IDM SSP300: Dunnik pakt titel in Hockenheim, dubbele zege voor Geiger

260
Rick Dunnik (37) is IDM Supersport 300 kampioen 2020 | Foto credit: Damon Teerink

Rick Dunnik pakt na twee zenuwslopende IDM Supersport 300 races de titel. Dunnik finishte als vijfde en derde. De winst in beide races ging naar Dirk Geiger. In beide wedstrijden bleef er een gigantische kopgroep tot aan de finish bij elkaar.

Rick Dunnik had de beste papieren voor de IDM Supersport 300 titel voorafgaand aan de laatste races van het seizoen op de Hockenheimring. Dunnik stond vijftien punten voor op de nummer twee in het kampioenschap en stond daarnaast ook nog eens op pole position. Dunnik had niet één, maar meerdere concurrenten voor de titel. Luca De Vleeschauwer, Melvin van der Voort, Colin Velthuizen, Lennox Lehmann en Harry Khouri stonden binnen zes punten van elkaar op de plaatsen twee tot en met zes in het kampioenschap. Naast Dunnik mochten Marvin Siebdrath en Velthuizen ook vanaf de eerste startrij vertrekken. De tweede startrij werd gevormd door De Vleeschauwer, Khouri en Ruben Bijman.

Race 1
De baas was zo goed als droog bij de start van de eerste race. Velthuizen pakte in de eerste ronde de leiding. Polesitter Dunnik viel terug naar de zesde plaats achter Melvin van der Voort. Twan Smits, die een sterke indruk achter had gelaten in de trainignen, kwam in de eerste ronde ten val. Dat deed ook Khouri in de tweede ronde vanuit de kopgroep. Een andere kampioenskandidaat, De Vleeschauwer, kwam ook in de problemen. De Belg was te vroeg weg bij de start en kreeg een ride through penalty. Halverwege de race loste De Vleeschauwer zijn penalty in. De Belg was waarschijnlijk zo teleurgesteld dat hij ook niet meer naar buiten kwam. Een grote kopgroep van twaalf rijders bleven over. Ook daarbij Bijman, Thom Molenaar en Sven Doornenbal.

Het was constant stuivertje wisselen vooraan en regelmatig gingen de rijders drie dik door de bochten. Het kwam aan op de laatste ronde, De top-twaalf kwam binnen twee seconden van elkaar door. Er waren enorm veel positiewisselingen. Van der Voort en Dominik Blersch gingen samen onderuit in de Sachskurve. De Freudenberg KTM’s waren het sterkste in de laatste ronde. Dirk Geiger won de race voor Lennox Lehmann en Siebdrath. Bijman reed ook sterk in de slotfase, maar kwam nipt tekort voor het podium. De top-vier kwam binnen 0.132 seconde van elkaar over de finish. Dunnik deed goede zaken in de titelstrijd met een vijfde plaats. Velthuizen werd zesde voor Sasha De Vits, en Molenaar. Doornenbal finishte als tiende. Mieke Abbink finishte als zeventiende en Xavier van Duffelen werd drieëntwintigste.

Race 2
Voor De Vleeschauwer, Khouri en Van der Voort waren de titelaspiraties verkeken, door hun nulscores in de eerste race. Dunnik had de beste papieren op de titel en begon met een voorsprong van 11 punten op Lehmann aan de laatste race van het seizoen. Ook Velthuizen maakte nog kans op de titel, hij had negentien punten minder dan Dunnik voor aanvang van de race. Dunnik en Velthuizen waren in de eerste ronden aan het stuivertje wisselen om de eerste positie. Net als in de eerste race bleef er een enorme kopgroep bij elkaar en het lukte het niemand om weg te rijden. Vijftien rijders maakten het elkaar ronde na ronde moeilijk.

Dunnik bleef veel kopwerk doen. De Vleeschauwer zijn toch al teleurstellende dag eindigde met een crash met nog drie ronden te gaan. Het was in de laatste ronde opnieuw enorm spannend tussen de KTM’s van Geiger en Lehmann, maar ook Dunnik bemoeide zich met de zege. Geiger pakte op de finishlijn tweede zege van de dag voor Lehmann en Dunnik. De top-drie finishte binnen 0.019 seconde van elkaar. De derde plaats van Dunnik was genoeg om IDM Supersport 300 kampioen 2020 te worden. Bijman finishte als vierde voor Velthuizen. Siebdrath werd zesde voor De Vits, Khouri en Van der Voort. De top-negen finishte binnen een seconde van elkaar. Smits scoorde een knappe top-tien klassering. Doornenbal werd twaalfde voor zijn teamgenoot Molenaar. Abbink werd twintigste en Van Duffelen vierentwintigste

Dunnik brengt de IDM Supersport 300 titel naar Staphorst. Lehmann eindigde als tweede in de eindstand, voor de dubbele winnaar van de Hockenheimring Geiger. Velthuizen eindigt als vierde in de einstand.

UPDATE: De uitslag van Dunnik in de tweede race is momenteel nog onder voorbehoud, aangezien de motor na afloop naar de technische controle moest en het momenteel nog onduidelijk is wat het eindoordeel zal zijn. Het is dus nog niet duidelijk of Dunnik wel of niet in de uitslag blijft staan. Dat betekent daarnaast dat het nog niet zeker is of Dunnik zijn titel kan behouden of dat deze naar Lehmann gaat. Van de IDM organisatie hebben we begrepen we dat de beslissing mogelijk niet vanavond, maar later deze week valt.

Handige links IDM Hockenheim 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.