IDM pole voor Schmitter, Steeman en Dunnik tijdens seizoensfinale in Hockenheim

179
Victor Steeman was ijzersterk in de lastige omstandigheden | Foto credit: Damon Teerink

Victor Steemen (SSP600) en Dominic Schmitter (SBK100) waren het snelste tijdens de IDM kwalificaties in Hockenheim. Het waren sessies die verreden werden in lastige omstandigheden op een opdrogende baan. Rick Dunnik start vanaf pole position in de IDM Supersport 300 klasse, terwijl Colin Velthuizen het snelste was in de natte tweede kwalificatie.

De kwalificatiedag van de IDM seizoensfinale op de Hockenheimring begon met regen. In de ochtend werden de sessies op een volledig natte baan afgewerkt. Voor veel rijders betekende dit de eerste sessie in de regen van het seizoen 2020. In de middag werden het een spectaculaire tweede kwalificatie voor de IDM Supersport 600 en IDM Superbike klasse op een opdrogende baan. ‘

IDM Superbike 1000
De natte kwalificatie zorgde ervoor dat niet Jonas Folger bovenaan op de tijdlijst stond. De Rus Vladimir Leonov, uitkomend voor het EGS Alpha Van Zon BMW team van Werner Daemen, was het snelste in de eerste kwalificatie voor zijn teamgenoot Ilya Mikhalchik. Toni Finsterbusch zette een derde tijd. Finsterbusch staat als gastrijder aan de start voor het GERT56 team, een bekend team uit het WK Endurance kampioenschap. Folger eindigde als vierde voor de Belg Come Geenen, die zich uitstekend thuis voelde op de natte baan. Dat deed ook Danny van der Sluis, die een nette achtste tijd op de klokken bracht. De onderlinge verschillen waren groot. Leonov was anderhalve seconde sneller dan Mikhalchik. Folger moest bijna vier seconden toegeven op Leonov. Pepijn Bijsterbosch zette een elfde tijd in de eerste kwalificatie. Ricardo Brink kwam zelfs twee keer ten val, waarvan de tweede crash een pitte highsider was. Brink eindigde als twintigste in de eerste kwalificatie.

De tweede kwalificatie werd bepalend voor de startopstelling. Het werd echter een hele bijzondere sessie. De baan was redelijk droog bij de start van de training. Een aantal rijders ging op slicks naar buiten, waaronder Dominic Schmitter. De Zwitser zette gelijk een 1’40.342 op de klokken. Toen veel rijders nog bezig waren aan hun eerste vliegende ronde begon het te regenen. De rijders gingen naar binnen om te wisselen. Andere rijders waren nog aan het wachten in de pits, totdat het wellicht droger zou worden. Dit bleek achteraf de verkeerde keuze te zijn. Hierdoor ontstond de bijzondere situatie dat Schmitter met ruim drie seconden bovenaan op de tijdlijst stond. Nog ongeveer acht andere rijders hadden een tijd genoteerd. De regen stopte al snel en in de slotfase van de sessie gingen de rondetijden weer steeds verder omlaag. Op de regenbanden kwam Leonov nog in de buurt van de tijd van Schmitter. Om de pole te pakken hoef je maar één snelle ronde te rijden en dat demonstreerde Schmitter. De Yamaha-coureur kwam later in de sessie ook niet meer naar buiten, maar start met één geklokte ronde wel vanaf pole zondag. Balint Kovacs, de vervanger van de geblesseerde Bastien Mackels, zette een derde tijd.

De tweede startrij wordt gevormd door Mikhalchik, Daniel Kartheininger en Folger. De Nederlanders hadden het lastiger in deze moeilijke omstandigheden. Bijsterbosch ging er het beste mee om en zette een elfde tijd op de klokken. Van der Sluis stond er in het begin van de sessie nog redelijk bij, maar zakte in de slotfase naar de twintigste plaats. Brink staat zondag ook voor een uitdaging, wanneer hij vanaf plaats drieëntwintig moet vertrekken.

IDM Supersport 600
De coureur van Lentink Sports Racing voelden zich zaterdagmorgen uitstekend thuis op een natte baan. Victor Steeman en Jeroen Hilster waren maar liefst anderhalve seconde sneller dan de rest van het veld. Steeman was 0.189 seconde sneller dan zijn teamgenoot. Titelkandidaat Martin Vugrinec zette een derde tijd. Zijn concurrenten Luca Grunwald en Max Enderlein kwamen tot een negende en veertiende tijd. Dion Otten was ook sterk in de lastige omstandigheden en eindigde de eerste kwalificatie als zesde. Voor Sander Kroeze begon de dag erg ongelukkig. De coureur van SWPN kwam ten val in zijn eerste vliegende ronde en zette geen tijd. Kroeze was niet de enige die ten val kwam, want er waren gedurende de sessie veel meer rijders, waaronder Milan Merckelbagh en Otten, die na een crash terugkeerden in de box.

Bij de start van de tweede kwalificatie was het al enige tijd droog en was de baan al flink aan het opdrogen. De rondetijden van Q1 konden dan ook gelijk de prullenmand in. Aan het einde van de sessie droogde baan steeds verder op en besloten er een aantal rijders over te stappen naar slicks. Dit bleek de juist keuze te zijn, want Steeman pakte op slicks de pole position. Merckelbagh deed het ook uitstekend en zette een tweede tijd op de klokken. Naast de twee Nederlanders staat Gabriel Noderer op de eerste startrij, die ook op slicks was uitgegaan. Vugrinec kwalificeerde zich op de tweede startrij met gastrijder Kevin Wahr en Grunwald. Joep Overbeeke behaalde zijn beste startplaats in de IDM Supersport met een zevende tijd. Ook Kroeze wist zich te herstellen naar negende tijd. Otten plaatste zich als elfde en kampioenskandidaat Enderlein als dertiende. Hilster zag zijn tweede plaats na de eerste kwalificatie verloren gaan en begint zondag als zestiende aan de races. Gastrijder Roy Voermans plaatste zich op plaats drieëntwintig voor de races.

IDM Supersport 300
De IDM Supersport 300 klasse had gisteren op een droge baan de eerste kwalificatie al afgewerkt. De rondetijden werden dan ook zaterdag rond het middaguur ook niet meer verbeterd in de tweede kwalificatie. Colin Velthuizen was het snelste op een natte baan. De RT-Motorsports by SKM-Kawasaki coureur was een halve seconde sneller dan de Belgen Sasha De Vits en Luca de Vleeschauwer. Kampioenschapsleider Rick Dunnik noteerde een vijfde tijd in de tweede kwalificatie, maar start zondag wel vanaf pole position. Dunnik was namelijk vrijdag het snelste in de eerste kwalificatie voor Marvin Siebdrath en Velthuizen. Dit trio start dan ook morgen vanaf de eerste startrij. De tweede startrij wordt gevormd door De Vleeschauwer, Harry Khouri en Ruben Bijman. Melvin van der Voort kwalificeerde zich als zevende en Twan Smits plaatste zich knap als tiende voor de races. De overige Nederlanders starten als volgt op de grid: Thom Molenaar (P13), Sven Doornenbal (P15), Mieke Abbink (P29) en Xavier van Duffelen (P30).

Zondag valt voor de IDM Superbike, IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 klasse de beslissing in het kampioenschap 2020. Er staan voor iedere categorie twee races gepland op de Hockenheimring. Deze wedstrijden zijn via een livestream te volgen via Racesport.nl en de social media kanalen van het IDM. Zaterdagmiddag vanaf 17:30 uur rijden de IDM Zijspannen en de Northern Talent Cup al de eerste races van het weekend. Ook deze wedstrijden zijn via een livestream te volgen op Racesport.nl.

Handige links IDM Hockenheim 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App