IDM pole voor Alt, Hobelsberger en Winkler op de Red Bull Ring

477
Florian Alt | Foto credit: Damon Teerink

Florian Alt (IDM Superbike), Patrick Hobelsberger (IDM Supersport 600) en Micky Winkler (IDM Supersport 300) vertrekken vanaf pole position op de Red Bull Ring. Pepijn Bijsterbosch kwalificeerde zich als negende in de IDM Superbike. Glenn van Straalen (P6) en Victor Steeman (P6) waren de snelste Nederlanders in de IDM Supersport 600 & 300 categorie.

Zaterdagochtend en begin middag was het tijd voor de IDM kwalificaties op de Red Bull Ring. Er werd veel regen voorspeld, maar tijdens de eerste kwalificaties sessies van de IDM Superbike 1000, IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 klasse was het droog. Kort voor de tweede sessies begon het te regenen, waardoor de startgrid werd bepaald aan de hand van de tijden uit de eerste kwalificatie.

IDM Superbike 1000
Florian Alt was vrijdag al de snelste coureur op de baan en daar ging de Duitse BMW-coureur in de eerste kwalificatie mee verder. Alt pakte de pole position met een voorsprong van een halve seconde. Bij de start van de tweede kwalificatie was de baan zo goed als droog, maar al snel begon het weer te regenen. Hierdoor bleef de uitslag na de eerste kwalificatie ongewijzigd. Markus Reiterberger plaatste zich als tweede voor Valentin Debise, die ook in de IDM Supersport 600 klasse uitkomt. Kampioenschapsleider Ilya Mikhalchik vormt met Vladimir Leonov en Luca Grunwald de tweede startrij op de Red Bull Ring. Bastien Mackels uitkomend voor het Nederlandse SWPN team kwam in het slot van de eerste kwalificatie nog ten val en plaatste zich als achtste achter Julian Puffe. Pepijn Bijsterbosch wist flinke progressie te boeken ten opzichte van de eerste dag toen hij als zestiende eindigde. De coureur woonachtig in de Punthorst was anderhalve seconde sneller in de kwalificatie en eindigde op 1.2 seconde van Alt op plaats negen. Hierdoor mag Bijsterbosch zondag in de eerste race vanaf de derde startrij starten.

IDM Supersport 600
In deze klasse wist kampioenskandidaat Patrick Hobelsberger de pole position te pakken. De Duitser stond in de eerste kwalificatie lang aan de rand van de top-tien, maar wist zijn snelle tijd in de slotfase te zetten. Kevin Wahr uitkomend voor MVR Racing noteerde een tweede tijd gevolgd door Jan Ole Jahnig. De tweede startrij wordt gevormd door Thomas Gradinger, Valentin Debise en Glenn van Straalen. Rob Hartog eindigde met een tiende tijd als tweede Nederlander binnen de top-tien. De overige Nederlanders kwalificeerden zich als volgt voor de races in Oostenrijk: Milan Merckelbagh (P12), Melvin van der Voort (P14), Jeroen Hilster (P16), Rick Dunnik (P19), Colin Velthuizen (P20) en Joep Overbeeke (P21). Kort voor de tweede kwalificatie begon het te regenen. Gedurende de sessie werd het wel droog, maar de baan was nog wel nat. Van Straalen zette de snelste tijd op deze natte baan gevolgd door Overbeeke, die met een tweede tijd de tweede kwalificatie afsloot.

IDM Supersport 300
Ook in deze klasse werden de beste tijden gezet in de eerste kwalificatie. Gedurende de tweede kwalificatie droogde de baan wel flink op, maar het was net niet genoeg om de rondetijden aan te scherpen. Hierdoor pakte Micky Winkler met zijn snelle tijd uit in de slotfase van de eerste kwalificatie de pole position voor Marvin Siebdrath en kampioenschapsleider Lennox Lehmann. Voor gastrijder Victor Steeman kwam de regen slecht uit, want hij was vroeg in de eerste kwalificatie ten val gekomen en kwam daardoor niet verder dan een zesde tijd. Steeman was vrijdag nog het snelste in de vrije trainingen. Ook Walid Khan en Twan Smits eindigden met een zevende en tiende tijd ook bij de eerste tien. De Molenaar KTM coureurs Thom Molenaar en Sven Doornendal plaatsen zich respectievelijk als zeventiende en twintigste voor de races, die zondag zullen plaatsvinden. Luuk de Ruiter kwam tot een vijfentwintigste tijd, twee plaatsen voor Mieke Abbink. Het IDM Supersport 300 veld bestaat uit dertig rijders op de Red Bull Ring.

Overige klassen
De IDM Zijspannen, Northern Talent Cup en Yamaha R3 bLU cRU Cup hadden gisteren al hun eerste kwalificatie afgewerkt. Tijdens de tweede kwalificatiesessies van deze klassen was de baan droog. De snelste tijd van Todd Ellis en Emmanuelle Clement bleef staan in de IDM Zijspannen, al kwamen Tim Reeves en Kevin Rousseau nog wel dichtbij. Pekka Paivarinta kwam met Ilse de Haas tot een vierde tijd. Bennie Streuer bleef met zijn gelegenheidsbakkenist Damien Common staan op een zevende positie. Wiggert Kranenburg plaatste zich met Jouk Hahn als dertiende voor de races, twee posities voor Jord Klok met zijn Duitse passagier Arnschek.

In de Northern Talent Cup stond Kas Beekmans geruime tijd op de voorlopige pole position, maar in het slot van de tweede kwalificatie zakte hij naar een achtste positie. Loris Veneman, die nog herstellende is van een sleutelbeenbreuk, plaatste zich als elfde en Damian Boessenkool mag de races als zestiende aanvangen. Voor deze talentencompetitie is het dit weekend de seizoensfinale, waarbij Rossi Moor vanaf pole position mag vertrekken. De grote favoriet voor de titel is Jakub Gurecky, die slechts nog een paar punten nodig heeft om zich kampioen te mogen noemen. De Tsjechische rijder plaatste zich als derde.

In de Yamaha R3 bLU cRU Cup was Bryan Cohen vrijdag de snelste coureur. Cohen verbeterde zijn zaterdag niet en zakte naar plaats vier. De pole ging wel naar een Nederlander, want Senna van den Hoven was het rapste voor Sven Wind en de Duitser Michel Caspar Wieth. Na afloop van het raceweekend volgt er een volledig verslag over de Yamaha R3 bLU cRU Cup ronde op Racesport.nl.

Zaterdagmiddag staan er al een aantal wedstrijd op het programma, waaronder voor de rijders in de Northern Talent Cup, IDM Supersport 600 en IDM Zijspannen. Deze wedstrijden beginnen vanaf 15:40 uur en zijn live te bekijken via een livestream op het YouTube kanaal en de Facebookpagina van het IDM.Handige links IDM Red Bull Ring 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (zaterdag)
Live verslag races (zondag)

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter