IDM maakt zich op voor seizoensfinale in Hockenheim

228
De IDM Supersport 300 klasse staat altijd garant voor spektakel | Foto credit: Jan Timmerman

De IDM coureurs maken zich klaar voor de IDM seizoensfinale op de Hockenheimring. In meerdere klassen is de kampioen al bekend, maar er is ook veel om voor te strijden komend weekend. Er zijn ook nog diverse Nederlanders die kans maken op een titel of om vice-kampioen te worden. 

Op de Hockenheimring wordt traditiegetrouw de seizoensfinale georganiseerd van het IDM kampioenschap. Ilya Mikhalchik (IDM Superbike), Max Enderlein (IDM Supersport 600), Stefan Strohlein (IDM Superstock 600) en Tim Reeves met Mark Wilkes (IDM Zijspannen 600cc) hebben de titel. Wel moet de titel nog beslist worden in de IDM Supersport 300, Yamaha R3 Cup en de 1000cc klasse van de IDM Zijspannen. De vaste coureurs moeten het in Hockenheim opnemen tegen een aantal sterke gastrijders. In deze voorbeschouwingen nemen we per klasse de kanshebbers voor het weekend door. Alle categorieën rijden komend weekend twee races op Hockenheim.

IDM Superbike
Ilya Mikhalchik behaalde voor het team van Werner Daemen in Assen zijn tweede IDM Superbike titel op rij. In Hockenheim wordt er dus nog gestreden voor de dagzege, maar die is zeker interessant. Mikhalchik zal het onder andere moeten opnemen tegen Bastien Mackels en Marvin Fritz. Mackels is weer terug in het IDM met Wilbers BMW en deed in Assen gelijk mee voor de overwinning. Fritz doet in Hockenheim mee als gastrijder. De Duitser werd in 2016 kampioen met Team Bayer-Bikerbox Yamaha en met dit privéteam zal Fritz ook in Hockenheim starten. Fritz is tegenwoordig een fabrieksrijder voor Yamaha in de WK Endurance.

Daarnaast is de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap nog interessant. Julian Puffe deed lang mee voor de titel, maar liet in Most en Assen heel veel punten liggen. Pepijn Bijsterbosch, die bezig is aan zijn beste seizoen in de IDM Superbike, bleef maar punten scoren. Het verschil tussen Puffe en Bijsterbosch is 26 punten in het voordeel voor de Duitser. Puffe heeft dus de beste papieren om vice-kampioen te worden. Hij kan echter niet teveel punten laten liggen, want dan kan de in vorm verkerende Bijsterbosch zomaar de tweede positie overnemen. Ook moet Bijsterbosch de rijders achter zich in de gaten blijven houden. Alessandro Polita heeft op plaats vier 20 punten minder dan Bijsterbosch. Daarachter staan Erwan Nigon, Marc Moser en Ricardo Brink staat zevende. Brink kan ook nog naar boven kijken, want het verschil naar Moser en Nigon is niet groot. Bobby Bos begint als de nummer veertien in het klassement aan het laatste evenement van het seizoen.

IDM Supersport 600
Ook in de IDM Supersport 600 categorie is de kampioen bekend in de vorm van Max Enderlein. En ook in deze klasse is er een Nederlander die nog gevecht is om vice-kampioen te worden. Marc Buchner bij aanvang van het evenement nog tweede in het klassement, maar de rijders tussen plaats twee en vijf staan binnen 26 punten van elkaar. Sander Kroeze staat met Martin Vugrinec gedeeld derde en Tom Toparis staat vijfde. Kroeze was vorig jaar sterk in Hockenheim met twee tweede plaatsen en heeft zich nu als doel gesteld om tweede te worden in de titelstrijd. De 17-jarige coureur is in vorm, want de tweede race in Assen wist hij op dominante wijze te winnen.

Toparis miste de races in Assen vanwege verplichtingen in het Australische kampioenschap en wil graag zijn verloren punten komend weekend goedmaken. Benro Racing brengt naast Toparis ook een sterke gastrijder aan de start. Brad Jones vervangt Guus Boes, die nog geblesseerd is. De 21-jarige Jones kennen we uit de British Supersport, waar hij op een tweede plaats staat in het kampioenschap. Wayne Tessels begint als de nummer zeven in het klassement aan het laatste evenement van het seizoen en Vasco van der Valk staat veertiende in de tussenstand. Naast Van der Valk komt Kevin Mijwaart ook in actie voor Pearle Gebben Racing op Hockenheim. In de IDM Superstock 600 categorie hebben we ook twee Nederlandse kanshebbers voor de overwinning in de vorm van Milan Merckelbagh en Joep Overbeeke.

IDM Supersport 300 & Yamaha R3 Cup
In de IDM Supersport 300 klasse maken in theorie nog vier rijders kans op de titel waaronder drie Nederlanders. Echter zal het voor Rick Dunnik, Ruben Bijman en Colin Velthuizen zeer moeilijk worden om Angelo Licciardi van de titel af te houden. De Belg vertrekt naar Hockenheim met een voorsprong van 40 punten en met nog 50 punten te verdelen, heeft hij zeer goede papieren. Dunnik, Bijman en Velthuizen staan binnen zeven punten van elkaar.

Walid Khan is wellicht de grootste kanshebber voor de zege in Hockenheim. Khan stapte vanaf Most in bij het Nutec-RT Motorsports by SKM-Kawasaki team en wist in zes races vier keer het volle puntentotaal te scoren. In de andere races eindigde Khan ook op het podium, waardoor hij nu al vijfde staat in de tussenstand. Kampioen kan Khan niet meer worden, maar hij zou nog wel tweede kunnen worden wat een zeer knappe prestatie zou zijn na zijn terugkeer in het tweede deel van het seizoen. Melvin van der Voort is ook een Nederlandse kanshebber voor een top-vijf klassering.

Naast de IDM Supersport 300 wordt ook de strijd in de Yamaha R3 Cup beslist in Hockenheim. Deze twee klassen gaan gezamenlijk de baan in. Afgelopen weekend tijdens het British Superbikes evenement heeft Thom Molenaar veel punten verspeeld. Molenaar stond zondagochtend nog aan de leiding in de tussenstand, maar door twee crashes staat hij nu ineens 32 punten achter in de titelstrijd. De Belg Sasha De Vits heeft de eerste positie in handen in de Yamaha R3 Cup. Molenaar staat nu op een gedeelde tweede plaats met Niek van den Broek. Deze drie rijders gaan in Hockenheim uitmaken wie zich Yamaha R3 Cup kampioen 2019 mag noemen.

IDM Zijspannen
In de 1000cc klasse van de IDM Zijspannen heeft een Nederlands team nog kans op de titel. John Smits en Gunter Verbrugge staan derde in het kampioenschap. Mike Roscher en Anna Burkard gaan aan de leiding en zij hebben 22 punten meer dan Smits Racing. Daartussen staan nog Andres Nussbaum met Manuel Hirschi en die kijken tegen een achterstand aan van 9 punten op Roscher-Burkard. Hilbert Talens met Frank Claeys als bakkenist staan op een vijfde plaats in het kampioenschap.

In de 600cc klasse, die gezamenlijk met de 1000cc spannen de baan ingaan, is Tim Reeves met Mark Wilkes al kampioen en hoe! De Britse combinatie wist dit seizoen alle races nog te winnen. Bennie Streuer met Kevin Rousseau staan vierde in het kampioenschap. De mannen van Team Streuer gaan proberen om de nummers twee Markus Schlosser met Marcel Fries en nummers drie Josef Sattler met Uwe Neubert nog te passeren in het klassement tijdens de laatste twee races van het seizoen op de Hockenheimring.

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App