IDM Superbike: Mikhalchik houdt met dubbele zege in Assen titelstrijd open

1102
Start Race 1 met Ilya Mikhalchik (17) op kop | Foto credit: Damon Teerink

Ilya Mikhalchik heeft de IDM Superbike titelstrijd weer spannend gemaakt. Mikhalchik won beide races in Assen terwijl kampioenschapsleider Florian Alt in de tweede race ten val kwam. Colin Velthuizen scoorde met een achtste plaats de beste Nederlandse uitslag.

De zesde – tevens voorlaatste – ronde van het IDM Superbike kampioenschap werd afgelopen verreden op het TT Circuit Assen. Florian Alt had de kans om vroegtijdig de titel veilig te stellen. De Duitse rijder van Holzhauer Honda had voorafgaand aan het evenement 54 punten voorsprong op Hannes en 70 punten meer dan Ilya Mikhalchik. Wanneer Alt na de races in Assen nog steeds 50 punten of meer voorsprong had mocht hij zich IDM Superbike kampioen 2023 noemen. Naast vaste rijder Colin Velthuizen keerde Rob Hartog in Assen terug van schouderblessure die hem het hele seizoen nog langs de kant hield. Daarnaast kwam Pepijn Bijsterbosch met wildcard aan de start. In de kwalificaties Mikhalchik de snelste rijders voor BMW-merkgenoten Toni Finsterbusch en Patrick Hobelsberger. De tweede startrij werd gevormd door Bastien Mackels, Jan-Ole Jahnig en Alt. Velthuizen was de beste Nederlander op de grid met een dertiende tijd, Bijsterbosch noteerde een veertiende tijd en de terugkerende Hartog kwalificeerde zich als zeventiende.

Race 1
Finsterbusch pakte kopstart, maar hij werd al snel gepasseerd door Mikhalchik. De rijder uit Oekraïne was duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld en won de eerste race in Assen. Finsterbusch werd gedurende de race gepasseerd door zijn teammaat Hobelsberger die als tweede finishte. In voorlaatste ronde wist ook kampioenschapsleider Alt nog voorbij te gaan aan Finsterbusch en hij pakte zo de laatste podiumplaats. Soomer werd vijfde gevolgd door Team SWPN rijder Mackels. De top-tien werd compleet gemaakt door Balint Kovacs, Jahnig, Leandro Mercado en Philipp Steinmayr. Gastrijder Bijsterbosch werd met een dertiende plaats de beste Nederlander net voor Velthuizen. Hartog kwam als zestiende over de finish.

Race 2
Alt begon aan de tweede race van het weekend met een voorsprong van 59 punten op Soomer en 62 punten meer dan Mikhalchik. De top-drie van de eerste race vertrokken – zoals gebruikelijk – in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij. Het werd een race vol met incidenten. Na de openingsronde reed Mackels aan de leiding. In de tweede ronde verloor Alt zeer belangrijke punten doordat hij samen met Kovacs ten val kwam. Ondertussen had Fintsterbusch de leiding overgenomen, maar ook hij kwam in de tweede ronde ten val. Net als in de eerste race was Mikhalchik het sterkste en door zijn zege verkleinde hij zijn achterstand in het kampioenschap naar 36 punten met nog twee races te gaan. De strijd voor de tweede plaats was spannend waarbij er vier rijders tot in de laatste ronde bij elkaar bleven. Hobelsberger finishte opnieuw als tweede voor Jahnig, Mercado en Soomer. Kort achter deze groep werd Mackels zesde. Bijsterbosch en Velthuizen hadden het opnieuw met elkaar aan de stok. Deze keer werd Velthuizen de winnaar die keurig als achtste finishte. Bijsterbosch werd negende. Hartog besloot om in de tweede race niet van start te gaan. Naast Alt en Mikhalchik hebben Hobelsberger en Soomer ook nog kans op de titel. Hobelsberger staat 40 punten achter Alt en Soomer staat 48 punten achter de kampioenschapsleider.

De laatste ronde van het IDM Superbike kampioenschap 2023 wordt van 22 t/m 24 september verreden op de Hockenheimring.

Handige links IDM Assen 2023:

Volledig tijdschema en uitslagen
Live Timing
Live video (zaterdag vanaf 15:50 uur)
Live video (zondag vanaf 12:50 uur)

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: