IJsspeedway coureur Jasper Iwema: ‘Doel dit jaar is een vaste WK startplaats’

405
iwema
Jasper Iwema | foto© LS Photo

Terwijl zijn voormalige Grand Prix collega’s genieten van de verplichte winterstop staat voor Jasper Iwema het seizoen al op het punt van beginnen. De Drent begint namelijk aan zijn tweede seizoen als IJsspeedwaycoureur, een seizoen dat komend weekend van start gaat met deelname aan een race voor het Zweeds kampioenschap.

Een jaar geleden begon Jasper Iwema aan een nieuwe stap in zijn carrière. De Drent stapte op een IJsspeedwaymachine met als doel zich te plaatsen voor de WK IJsspeedway wedstrijden in het Thialf ijsstadion in Heerenveen.

De doorzetter uit Hooghalen slaagde in zijn opzet en met hulp van zijn goede vriend en MotoGP coureur Scott Redding kreeg Iwema het publiek op de banken in de Friese ijstempel. Deze ervaring smaakte naar meer en de afgelopen maanden werd er achter de schermen dan ook keihard gewerkt aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen, een nieuw seizoen waar de Drent zich als doel heeft gesteld een vaste startplaats af te dwingen in het WK-IJsspeedway.

Zo werd de afgelopen maanden met hulp van twee studenten van het Drente college (TT-Instituut, opleiding Auto- en motorfietstechniek) de machine voor komend seizoen opgebouwd. Met deze nieuw opgebouwde ijsracer reisde Iwema – samen met de twee studenten die het hele seizoen mee zullen gaan als monteurs – onlangs af naar Fünasdalen in Zweden voor een twee weken durende trainingstage.

Net voor de kerst keerde IceTeamJ100, de nieuwe teamnaam waaronder Iwema komend seizoen zal acteren, terug in Nederland om vervolgens de laatste voorbereidingen te treffen voor de eerste wedstrijd die komend weekend op het programma staat. Iwema zal hiervoor opnieuw afreizen naar Zweden en op 6 en 7 januari deelnemen aan races meetellend voor het Zweeds kampioenschap.

Deze races staan echter volledig in het teken van de races die een week later verreden worden in het Finse Ylitornio. Tijdens deze WK-kwalificatiewedstrijden hoopt Iwema namelijk zijn doel te verwezenlijken; het bemachtigen van een vaste WK-startplaats.