Voorbeschouwing op de IDM seizoensopener in Oschersleben

687
Pepijn Bijsterbosch (55) en Ricardo Brink (4) | Foto credit: Damon Teerink

Het IDM seizoen 2021 gaat komend weekend van start op de Motorsport Arena in Oschersleben. Racesport.nl blikt vooruit op de eerste ronde van het seizoen en analyseert daarbij de kansen van de Nederlanders in de IDM Superbike 1000, IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 klasse.

Het IDM seizoen 2021 zou eigenlijk begin deze maand beginnen op de Laustizring, gevolgd door een raceweekend op de Sachsenring. Deze wedstrijden werden vanwege de coronasituatie gecanceld, maar komend weekend kan de IDM ronde in Oschersleben wel doorgaan. Dit evenement wordt nog wel zonder publiek afgewerkt, waarbij ieder team ook een beperkt aantal mensen mag meebrengen naar het circuit. De twee races van de IDM Superbike 1000, IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en de Northern Talent Cup zijn net als vorig jaar via een livestream op de IDM kanalen te bekijken.

IDM Superbike 1000
De IDM Superbike 1000 categorie werd vorig jaar gedomineerd door één rijder: Jonas Folger, die maar liefst alle races wist te winnen. Folger schoof op naar het WK, waardoor we dit jaar sowieso een nieuwe kampioen gaan krijgen. Op papier is Ilya Mikhalchik de grootste kanshebber. De Oekraïner die uitkomt voor het BMW team van Werner Daemen werd in 2018 en 2019 kampioen. Tegenstand komt onder ander uit zijn eigen pitbox van Pepijn Bijsterbosch, die ook in actie komt met de nieuwe BMW M 1000 RR van het EGS Alpha Van Zon BMW Team. Bijsterbosch haalde vorig jaar niet de resultaten die hij voor ogen had. Dit jaar wil de coureur woonachtig in Punthorst zijn top-drie klassering uit 2019 evenaren. De tweede vaste Nederlander is Ricardo Brink, die deze winter de overstap maakte van de Yamaha van SWPN naar de BMW van het BCC Racing Team. Brink voelde zich gelijk goed thuis op de BMW, al rijdt hij nog het met het S 1000 RR model. Brink was zijn de tests gelijk snel, dus er mag ook zeker wat van hem verwacht worden. Brink’s zitje op de Yamaha R1 van het Nederlandse SWPN team is overgenomen door Bastien Mackels. De ervaren Belg is al jaren een top-coureur in het IDM en behoort daarom ook tot de favorieten. Maar het IDM Superbike 1000 veld is ook in 2021 erg sterk, denk daarbij aan rijders als Florian Alt, Vladimir Leonov, Luca Grunwald, Dominic Schmitter, Marc Moser, Alessandro Polita, Valentin Debise en Tony Finsterbusch. Het zal naar alle waarschijnlijk een mooi gevecht worden tussen een groot aantal coureurs om Folger’s titel over te nemen. In Oschersleben zal er nog een derde Nederlander van start gaan; Frank Nieman heeft met zijn Yamaha van het Winteb TKRP Elcee Racingteam een wildcard tijdens de IDM seizoensopener.

IDM Supersport 600
In deze klasse staan er maar liefst negen Nederlanders op de vaste startlijst, waaronder ook zeker kanshebbers voor de winst. Rob Hartog en Glenn van Straalen reden in 2019 beiden nog in het WK en mogen nu gezien worden als toppers in de IDM Supersport 600 klasse. Milan Merckelbagh maakte in het seizoen 2020 een flinke groei door en sloot het jaar op het podium af, waardoor hij als zesde in het kampioenschap eindigde. Sander Kroeze en Victor Steeman waren vorig jaar de snelste Nederlanders in deze klasse, maar zij zijn beide verhuisd naar een ander kampioenschap. Wel staan snelle rijders als Martin Vugrinec, Max Enderlein, Gabriel Noderer en Marc Buchner nog steeds op de startlijst, en keert Patrick Hobelsberger terug vanuit het WK. De snelle Fransman Valentin Debise heeft een druk programma, want hij rijdt zowel in de Superbike als Supersport 600 klasse. Colin Velthuizen, Melvin van der Voort en Rick Dunnik waren vorig jaar alle drie toprijders in de IDM Supersport 300 klasse en maken in Oschersleben hun debuut in de 600cc klasse. Joep Overbeeke en Jeroen Hilster lieten vorig jaar al zien met de top-tien mee te kunnen en deze lijn naar boven toe willen zij dit jaar graag verder doortrekken. Roy Voermans staat op de startlijst van de IDM Superstock 600 klasse, een categorie die racet binnen de IDM Supersport 600 categorie.

IDM Supersport 300
Vorig jaar waren er vier Nederlanders; Rick Dunnik, Colin Velthuizen, Ruben Bijman en Melvin van der Voort die konden strijden voor de dagzeges in de IDM Supersport 300 klasse. Deze rijders zijn allemaal vertrokken naar andere klassen, waardoor er nieuw Nederlands talent op moet gaan staan. Dit talent zou maar zo eens voort kunnen komen vanuit Molenaar Racing, want hun KTM coureurs Thom Molenaar en Sven Doornenbal wisten vorig jaar al regelmatig de aansluiting te vinden met de kopgroep. Dit deed ook Twan Smits, die met een Yamaha van het Apreco team in actie komt. Mieke Abbink en Luuk de Ruiter gaan ook op jacht naar zoveel mogelijk punten in deze lichtste klasse van het IDM. De Duitser Lennox Lehmann, die na een lange procedure vorig jaar tot kampioen werd opgeroepen, gaat zijn titel proberen te verdedigen. Op papier heeft de Duitser wellicht twee Belgen als grootste concurrenten: Luca de Vleeschauwer en Angelo Licciardi, die in 2019 kampioen werd. Victor Steeman staat ook tussen de vaste deelnemers, maar hij zal de meeste races niet kunnen rijden, omdat hij ook uitkomt in de WK Supersport 300.

Northern Talent Cup
De Northern Talent Cup komt opnieuw in actie, nadat deze Moto3 talentencompetitie afgelopen weekend reden in het bijprogramma van de Franse Grand Prix. De winst op het circuit van Le Mans ging naar de Belg Lorenz Luciano en de Tsjech Jakub Gurecky. Kas Beekmans werd met een vijfde en zevende plaats de beste Nederlander. Damian Boessenkool en Rio Olofsen waren de andere Nederlanders in Le Mans. Onder de vaste deelnemers van de Northern Talent Cup 2021 behoort nog een vierde Nederlander: Loris Veneman. Vanwege een sleutelbeenbreuk moest Veneman de eerste races in Frankrijk aan zich voorbij laten gaan en hij is helaas ook nog niet tijdig fit voor de wedstrijden van komend weekend. De Northern Talent Cup rijdt net als de IDM-klassen twee wedstrijden in Oschersleben.

De IDM Zijspannen komen nog niet in actie in Oschersleben. Het openingsronde voor deze klasse staat gepland tijdens de tweede ronde van het IDM kampioenschap, die van 11 t/m 13 juni wordt verreden op het circuit van Most in Tsjechië.

Handige links IDM Oschersleben 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live videobeelden races
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter