IDM kampioenschap keert terug op de Red Bull Ring

740
Start IDM Supersport 600 race in Assen | Foto credit: Damon Teerink

Het IDM kampioenschap keert na lange tijd weer terug op de Red Bull Ring. Komend weekend wordt de vijfde, tevens voorlaatste, ronde van het seizoen 2021 verreden. De eerste kampioenen zouden in Oostenrijk al bekend kunnen worden.

Het IDM was tussen 2011 en 2013 te gast op de Red Bull Ring. Daarna niet meer, maar daar komt dit weekend verandering in. In 2020 stond de Red Bull Ring ook al op de IDM kalender, maar toen ging het evenement vanwege de coronapandemie niet door. Dit weekend rijden de IDM coureurs o het snelle Oostenrijkse circuit de vijfde ronde van het seizoen.

IDM Superbike 1000
In deze klasse heeft de ronde in Assen wellicht al de beslissing gegeven. Dominic Schmitter ging naar Drenthe als leider in het kampioenschap. Daar moet wel bij vermeld worden dat Ilya Mikhalchik twee races had gemist door een WK Endurance optreden. Schmitter brak zijn heup bij een flinke highsider in de kwalificatie en zijn seizoen is voorbij. Mikhalchik was met afstand de sterkste in Assen en heeft nu leiding in het kampioenschap in handen met een voorsprong van 30 punten op Valentin Debise en 36 punten op Bastien Mackels van het Nederlandse SWPN team. Als Mikhalchik er op de Red Bull in slaagt om zijn voorsprong op de concurrentie tot vijftig punten of meer te laten groeien, heeft hij zijn derde IDM Superbike titel binnen. De grote vraag is echter wel, zal Mikhalchik op de Red Bull Ring de nodige tegenstand of hulp krijgen in zijn titeljacht van Markus Reiterberger. De snelle Duitser is komend weekend in ieder geval weer van de partij. De voormalig IDM Superbike kampioen zal aan de start verschijnen in de kleuren van BCC Racing, de kans dat hij zijn merkgenoot in de wielen gaar rijden lijkt echter heel onwaarschijnlijk aangezien zijn manager Werner Daemen hem dit ongetwijfeld voorafgaand aan het Oostenrijkse weekend wel in zijn oren heeft geknoopt.

Pepijn Bijsterbosch, de enige vaste Nederlander in deze klasse, kent een moeilijk seizoen en wacht nog op de ommekeer. Deze kwam in Assen niet, maar wie weet kan hij op de Red Bull Ring zijn seizoen een positieve wending geven.

De Duitser Marco Fetz zal er net als Schmitter komend weekend ook niet bij zijn, aangezien hij in de heftige crash in Assen, waar ook Ricardo Brink bij betrokken was, zijn bovenbeen brak.

IDM Supersport 600
In deze klasse staat Patrick Hobelsberger 33 punten los, dus hij heeft op de Red Bull Ring ook kansen om zijn eerste IDM Supersport 600 titel veilig te stellen wanneer hij er 50 punten of meer van kan maken. Glenn van Straalen won beide races in Assen en is daardoor gestegen naar de derde plaats in het kampioenschap. Van Straalen heeft 21 punten minder dan Debise, die net als in de Superbike klasse ook tweede staat in het Supersport 600 kampioenschap. Rob Hartog heeft de vijfde plaats in het kampioenschap in handen. Daarnaast staat er nog een hele groep jonge Nederlanders aan de rijders aan de start in de IDM Supersport 600 klasse, die praktisch allemaal tussen plaatsen tien en twintig in het kampioenschap staan. Het gaat om Melvin van der Voort, Colin Velthuizen, Rick Dunnik, Joep Overbeeke en Jeroen Hilster. Ook Milan Merckelbagh is een vaste IDM deelnemer, maar hij miste door blessures al diverse races. Roy Voermans raakte in Assen voor de tweede keer dit seizoen geblesseerd.

IDM Supersport 300
In de klasse staat de top-drie minder ver uit elkaar. Regerend kampioen Lennox Lehmann gaat aan de leiding in het kampioenschap. Lehmann heeft 15 punten meer dan Marvin Siebdrath en 23 punten meer dan teamgenoot Dirk Geiger. Voor Geiger moet er balen van deze achterstand, want de Duitser had in de tweede race in Assen kans op het volle puntentotaal toen hij in de laatste Geert Timmer-bocht van zijn KTM werd gereden. Walid Khan is de beste Nederlander in dit kampioenschap met een zesde positie in de tussenstand. Twan Smits staat achtste. De overige Nederlandse deelnemers in de IDM Supersport 300 klasse zijn Thom Molenaar, Sven Doornenbal, Mieke Abbink en Luuk de Ruiter

Overige klassen
De Northern Talent Cup komt ook in actie op de Red Bull Ring. Voor deze talentencompetitie is de seizoensfinale van het seizoen 2021. Ook de IDM Zijspannen en de Yamaha R3 bLU cRU Cup zijn van de partij, waardoor er weer een vol programma zal zijn tijdens de vijfde IDM ronde van het seizoen 2021.Handige links IDM Red Bull Ring 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (zaterdag)
Live verslag races (zondag)

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter