IDM SSP: Nederlandse 1-2 met Van der Voort en Smits op de Sachsenring

1238
P2 Twan Smits (links) en P1 Melvin van der Voort (rechts) | © Damon Teerink

Een dubbele Nederlandse 1-2 in de IDM Supersport races op de Sachsenring. De 17-jarige Melvin van der Voort scoorde twee zeges voor de 19-jarige Twan Smits. Walid Khan wist een podiumplaats in de eerste IDM Supersport 300 race te behalen. In de Northern Talent Cup kwam Jurrien van Crugten tweemaal ongelukkig ten val. Tom Kuil en Kyano Schoo werden de beste Nederlander.

IDM Supersport
De IDM Supersport gingen dit weekend 19 rijders van start waaronder de Nederlanders Melvin van der Voort, Twan Smits en Milan Merckelbagh. De 17-jarige Van der Voort mocht vanaf pole position vertrekken. De onderlinge verschillen waren klein, want de eerste drie rijders stonden binnen 0.074 seconde van elkaar. De 19-jarige Smits stond ook op de voorste startrij met een derde tijd. Merckelbagh had zich als elfde gekwalificeerd.

In de eerste race reed er constant er een Nederlander voorop. Van der Voort pakte kopstart, maar werd vervolgens gepasseerd door de Apreco Yamaha van Smits. In de vierde ronde counterde Van der Voort, die zich vervolgens met zijn SWPN Yamaha los wist te rijden uit de kopgroep van vijf rijders. Van der Voort kwam na vijftien ronden als eerste over de finish. Smits wist voormalig World Supersport rijder Thomas Gradinger achter zich te houden en zorgde voor een Nederlandse 1-2 in de eerste IDM Supersport race van 2023. De Belg Luca De Vleeschauwer eindigde als vierde voor Andreas Kofler. Merkcelbagh kwam als tiende over de finish.

Voorafgaand aan de tweede race begon het iets te druppelen, maar het was droog bij de start. Van der Voort was opnieuw het beste weg. In de eerste bocht was er een crash met meerdere coureurs waaronder Gradinger en De Vleeschauwer. Smits kwamen samen met Kofler als tweede door. Merkcelbagh kende een goede openingsronde waarna hij als vijfde doorkwam. Na twee ronden begon het opnieuw hei en daar wat te regenen. Van der Voort en Smits reden beiden ruim weg bij de concurrentie. Even leek er zelf een volledig Nederlands podium in te zitten, aangezien Merckelbagh enige tijd op de derde plek rondreed. Aan kop stond er geen maat op Van der Voort. De 17-jarige coureur uit Ede won met bijna zes seconden voor Smits, waardoor er ook in de tweede race een Nederlandse 1-2 was. Merckelbagh werd vierde achter Kofler en voor Leon Orgis.

IDM Supersport 300
Een sterk startveld met maar liefst 33 rijders – waaronder veel huidig WK-rijders, voormalig WK-rijders en tien Nederlanders – gingen van start op de Sachsenring. Inigo Iglesias pakte pole position. De Spanjaard komt uit voor het Nederlands-Duitse Fusport RT Motorsport by SKM Kawasaki team. Ruben Bijman was met een zesde plek de beste Nederlander op de grid. In de eerste race op zaterdagmiddag ontstond er een kopgroep van negen rijders met daarbij drie Nederlanders: Bijman, Walid Khan en Kas Beekmans. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog zeven rijders – waaronder vier Freudenberg KTM’s – over omdat Beekmans en Max Zachmann in de negende van dertien ronden onderuit waren gegaan. Khan als eerste de laatste ronde in, maar uiteindelijk wist Dustin Schneider de leiding over te nemen en te winnen tijdens zijn IDM Supersport 300 ebuut. Zijn Freudenberg KTM teamgenoot Khan finishte als tweede en zorgde voor een Nederlandse podiumplaats. Petr Svoboda werd derde voor polesitter Iglesias. Bijman eindigde als zesde. Over waren er punten voor de Nederlanders: Sven Doornenbal (P11), Thom Molenaar (P13) en Alec Willemen (P14).

In de tweede race wisten zeven rijders weg te rijden waaronder Bijman en Khan namens Nederland. Het kwam opnieuw op de laatste ronde aan. Khan wilde in de eerste bocht in de aanval gaan, maar hij remde zich onderuit. Iglesias was het sterkste in de slotronde en zorgde voor een Spaans volkslied op de Sachsenring. De Freudenberg KTM’s van Lehmann en Geiger eindigden als tweede en derde. Bijman eindigde net buiten het podium op een vierde plaats gevolgd door Svoboda. Ook waren er punten voor de Nederlanders: Beekmans (P9), Doornenbal (P13) en Molenaar (P15). De Belg Ferre Fleerackers kwam als tiende over de finish.

Northern Talent Cup
Voor de Northern Talent Cup was het tweede ronde van het seizoen, nadat deze talentenklasse tijdens de WorldSBK Assen hun eerste races van 2023 hadden gereden. Jurrien van Crugten kwalificeerde zich als beste Nederlander op een derde plek. In de openingsfase van de eerste race was Van Crugten betrokken bij een crash met meerdere rijders waarbij een rode vlag situatie volgde. Er volgde een herstart – zonder Van Crugten – over acht ronden. De Duitser Rocco Sessler werd de winnaar voor de Deen Julius Ahrenkiel-Frellsen en de Italiaan Matteo Masili. Tom Kuil werd de beste Nederlander op een negende plaats. Kyano Schoo werd elfde en Delano Greven kwam als zeventiende over de finish.

In de tweede race had Van Crugten opnieuw geen geluk. De Italiaan Masili pakte kopstart en Van Crugten ging als tweede de eerste bocht in. Masili geen met een highsider onderuit en Van Crugten kon hem niet ontwijken, waardoor de jonge Nederlander ook direct na de start ten val kwam. Daarentegen reed Schoo een uitstekende wedstrijd. De jonge Nederlander streed lange tijd volop mee in de strijd voor de laatste podiumpositie. In de beginfase wisten twee rijders weg te rijden, die in de slotfase door twee rijders achterhaald werden. De strijd tussen de vier rijders vooraan werd gewonnen door Lennox Phommara uit Zwitserland voor Sessler en Ahrenkiel-Frellsen. Schoo werd na zijn sterke race zevende. Kuil passeerde als zestiende de finishlijn en Greven haalde het einde van de race niet.

Later volgt op Racesport.nl een verslag over de IDM Superbike races op de Sachsenring. De tweede IDM ronde staat gepland van 2 t/m 4 juni op de Motorsport Arena Oschersleben.