Int. Road Races Hengelo GLD; wie wordt de koning van de Varsselring in 2019?

436
hengelo-2018
Hengelo 2018 | foto© Henk Teerink

De Hamove is druk met de laatste voorbereidingen op de Internationale Road Races 2019 in Hengelo GLD. Zaterdag 11 mei en zondag 12 mei staan er maar liefst zeventien wedstrijden in negen verschillende categorieën op het programma met als hoofdnummer het Internationale Road Race Championship (IRRC). Vorig jaar was Nigel Walraven de grote man met vier overwinningen op de Varsselring en de grote vraag is; wie neemt de titel ‘king of the ring’ dit jaar van hem over?

Nieuwe ronde nieuwe kansen voor de IRRC Superbike en IRRC Supersport coureurs
Voor het Internationale Road Race Championship is het evenement op de Varsselring de openingsronde van het seizoen 2019. In de IRRC Superbike verdedigt oud Grand Prix coureur Danny Webb zijn titel. Om zijn kampioenschap te kunnen prolongeren moet Webb zijn concurrenten van vorig jaar Marek Cerveny, Didier Grams en Erno Kostamo zien te verslaan. Dat de top-vier van vorig jaar uit vier verschillende nationaliteiten bestaat, geeft de ontwikkeling en uitstraling van het kampioenschap goed weer. Webb gaat het dit jaar ook opnemen tegen twee snelle nieuwe Britse teamgenoten. Zowel Daley Mathison als Davey Todd hebben op de Britse eilanden al laten zien dat zij zeer snel zijn op stratencircuits, waardoor ze beiden een versterking zijn voor het IRRC. De 23-jarige Todd wordt gezien als een groot talent en hij was vorig jaar de snelste nieuwkomer tijdens de Isle Man TT.Vorig jaar werd Webb op de Varsselring geklopt door een ontketende Nigel Walraven, die als gastrijder aan het evenement deelnam. Walraven won vorig jaar vier wedstrijden en reed een nieuw ronde record, maar kan dit jaar vanwege verplichten in het WK Endurance niet aan de start verschijnen. In de IRRC Supersport is Matthieu Lagrive de te kloppen coureur. De Fransman is veelvoudig wereldkampioen Endurance en werd vorig jaar in zijn debuut seizoen gelijk kampioen in de IRRC Supersport. De concurrentie onder aanvoering van Laurent Hoffmann, Thomas Walther en Pierre-Yves Bian zullen er alles aan doen om de ervaren Lagrive van zijn tweede titel af te houden.

Wereldtoppers in de Zijspannen, de nieuwe BeNeLux Trophy en meer!
Naast het IRRC worden er ook dubbele wedstrijden in de Superbike en Supersport klasse van de BeNeLux Trophy verreden, voorheen de BeNeCup. In de Zijspannen staan onder andere WK-toppers als Bennie Streuer met Kevin Rousseau en Tim Reeves met Mark Wilkes op de deelnemerslijst. Beide combinaties gaan van start met een 600cc krachtbron, terwijl de meeste overige spannen rijden met een 1000cc motor. Dit kan de strijd tussen de WK-helden en bijvoorbeeld de snelle combinatie van John Smits en Gunter Verbrugge erg interessant maken. Nieuw op het programma dit jaar is de Belgian Twin Trophy, een tweecilinder klasse die al furore heeft gemaakt in voornamelijk Duitsland en België. Ook zijn er traditiegetrouw wedstrijden voor de Camathias Cup, 2-stroke en NK Classics – IHRO. Bij de Classics hebben we een zeer bijzondere jubilaris, want voor Ton Groot is het exact 50 (!) jaar geleden dat hij zijn eerste race reed in Hengelo GLD.

Kansen voor Hamove-leden in diverse klassen
Performance Racing Achterhoek ontbreekt natuurlijk niet tijdens hun thuisraces. Het team van Tonny Wassink zet vier troeven in met Ilja Caljouw in de IRRC Supersport, Virgil-Amber Bloemhard en Frank Gallagher in de IRRC Superbike en de teameigenaar zelf in de 2-stroke klasse. Caljouw mag zeker als een podiumkandidaat gezien worden en zal daarnaast ook in de 2-stroke klasse te zien zijn met de elektrische motor van Electric Superbike Twente. Bloemhard keert terug in de wegrace na een aantal jaar afwezigheid. Gallagher bereidt zich in Hengelo GLD voor op de Isle Man TT. Caljouw, Bloemhard en Gallagher hebben zich daarnaast ook ingeschreven voor de BeNeLux Trophy.

Thijs Peeters was vorig jaar als nieuwkomer een grote verrassing met een dubbele zege in de BeNeCup Supersport. Peeters, lid van de Hamove, zal dit jaar van start gaan op een BMW in de Superbike-klasse van de IRRC en BeNeLux Trophy. Daarnaast heeft de Hamove met Marcel Zuurbier, Michael Hofman, Marcel Ritzer en Ernie Sala meer snelle leden op de baan tijdens het raceweekend.

Aftrap van het weekend; de rijdersparade op vrijdagavond
Vorig jaar was de nieuwe rijdersparade een goed bezocht succes. Vanaf het circuit gingen de coureurs met hun motoren naar het dorpscentrum van Hengelo voor een rijderspresentatie. De Hamove heeft besloten om hier een vervolg aan te geven en de rijdersparade zal vrijdagavond 10 mei om 19:00 uur plaatsvinden. Tijdens de rijderspresentatie die gratis te bezoeken is, hebben de aanwezigen de gelegenheid om de motoren en coureurs van dichtbij te bekijken. Het is daarom zeker de moeite waard om dit evenement te bezoeken.

Zeventien wedstrijden en volop vertier in het rennerskwartier
De trainingen beginnen zaterdagmorgen vanaf 8:30 uur. Alle klassen zullen twee kwalificatiesessies rijden. Aan het einde van de middag wordt de eerste wedstrijd voor NK Classics – IHRO en Camathias Cup verreden. Het programma van zondag is zeer spectaculair en bomvol met maar liefst vijftien wedstrijden. De wedstrijddag begint om 9:20 uur en de laatste wedstrijd zal om 17:30 uur van start gaan. De races zijn vanaf diverse tribunes langs het circuit goed te volgen en vanaf de hoofdtribune bij start en finish hebben de toeschouwers ook zicht op een videoscherm. Met een toegangskaart heb je ook entree in het rennerskwartier, waarbij er ook aan de kinderen is gedacht met een springkussen en mini-crossbaan. Zaterdagavond is er volop gezelligheid met livemuziek in het race-café.

Een zondag ticket voor volwassenen kost 20 euro, maar deze kan je ook t/m 5 mei online bestellen voor slechts 15 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang en jeugd van 12 tot 18 jaar betalen 10 euro aan de kassa. De kosten voor een weekendkaart zijn 25 euro, maar deze kan je t/m 5 mei via www.hamove.nl/tickets bestellen voor 20 euro. Hopelijk tot ziens op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei op de Varsselring in Hengelo GLD!

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App