão tevens de laatste wedstrijd van het seizoen 2021. Adrián Huertas had zaterdagmiddag al de wereldtitel veilig gesteld, nadat Jeffrey Buis ten val was gekomen in Portimão. De tweede race stond in het teken van de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap. Dit ging tussen Buis en Tom Booth-Amos. Voorafgaand aan de race was het verschil vijf punten in het voordeel van Buis.

Buis kwam geweldige van de plek en kopstart vanaf de tweede startrij. In de eerste ronde lukte het Buis zelf om zes tienden weg te rijden bij de rest van het veld. Daarachter was Victor Steeman ook uitstekend vertrokken, nadat hij deze keer niet vanuit de pitstraat hoefde te starten. Steeman kwam als vijfde na de eerste ronde door. Koen Meuffels reed zestiende, terwijl Ruben Bijman naar een vierentwintigste plaats was teruggevallen.

Aan het einde van de tweede ronde werd Buis op het rechte stuk opgeslokt door de achtervolgende groep. Bahattin Sofuoglu nam de leiding over, maar dat bleef vervolgens constant wisselen. In de vierde ronde viel kampioen Huertas met zoals het leek een issue terug naar een veertiende plaats. Buis bleef zich met Sofuoglu, Booth-Amos en Inigo Iglesias veel om de koppositie mengen in de eersten ronden van de race. Twee ronden na zijn incident begon Huertas zich alweer vooraan in de kopgroep te melden. Zoals praktisch altijd in de World Supersport 300 klasse was de kopgroep mega groot, waar alle vier de Nederlanders deel van uitmaakten.

Rond de helft van de race vielen Buis en Steeman terug naar de laatste puntenposities en kwamen ze bij Meuffels en Bijman te rijden. Met nog zes ronden te gaan kwam Bijman ten val. Hij kon zijn motor nog wel weer oppakken, maar de kansen op punten waren verkeken. Met nog vijf ronden te gaan wist Buis zich weer vooraan te melden. In deze fase probeerde Huertas vooraan weg te komen en dat lukte, mede doordat de coureurs daarachter niet samenwerkten. Huertas wist zijn sterke seizoen te bekronen met een goede overwinning in de afsluitende race van 2021.

Bij het ingaan van de laatste ronde Buis op plaats twee, maar even later viel hij terug naar plaats vijf. Dit terwijl Booth-Amos op de tweede plaats reed. Buis moest achter Booth-Amos finishten om nog tweede te worden. In de tweede helft van de ronde verloor Buis de voorkant van zijn Kawasaki en crashte. Booth-Amos finishte als tweede en pakte de tweede plaats in het kampioenschap. Sofuoglu werd derde. Meuffels werd de beste Nederlander op een zevende plaats. Steeman pakte één WK-punt. Buis en Bijman eindigden na hun crashes als achtentwintigste en tweeëndertigste. Bijman reed wel de snelste raceronde en Buis eindigde als derde in de eindstand van het Supersport 300 wereldkampioenschap.