Indrukwekkende Moto3 pole voor Antonelli op regenachtig Motegi

295
Niccolò Antonelli - Twin Ring Motegi | foto© motogp.com

Niccolò Antonelli heeft zaterdag pole position behaald in de Moto3 klasse op de Twin Ring Motegi in Japan. De van een aantal flinke blessures terugkerende Italiaan was op het natte Japanse asfalt in de tweede kwalificatiesessie het snelst voor Alonso López en teamgenoot Tatsuki Suzuki.

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 05:35 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie van start voor de Moto3 klasse op de Twin Ring Motegi in Japan. Na een zeer regenachtige ochtend leek het enigszins op te klaren rondom het circuit, gelegen tussen de Japanse heuvels. Ondanks dat was de baan nog steeds behoorlijk nat en moesten de coureurs gewoon met regenbanden de baan op.Qualifying 1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden hadden in deze eerste kwalificatiesessie een laatste kans om een plaats te veroveren in Q1. Echter waren deze plaatsen al op vrijdag na de tweede vrije trainingen beslist aangezien het toen droog was.

Makar Yurchenko had al vroeg een goede tijd op de klokken gezet maar ging vervolgens onderuit ter hoogte van bocht 10. Bij het aanremmen voor deze hairpin verloor hij de voorkant van zijn KTM en schoof hij onderuit.

Het tempo werd vervolgens opgeschroefd en uiteindelijk was het Alonso López die met een 2’09.680 de snelste rondetijd wist te rijden voor de van een flinke blessure teruggekomen Niccolò Antonelli, Sergio García en de gecrashte Yurchenko. Deze vier coureurs mochten daarmee verder naar Q2.

In de slotfase van de sessie crashte Jaume Masia en liep daarmee zijn doorgang naar Q2 mis. Hij klokte de vijfde rondetijd en zal zondag vanaf de negentiende plaats starten. Achter de Spanjaard noteerden Ryusei Yamanaka, Stefano Nepa, Romano Fenati, Can Öncü en Kazuki Masaki een tijd in de top tien. Een opvallend en teleurstellend resultaat was er voor Tony Arbolino. De Italiaan noteerde de dertiende tijd in deze sessie waardoor hij van slechts de 27e plaats zal starten.

Een andere crasher in deze sessie was Tom Booth-amos, voor de Brit ging het mis in bocht 3.

Qualifying 2
Het was vervolgens aan de achttien snelste Moto3 coureurs om te beslissen wie er zondag vanaf pole position mag starten. Voor thuisrijder Ai Ogura, de snelste coureur in de regenachtige FP3, ging het al vroeg behoorlijk mis ter hoogte van bocht 4. Bij het uitkomen van deze hairpin werd de Japanner door middel van een high-sider van zijn machine afgesmeten en kwam hij hard ten val. Ogura bleef ongedeerd maar zijn kans op pole position was daarmee verkeken.


Er werd gedurende deze vijftien minuten durende tweede kwalificatiesessie flink stuivertje gewisseld waarbij Sic58 Squadra Corse coureur Niccolò Antonelli uiteindelijk met een 2’09.293 de snelste rondetijd wist te rijden en daarmee de achtste pole position van zijn carrière wist te behalen. Vijf weken geleden raakte de Italiaan nog behoorlijk geblesseerd (gebroken pols en sleutelbeen) op het Misano World Circuit Marco Simoncelli terwijl hij nu bij terugkomst meteen pole position wist te claimen. Het is zijn eerste pole sinds de Dutch TT aan het einde van juni.

De tweede tijd kwam op naam van Alonso López met Antonelli’s teamgenoot en thuisrijder Tatsuki Suzuki daarachter op de derde plaats. Makar Yurchenko eindigde op een keurige vierde plaats voor Sergio García en leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta. Daarachter maakten Jakub Kornfeil, Aron Canet, Celestino Vietti en Gabriel Rodrigo de top tien compleet.

De Moto3 race over twintig ronden gaat zondag om 12:00 uur lokale tijd, 05:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App