Interview: Raul Fernandez, Moto2 debutant en Portimão racewinnaar

687
raul-fernandez
Raul Fernandez - Portimão | foto© motogp.com

Raul Fernandez deed iedereen afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Portugal versteld staan door al in zijn derde race in de Moto2 klasse zijn eerste overwinning te scoren. Het Red Bull KTM Ajo-talent behaalde eerder deze maand al een podium tijdens de GP van Doha. In een interview legt de Spanjaard uit wat het voor hem betekende om te winnen en wat zijn doelen zijn voor het seizoen 2021.

Wat betekent het om een race te winnen in slechts je derde optreden in het Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap?

Raul Fernandez: “Ik ben erg blij dat ik opnieuw heb gewonnen in Portugal. Het is een speciaal circuit voor mij, waar ik vorig jaar in de Moto3 ook al een belangrijke overwinning behaalde. Winnen zoals we afgelopen zondag deden, in zo’n hard bevochten race, betekent heel veel. Het einde van de wedstrijd was ongelooflijk, en we hebben hard gewerkt voor de overwinning.”

Wat was het eerste wat je dacht toen je over de finish kwam?

Raul Fernandez: “Ik dacht: ‘Yes, je hebt het gedaan’. Woorden kunnen mijn dank niet uitdrukken aan alle mensen die aan mijn zijde hebben gestaan door de slechte tijden heen. Ik herinnerde me het harde werk dat we hebben verricht om hier te komen. Er zitten veel mensen achter dit succes, en die blijven soms ongezien. Het was een opeenstapeling van gevoelens die allemaal tegelijk naar boven kwamen.”

Wat maakt het dat het Algarve International Circuit jou zo goed ligt?

Raul Fernandez: “Het circuit is speciaal. Ik behaalde er mijn eerste podium tijdens de FIM CEV Repsol en vorig jaar won ik met een grote voorsprong in de Moto3 klasse, iets wat moeilijk is om te doen. Dit seizoen had ik de overwinning niet verwacht. We hebben goed gewerkt en we hebben het stap voor stap aangepakt, zoals we al sinds het voorseizoen doen, en uiteindelijk hebben we in Portimão gewonnen. Op welk circuit kan dat beter dan op dit circuit, dat zulke goede herinneringen oproept?”

Wat is voor jou de sleutel geweest om je zo snel aan de Moto2 klasse aan te passen?

Raul Fernandez: “Het belangrijkste dat me in staat heeft gesteld om me snel aan de klasse aan te passen, is mijn crew. De mensen die ik om me heen heb werken zijn belangrijk geweest. Dit is een team met veel ervaring. Aki [Ajo] geeft me ook altijd kleine tips die me helpen om me beter aan te passen. Ik heb plezier, we werken heel hard en bovenal geven ze me veel gemoedsrust die me, als ik op de motor zit, helpt om dingen beter te begrijpen.”

Raul Fernandez: “Ik wil van elk moment genieten en vooral plezier hebben elke keer als ik op de motor stap. Dat is ons doel.”

Dit is nog steeds je eerste jaar in de Moto2 klasse. Welke doelen heb je voor dit seizoen gesteld?

Raul Fernandez: “Ik wil de dingen race-voor-race blijven bekijken. Ik ga niet aan andere dingen denken, want mijn doel is om stap voor stap beter te worden en om vooral met mijn voeten op de grond te blijven staan. Ik wil van elk moment genieten en vooral plezier hebben elke keer als ik op de fiets stap. Dat is ons doel.”

Hoe is je relatie met het Red Bull KTM Ajo team in dit tweede jaar bij hen?

Raul Fernandez: “Het team is ongelooflijk. Ik denk dat ze één van de beste structuren bezitten, zo niet de beste. De relatie met mijn crew is erg goed. Hoewel ik nu bij de Moto2-jongens zit, heb ik nog steeds een hele fijne band met mijn Moto3-crew van afgelopen seizoen. Er heerst een familiesfeer. Ik voel me thuis, dit is mijn tweede familie en dat is iets wat belangrijk is.”

Je teamgenoot, Remy Gardner, is één van de sterkste rijders in de klasse. Denk je dat het je zal helpen om hem aan de andere kant van de garage te hebben?

Raul Fernandez: “Hij helpt me omdat hij een persoon is waarmee ik goed kan praten en hij geeft me veel advies. Remy [Gardner] is inderdaad één van de sterkste rijders en hem aan mijn zijde hebben heeft me veel geholpen met het begrijpen van veel dingen over de motor, of het nu is door zijn lijnen te bestuderen of naar zijn gegevens te kijken. Hij helpt me om kleine stapjes vooruit te zetten.”

Denk je dat je deze goede resultaten kunt volhouden?

Raul Fernandez: “Ik hoop deze resultaten uiteraard vast te kunnen houden. Uiteraard hebben we de lat erg hoog gelegd, maar we moeten niet vergeten dat dingen veranderen. Uiteindelijk is dit mijn eerste jaar in de klasse en zal ik nog in veel nieuwe situaties terechtkomen. Op moeilijke momenten moet je kalm blijven en er zeker van zijn dat je er weer bovenop komt. Als we op deze weg doorgaan, onze voeten op de grond houden en rustig en intelligent blijven werken, komt alles goed.”

Fernandez bezet na drie races met 52 gescoorde WK punten de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap, slechts 4 punten achter zijn eigen Red Bull KTM teamgenoot en mentor Remy Gardner.

Handige links Grande Prémio 888 de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter