IDM Superbike: Alt pakt volle buit op de Red Bull Ring

1226
Florian Alt | Foto credit: Damon Teerink

Florian Alt heeft beide IDM Superbike 1000 races op de Red Bull Ring op zijn naam geschreven. Ilya Mikhalchik deed goede zaken in het kampioenschap. Pepijn Bijsterbosch finishte als elfde en twaalfde in Oostenrijk.

De vijfde ronde van het IDM Superbike 1000 seizoen 2021 werd vandaag verreden op de Red Bull Ring. Florian Alt was tijdens de trainingen constant het snelste en mocht dan ook vanaf pole position vertrekken voor Markus Reiterberger en Valentin Debise. De Fransman Debise heeft een druk programma, want hij rijdt ook in de IDM Supersport 600 klasse waarin hij zaterdag de eerste race wist te winnen. Ilya Mikhalchik mocht vanaf de tweede startrij aan de racedag beginnen. Mikhalchik stond voorafgaand aan de races dertig punten los in het kampioenschap. Wanneer de coureur van het BMW-team van Werner Daemen dat vandaag zou kunnen vergroten naar 50 punten of meer, mocht hij zich al vroegtijdig kampioen noemen. Bastien Mackels van het Nederlandse SWPN team had zich als achtste gekwalificeerd, één positie voor Pepijn Bijsterbosch. De Nederlander kende een sterke kwalificatie, waardoor hij vanaf de derde startrij aan de eerste race mocht beginnen.

IDM Superbike 1000 – Race 1
Het was zondagmorgen droog bij de start van de eerste race, maar bij de start begon het wel te druppelen. Een lastige situatie voor de rijders. Julian Puffe en Toni Finsterbusch namen het initiatief. Zes rijders wisten zich wat los te rijden. Reiterberger en Mikhalchik kwamen na een aantal ronden richting de kopposities, nadat ze beiden na de start wijd waren gegaan in de eerste bocht. Bijsterbosch had ook een hele goede start, maar viel daarna wat terug en kwam in de tweede groep terecht strijdend om plaats zeven. Rond de helft van de race had Bijsterbosch zich knap naar voorzijde van deze groep gewerkt.

De regen zette niet door en de rijders kregen meer vertrouwen. Toen Mikhalchik aan kop kwam, trok hij de groep uit elkaar. Alt kon volgen en ging voorbij aan Mikhalchik. Ook Reiterberger wist naar de koplopers te rijden. Alt wist de eerste positie vast te houden en won zo zijn eerste race van het seizoen. Reiterberger versloeg in de laatste ronde Mikhalchik in de strijd om plaats twee. Debise, die tweede staat in het kampioenschap, wist de schade te beperken door gedurende de race sterk naar voren te komen en vierde te worden voor Finsterbusch, Vladimir Leonov, Puffe en Nico Thoni. Mackels was in de openingsfase teruggevallen naar een vijftiende plaats, maar wist zich gedurende de race nog weer op te werken naar plaats negen. Bijsterbosch verloor in het tweede deel van de race wat plaatsen en finishte als elfde achter Philipp Steinmayr.

IDM Superbike 1000 – Race 2
Vanwege de aangepaste startgrid voor tweede Superbike race, moest podiumgangers Alt, Reiterberger en Mikhalchik in omgekeerde volgorde vanaf de derde rij start. Debise, Finsterbusch en Leonov vormden de eerste race, terwijl Bijsterbosch op de vierde rij moest plaatsnemen. Terwijl Reiterberger de start totaal niet wegkwam (hij zou pas als negentiende doorkomen na de eerste ronde), was Mikhalchik geweldig weg en dook als tweede achter Debise de eerste bocht in. Ook Alt kwam snel naar voren. Mikhalchik nam in de tweede ronde de leiding over, maar daar bleef het niet bij. Er volgde een zeer spannen gevecht aan kop tussen Mikhalcik, Debise, Alt en Finsterbusch, waarbij ook Grunwald en Leonov in de buurt waren. Toen Alt op kwam wist hij samen met Mikhalchik weg te rijden. Alt wist de eerste plaats vaste houden en scoorde zo de dubbel op de Red Bull Ring. Mikhalchik werd tweede. Grunwald won de strijd om plaats drie voor Debise, Finsterbusch en Leonov. Mackels won op zijn SWPN Yamaha de strijd om plaats zeven. Bijsterbosch vocht in beginfase ook mee in deze groep, maar viel in de loop van de race wat terug. In de laatste ronde wist hij nog wel de twaalfde plaats veilig te stellen. Voor Reiterberger werd het een dramatische race, want toen hij eenmaal weer in de top-tien reed, viel hij weer ver terug en kwam hij slechts als vijftiende over de finish.

Met nog twee races op de Hockenheimring te gaan heeft Mikhalchik 40 punten voorsprong op zijn enig overgebleven concurrent Debise. De rijder uit Oekraïne heeft dus zeer goede papieren om zijn derde IDM Superbike titel te pakken, nadat hij ook in 2018 en 2019 de beste was. Vorig jaar ging de titel naar Jonas Folger.

Handige links IDM Red Bull Ring 2021:

Live verslag races (zaterdag)
Live verslag races (zondag)

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?