IDM SSP600: Wahr wint, Grunwald kampioen en podium voor Merckelbagh

367
Milan Merckelbagh (44) scoorde zijn eerste IDM Supersport 600 podium | Foto credit: Henk Teerink

Luca Grunwald houdt het hoofd koel en pakte de IDM Supersport 600 titel na een spannend gevecht met Martin Vugirnec. Gastrijder Kevin Wahr won beide races. Milan Merckelbagh scoorde zijn eerste podium met een knappe tweede plaats in de eerste race. Sander Kroeze werd vierde in de tweede race.

Met drie rijders, Luca Grunwald, Martin Vugrinec en Max Enderlein, binnen vier punten beloofde het op voorhand al een spannende ontknoping van het IDM Supersport 600 seizoen te worden. Na een spectaculaire tweede kwalificatie met een opdrogende baan en bandenpoker, kwam Victor Steeman daar het sterkste uit. Steeman mocht vanaf pole position voor verrassende Milan Merckelbagh en Gabriel Noderer. Joep Overbeeke en Sander Kroeze mocht vanaf de derde startrij aan de race beginnen. Kroeze begon als de nummer vier in de tussenstand aan de races met negentien punten achterstand op nummer één Grunwald. De titelkandidaten hadden zich als volgt gekwalificeerd; Vugrinec (P4), Grunwald (P6) en Enderlein (P13).

Race 1
De rijders stonden voor een lastige keuze in de eerste race; regenbanden of slicks? Er was een droge lijn aan het ontstaan, maar de baan was zeker nog niet volledig droog. De meeste rijders kozen voor slicks. Merckelbagh maakte goed gebruikt van zijn startpositie en pakte na de start de leiding. Merckelbagh bleef het kopwerk doen in de openingsfase en wist samen met Noderer, Steeman, Grunwald, Vugrinec, Kevin Wahr en Marc Buchner zich los te rijden. Daarachter reed Dion Otten in achtste positie, maar hij kwam in de zesde ronde ten val. In deze ronde maakte Grunwald ook een fout en viel terug naar een achtste plaats.

Noderer nam even de leiding van Merckelbagh over, maar de Duitser maakt een remfout en viel wat terug. Merckelbagh nam de leiding weer over en kreeg Buchner en Wahr achter zich aan. Met nog vijf ronden te gaan Vugrinec onderuit. De Kroaat stapte snel weer op en kwam daardoor weer in de buurt van zijn concurrent Grunwald te rijden. Met nog vier ronden te gaan nam Wahr de leiding over. De rijders zaten vol tussen de achterblijvers. Dat leverde regelmatig een lastige situatie op, want naast de droge lijn was het nog flink nat.

Gastrijder Wahr, uitkomend voor het Nederlande MVR Racing, was in het slotfase het sterkste en won de race. Merckelbagh werd na zijn ijzersterke race tweede en scoorde daarmee het volle puntentotaal, tevens zijn eerste podium in de IDM Supersport 600 klasse. Buchner werd derde gevolgd door Steeman en Noderer. Kroeze reed achter de top-vijf eenzaam naar een zesde plaats. Grunwald deed het van de drie koplopers in het kampioenschap nog het beste door als zevende te finishen. Enderlein reed in de beginfase op plaats vijfentwintig, maar kwam nog terug naar een achtste plaats. Overbeeke scoorde een mooie top-tien klassering door als negende te finishen. Jeroen Hilster kwam als veertiende over de finish. Gastrijder Roy Voermans haalde de finish niet. Vugrinec crashte in de slotfase voor de tweede keer, wat een dure nulscore voor hem betekende.

Race 2
Voorafgaand aan de tweede race had Grunwald 111 punten. Enderlein stond op 106 en Vugrinec op 99 punten. Ook Kroeze had in theorie nog kans op de titel, want hij begon met 93 punten aan de laatste race van het seizoen. Otten ging niet van start in de tweede race, omdat hij opnieuw last van zijn hoofd had gekregen door de crash in de eerste race. De coureur van Pearle Gebben Racing had vanwege een lichte hersenschudding de races op de Lausitzring moeten missen. De baan was droog en Merckelbagh pakte opnieuw kopstart, maar werd in de eerste ronde gepasseerd door Steeman. Zes rijders wisten in de openingsfase weg te rijden; Steeman, Merckelbagh, Wahr, Vugrinec, Grunwald en Noderer. Toen Vugrinec op kop reed, leek hij bewust het tempo laag te houden. Dat de groep bij elkaar bleef was in zijn voordeel met het oog op de titelstrijd. Buchner en later ook Kroeze wisten aan te haken. Enderlein miste vanaf zijn dertiende startplaats de aansluiting en reed halverwege de race op plaats negen.

In het tweede deel van de race wist Wahr weg te rijden, maar die reed als gastrijder niet voor de punten. Vugrinec deed er alles aan om op plaats twee te blijven rijden. Grunwald passeerde hem en het duo kreeg het flink met elkaar aan de stok. De acties van Vugrinec waren regelmatig op en misschien wel over het randje. Kroeze wist zich knap door de groep te werken en kwam met nog drie ronden te gaan naar de tweede plaats. Vugrinec kwam in de voorlaatste terug en scoorde zo achter winnaar Wahr het volle puntentotaal. Grunwald hield het hoofd koel en finishte als derde, waardoor hij zich IDM Supersport 600 kampioen 2020 mag noemen. De Nederlanders finishten net buiten het podium. Kroeze eindigde als vierde voor Merckelbagh en Steeman. Buchner werd zevende voor Enderlein en Noderer. Overbeeke bekroonde zijn sterke optreden met zijn tweede podium van de dag. Hilster kwam als zestiende over de finish en Voermans werd drieëntwintigste.

Grunwald pakte de titel zonder een race in 2020 te winnen. Vugrinec eindigt als tweede in het kampioenschap voor Enderlein. Kroeze is de beste Nederlander in de IDM Supersport 600 kampioenschap met een vierde plaats in de eindstand. Steeman eindigt na zijn sterke debuutseizoen op plaats vijf in het klassement.

Handige links IDM Hockenheim 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.