Na een lange tijd keert het IDM kampioenschap weer terug naar Most. Op het Tsjechische circuit gaat komend weekend het gevecht om de verschillende titels verder. Voornamelijk in de IDM Superbike en IDM Supersport 300 klasse is het erg spannend in de top van het kampioenschap. In alle categorieën vinden we een Nederlander terug in de top-vier van de tussenstand.

IDM Superbike
Omdat Most al jaren niet meer op de IDM kalender heeft gestaan, moest veel IDM Superbike coureurs in de afgelopen periode nog kennismaken met het circuit. Een aantal rijders deden dit in het voorjaar, maar ook diverse coureurs bezochten Most nog in de afgelopen weken. De coureurs waren over het algemeen erg enthousiast over het vloeiende en snelle circuit. Regerend kampioen Ilya Mikhalchik is dit jaar over het algemeen de snelste coureurs. De Oekraïner werd slechts één keer tweede en alle andere races wist hij te winnen waarin hij de finishlijn haalde. Echter heeft Mikhalchik ook twee nulscores achter zijn naam door twee keer een technisch probleem. Julian Puffe, zijn stalgenoot bij het team van Werner Daemen, wist in alle races te finishen en zo staat de Duitser momenteel aan de leiding in het kampioenschap met een voorsprong van negen punten op Mikhalchik. Deze twee rijders staan al zover los van concurrentie, dat zij normaal gesproken niet meer achterhaald gaan worden in het kampioenschap.

Pepijn Bijsterbosch deed het uitstekend tijdens de voorgaande races in Schleiz met een vierde en derde plaats. Door deze goede scores verstevigde Bijsterbosch zijn vierde positie in het klassement en staat hij nu nog slechts vier punten achter Erwan Nigon. De ervaren Fransman was niet aanwezig in Schleiz, want in datzelfde weekend werd hij wereldkampioen endurance met SRC Kawasaki France op Suzuka. Ook Alessandro Polita doet op plaats vijf nog volop mee in de strijd voor plaats drie in het kampioenschap. Ricardo Brink heeft na een sterk begin twee iets moeilijkere weekend achter de rug. Desalniettemin staat de SWPN-coureur nog steeds netjes zesde in het kampioenschap. Tijdens de vorige races in Schleiz had Brink veel last van armpump, iets waar hij geen last van hoopt te hebben komend weekend in Most. Om goed voorbereid aan de start te verschijnen was Brink afgelopen weekend aan het testen in Most. Bobby Bos heeft minder goede herinneringen aan een test in Most, wat bij een trainingswedstrijd werd hij daar zo’n anderhalve maand geleden van de motor gereden door een andere rijder en liep daarbij vervelende blessures op. Bos is nog niet volledig hersteld, maar stuurde zijn Suzuki in Schleiz al wel weer naar twee punten klasseringen.

IDM Supersport 600
In de IDM Supersport 600 klasse is het op het eerste oog minder spannend in de top van het kampioenschap. Max Enderlein heeft in deze klasse de leiding in de tussenstand stevig in handen met 49 punten voorsprong op Tom Toparis. Met nog zes races te gaan lijkt Enderlein dan ook op zijn twee IDM titel af te stevenen. Toparis zag op zijn beurt Martin Vugrinec in Schleiz dichterbij komen. De Kroaat finishte twee keer als tweede en staat nu nog maar zes punten achter de coureur van Benro Racing. Sander Kroeze is in deze klasse vooralsnog de beste Nederlander. De 17-jarige coureur staat op een vierde positie in de titelstrijd en kijkt tegen een achterstand aan van 19 punten op Vugrinec. Wayne Tessels is de tweede landgenoot in het klassement op een achtste plaats. De verschillen zijn echter klein, zoals vaak op de baan ook het geval is, want Tessels staat slecht 14 punten achter de nummer vijf in de tussenstand. Vasco van der Valk (P13) en Guus Boes (P14) gaan er alles aan doen om in de resterende zes races nog richting de top-tien te komen. Kevin Mijwaart is de vijfde Nederlander die vast uitkomt in deze klasse als teamgenoot van Van der Valk bij Pearle Gebben Racing. Ook wordt binnen deze klasse gestreden voor punten in de IDM Superstock 600 categorie. Milan Merkcelbagh stond in Schleiz tijdens zijn eerste optreden in deze klasse tweemaal op het podium in deze klasse. Ook Joep Overbeeke rijdt in de Superstock 600 klasse en wist in Zolder al een race te winnen, waardoor we twee Nederlandse kanshebbers hebben in deze klasse.

IDM Supersport 300
In deze klasse is het extreem spannend in het kampioenschap, want de top-vier staat binnen 16 punten van elkaar. In deze top van klassement staan ook twee Nederlanders in de vorm van Rick Dunnik (P2) en Colin Velthuizen (P3). Het kampioenschap wordt echter aangevoerd door de Belg Angelo Licciardi. Dunnik wist met de Yamaha als twee races te winnen. Dit lukte Velthuizen met de Kawasaki nog niet, maar de 15-jarige coureur scoorde wel zeer constant. De Tsjech David Kuban staat op plaats vier en wil er tijdens zijn thuisraces natuurlijk alles aan doen om plaatsen op te schuiven in de tussenstand. De IDM Supersport 300 reed niet in Zolder, omdat je er daar niet onder de zestien jaar gereden mocht worden. Omdat er meerdere coureurs in deze klasse nog niet deze leeftijd hebben, besloot het IDM om deze klasse niet te laten verrijden in België. Als vervanging voor dit evenement worden er volgende week twee IDM Supersport 300 wedstrijden verreden tijdens de Gamma Racing Day. Dit maakte de IDM organisatie gisteren officieel door middel van een persbericht. Ook het volledige IDM paddock komt in september nog naar Assen, wat betekent dat van de nog acht te verrijden races er vier op het TT Circuit Assen zijn. Op voorhand lijkt dat geen slechte ontwikkeling voor de kansen van de Nederlanders Dunnik en Velthuizen.

Ruben Bijman staat zesde in het kampioenschap, echter begin de Pearle Gebben Racing verre van fit aan het raceweekend in Most. Bij een crashte in de kwalificatie op Schleiz brak Bijman zijn pols. De 15-jarige coureur reed wel de wedstrijden in Schleiz en wist ondanks zijn blessure wel 16 punten te scoren in de tweede race. Naast vaste rijders Roy Voermans, Melvin van der Voort, Mieke Abbink en Corine Brandhorst staan er in Most nog twee Nederlanders aan de start. Victor Steeman zal net als in Schleiz van start gaan met een wildcard. Daarnaast zien we ook Walid Khan terug op de motor. Khan gaat rijden voor het Nutec-RT Motorsports by SKM-Kawasaki van Rob Vennegoor, het team waar Velthuizen, Micky Winkler en Troy Beinlich voor uitkomen. Winkler liep een zware blessure (open beenbreuk) op bij een crash in Schleiz. Khan zal de Duitser vervangen tijdens in ieder geval de evenementen in Most en Assen.

IDM Zijspannen
In deze categorie kunnen er sinds dit seizoen punten gescoord worden in twee categorieën; de 600cc en 1000cc klasse. In de 600cc klasse, de krachtbron waar ook in het WK mee wordt gereden, zijn Tim Reeves en Mark Wilkes op dit moment nog niet te kloppen. De Engelsen wonnen alle wedstrijden nog dit jaar en staan dus ook ruim aan de leiding in het kampioenschap. Bennie Streuer en Kevin Rousseau reden sterk in Schleiz, waardoor zij op plaats drie de combinatie van Markus Schlosser en Marcel Fries tot negen punten wisten te naderen. Schlosser-Fries staan 49 punten achter Reeves-Wilkes. Streuer-Rousseau staan ruim voor op de nummers vier Josef Sattler en Uwe Neubert.

In de 1000cc categorie is het spannender want daar staan Andres Nussbaum met Manuel Hirschi slechts zes punten voor op Mike Roscher met Anna Burkard. John Smits en Gunter Verbrugge deden tot voor de tweede race in Schleiz ook volop mee in de strijd om de titel. Echter had Verbrugge enorm veel last van zijn rug voorafgaand aan de tweede race, waardoor Smits Racing niet van start kon gaan. Smits-Verbrugge staan nu 26 punten achter op Nussbaum-Hirischi en gaan het komend weekend in Tsjechië weer proberen. Hilbert Talens met Frank Claeys is de tweede Nederlandse combinatie op een zesde plaats in het klassement.

Alle IDM-klassen rijden komend weekend verdeeld over de zaterdag en zondag twee wedstrijden op het circuit van Most.

Handige links IDM Most 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App